Sparen via Raisin - is dat veilig voor mij als Nederlander?
Hogere deposito rente bij buitenlandse banken
Net op het moment dat ik een blog wil gaan schrijven krijg ik via onze Facebook-pagina een vraag van Peter: of sparen via Raisin veilig is voor hem als Nederlander. Natuurlijk heb ik die direct beantwoord en dacht vervolgens: laat ik dat ook weer eens in een blog bespreken. Niet dat ik het hier nog nooit heb gehad over sparen in het buitenland, maar het blijft natuurlijk een onderwerp waar mensen over nadenken bij de huidige spaarrentes.
Internationale spaarplatforms: zelf geen bank
Bij de vraag kreeg ik de indruk dat niet voor iedereen duidelijk is dat Raisin zelf geen bank is. Het is één van de zogeheten 'internationale spaarplatforms': een platform dat sparen bij buitenlandse banken toegankelijk maakt vanuit Nederland. Raisin komt overigens uit Duitsland en bestaat daar al een flinke tijd - sinds september 2018 zijn ze ook actief in ons land. Ze zijn niet het enige internationale platform voor sparen bij banken in andere landen, eerder al ging Savedo in Nederland aan de slag, net als Binck Sparen (alleen loopt dat ook via Raisin). Het zijn allemaal platforms - je zet je geld niet daar neer maar bij de banken waar ze mee samenwerken.
Blue Orange - bank in Letland
Welke bank Peter bedoelde stond er niet bij, maar ik neem even aan dat het gaat om Blue Orange. Die biedt voor een deposito van één jaar vast (dat stond er wel bij) ruim de hoogste rente en wordt aangeboden via Raisin. De vraag was dus eigenlijk niet of sparen via Raisin wel veilig is, maar sparen bij Blue Orange. Dat is een bank uit Letland die via het platform geld wil ophalen in andere Europese landen, waaronder Nederland. Daar heb ik ook al eens eerder een blog over geschreven: Sparen bij BlueOrange Bank in Letland... goed idee?
Veiligheid van sparen in Letland
Geld dat je bij Blue Orange stalt valt niet onder ons eigen Nederlandse depositogarantiestelsel, maar onder dat van Letland. Gaat de bank failliet, dan moet de Letse centrale bank jou je geld terugbetalen - want de garantie van € 100.000 per bank, per rekeninghouder is Europees vastgelegd. Waar het om draait is hoeveel vertrouwen jij hebt in het nakomen van de spaargarantie door Letland. Bij mij persoonlijk roept het iets teveel herinneringen op aan het Icesave gedoe... maar dat is dus persoonlijk. Je kunt ook denken: bij IJsland is het allemaal goedgekomen, dus Letland vind ik ook okay. Helemaal prima, als je er maar goed over hebt nagedacht en weet wat je doet.
Hogere depositorentes bij buitenlandse banken
Als we kijken naar de rentevergelijking van deposito's, dan zien we dat buitenlandse banken daar de boventoon voeren:
Voor elk van deze vastzet-periodes heeft een buitenlandse bank de hoogste rente: BlueOrange dus, InBank - een bank uit Estland, ook via Raisin - en Bigbank. De laatste komt ook uit Estland maar heeft ervoor gekozen om zelf de Nederlandse spaarder te benaderen, dus niet via een platform. Bigbank heeft dan ook een eigen Nederlandse website waar je een deposito kunt openen.
Groot renteverschil met Nederlandse banken
Het verschil met onze Nederlandse banken is wel heel groot.... neem nou de rente voor 1-jaarsdeposito's, daarvan ziet de top van de vergelijking er op dit moment als volgt uit:
Je ziet het: de Nederlandse banken NIBC Direct (0,66%) en LeasePlan Bank (0,65%) vergoeden een stuk minder rente dan de top 3. Maar ja.... dan moet je dus wel accepteren dat je geld niet onder de Nederlandse spaargarantie valt.