Negatieve spaarrente: doen, niet doen of toch een verbod?
ABN Amro doet belofte, andere banken niet
Deze week was er opeens weer veel te doen rondom de mogelijkheid van een negatieve spaarrente. Doen ze het of doen ze het niet - de banken? Of komt er een verbod vanuit de overheid aan?
Vermogensbank InsingerGillissen gaat het doen
Afgelopen maandag werd bekend dat vermogensbank InsingerGillissen een negatieve rente gaat berekenen over 'alle liquiditeiten op de rekeningen van klanten die beleggen via zelfstandige vermogensbeheerders'. In gewoon Nederlands: als je effecten koopt doe je dat via een bankrekening. Op die bankrekening kan saldo komen te staan, bijvoorbeeld als je aandelen verkocht hebt, door dividenduitkeringen of omdat je er geld heen hebt geboekt maar er vervolgens geen aankoop mee hebt gedaan. Dat geld gaat vanaf 1 januari geld kosten: de klanten van InsingerGillisen betalen daar dan maar liefst 0,35% rente op jaarbasis over.
Brandbrief van de Consumentenbond
Dinsdag kwam de Consumentenbond met een brandbrief voor minister Hoekstra. Dat was niet zomaar: voor woensdag stond er een debat in de Tweede Kamer op de planning over de spaarrente. De bond wilde even duidelijk maken aan de minister dat de Nederlandse consument niet wil betalen voor het aanhouden van spaargeld bij de bank, en pleit dan ook sterk voor een snel verbod op een negatieve spaarrente.
Bron: Consumentenbond.nl
ABN Amro belooft: géén negatieve spaarrente
Wat ABN Amro betreft is zo'n verbod overbodig: zij deed - ook dinsdag - de belofte om géén negatieve rente te gaan berekenen over spaartegoeden tot €100.000. Daarmee willen ze 95% van de klanten geruststellen.
"We hebben echt een besluit genomen, het is geen speculatie maar een beslissing voor de lange termijn. We weten dat negatieve rente een belangrijk thema in de samenleving is. Het is een grote zorg van klanten en die willen wij wegnemen."
De andere banken doen niet mee met ABN Amro. Rabobank zegt 'niet van plan' te zijn om rente in rekening te brengen aan gewone spaarders, maar geeft geen garanties. De Volksbank (SNS, ASN Bank en RegioBank) doet ook geen beloftes - net als ING.
Gevaarlijke garantie
Ik vind het wel bijzonder dat ABN Amro die belofte doet. Best gevaarlijk, want als je er ooit op terug moet komen levert het meer schade op dan het nu goed doet. Nu acht ik de kans dát banken overgaan tot een negatieve rente voor gewone spaarders bijzonder klein, maar toch. Zou de bank denken dat deze belofte nu echt iets doet bij klanten? Heel eerlijk gezegd denk ik van niet. Ze zullen vooral sceptisch zijn lijkt mij. Zoiets van 'ja ja, dat zullen we nog weleens zien'. Dan kan Jarco nog zo hard roepen dat ze er niet op terug gaan komen - banken hebben nu eenmaal niet het imago dat een rotsvast vertrouwen in beloftes inhoudt.
Debat in de Tweede Kamer?
Het was wel even zoeken om iets te vinden over dat debat in de Tweede Kamer. Er was ook niet echt een debat nieuw over dit onderwerp. Wel is er woensdag een motie ingediend door de SP, die oproept tot een verbod op een negatieve spaarrente. Concreet: 'een wetsvoorstel hiertoe voor de zomer voor te leggen aan de Kamer'.
Motie voor verbod op negatieve spaarrente besproken
Die motie is door minister Hoekstra besproken:
Bron: TweedeKamer.nl - kamerstukken
Even wachten nog...
Kortom: er is niets veranderd. De minister is nog gewoon in gesprek met de banken en vermoedt kennelijk daar 'voor het vertrek van Sinterklaas uit dit land' over te kunnen rapporteren. Morgen komt Sint ons land binnenvaren en 6 december vertrekt hij weer. Nog even wachten dus, maar het duurt niet lang meer voordat er meer nieuws komt over een eventueel verbod op een negatieve spaarrente.