Corona-les: sparen voor financiële immuniteit
Concrete risico's voor zzp'er zonder buffer
Wat een enorme achtbaan is het, waar we in zitten. De wereld staat op z'n kop door corona en de levens van bijna alle mensen zijn drastisch anders dan anders. Thuiswerken terwijl je normaal naar kantoor gaat. Thuis je schoolwerk doen in plaats van in de klas met vriendjes en vriendinnetjes. Kinderen over de vloer in plaats van dat ze naar school of naar de kinderopvang zijn. Ouders die in die uren normaal gesproken thuiswerken krijgen niets gedaan. Heftige tijden als je in de zorg werkt. Geen bezoek meer als je in een verpleeghuis woont. Geen inkomen meer als je zzp'er bent met een beroep waarvoor mensen bij elkaar moeten komen. Theaters, sportscholen, clubjes, musea, scholen, restaurants en cafés.... allemaal dicht. Als je in die branche als freelancer je inkomen verdient is dat per direct weggevallen. Het is allemaal behoorlijk dramatisch maar helaas noodzakelijk.
Creatieve oplossingen
Tegelijk zie je de meest geniale oplossingen voorbij komen. Restaurants die niet aan afhalen of bezorgen deden zijn daar al snel mee begonnen. Docenten in muziek, sport, dans en creatieve vakken knallen lessen online via YouTube of Facebook Live. Niet dat ze daar geld mee verdienen, maar ze blijven wel hun leerlingen binden. En bezighouden. Een enkeling heeft een platform waarmee ze wel via online lessen wat inkomsten kunnen genereren, maar dat is zeldzaam. Musea die virtueel te bezoeken zijn. Bioscopen die online filmzalen openen. Creativiteit viert hoogtij in Nederland, dat vind ik mooi om te zien. En ik heb tenminste iets om de Go-Kids agenda mee te vullen nu uitjes geen optie zijn.
Steunmaatregelen voor zzp'ers
Ik was dinsdag behoorlijk onder de indruk van het pakket aan steunmaatregelen dat de overheid inzet om ondernemers en zzp'ers uit de financiële nood te houden. Erg fijn voor iedereen met een getroffen bedrijf - en voor hun werknemers. Erg fijn voor al die zzp'ers die geen werk, en dus geen inkomen hebben tijdens de crisis. Toch vind ik het ook zorgwekkend om te zien dat er direct na het aankondigen van de steun talloze zelfstandigen direct naar de gemeente rennen voor die steun. Dat kan twee dingen betekenen:
- ze hebben de steun per direct keihard nodig
- ze willen gebruik maken van de mogelijkheid ook al is het (nog) niet keihard nodig
Steun aanvragen als je het niet écht nodig hebt?
Die tweede groep, daar heb ik eerder deze week op HomeFinance.nl al mijn mening gegeven. Als je het niet nodig hebt, dan vind ik het van de gekke als je het toch aanvraagt. Dit zijn noodmaatregelen die bedoeld zijn voor wie anders geen eten kan kopen of de huur niet kan betalen. Niet om van te profiteren omdat de regels nu eenmaal heel soepel zijn. Omdat er geen partnertoets of vermogenstoets gedaan wordt kan ook de zzp'er die een goed verdienende partner of een flink gevulde spaarrekening de steun óók krijgen. Maar dat het kán betekent niet dat het ook fair is om te doen. Tenminste, dat vind ik dus.
Inkomensaanvulling per direct keihard nodig
De eerste groep, dat zijn de mensen voor wie de regeling bedoeld is. Die bevinden zich dus in een zorgwekkende situatie. Ze hebben kennelijk geen enkele buffer, geen reserves om het bij het wegvallen van inkomsten een tijdje mee uit te zingen. Terwijl dat voor iedereen - maar zéker als je zelfstandig bent - hartstikke belangrijk is. Nu gaat het dan om wegvallende inkomsten door een wereldwijde gezondheidscrisis, maar het kan altijd gebeuren door andere oorzaken. Dat je gewoon op welk moment dan ook flink ziek wordt en een tijd niet kunt werken. Dat een grote opdrachtgever wegvalt. Nu is er steun, dan natuurlijk niet.
Buffer voor zzp'ers
Dus die buffer, een bedrag aan spaargeld om op terug te vallen, is met name voor zzp'ers enorm belangrijk. Daar moet je gewoon voor zorgen. Natuurlijk klikt het makkelijk om dat te zeggen - niet iedere zzp'er heeft een beroep waarbij hoge uurtarieven gerekend kunnen worden. Of een verdienmodel waaraan je goed geld overhoudt. Dan redeneer ik misschien hard, maar dat is wel je eigen keuze. Je kiest ervoor om je geld te verdienen met bepaalde activiteiten. Er zijn activiteiten waar je waanzinnige uurtarieven voor kunt rekenen en er zijn activiteiten waar je nauwelijks wat aan overhoudt. En van alles er tussenin. Wat je doet en met welk verdienmodel, dat kies je zelf. Natuurlijk is het afhankelijk van wat je kunt en leuk vindt, maar dat is dus de afweging. Een zzp'er-bestaan waarbij je net aan genoeg verdient om de maandelijkse lasten te betalen zonder een partner of vermogen om terug te vallen... wat kan ik zeggen, dat is minder verstandig. Je kunt dan immers geen buffer opbouwen en je ziet hoe snel je dan in de problemen komt.
Link met groepsimmuniteit corona
Bij het woord buffer legt mijn brein ook meteen een linkje naar de muur van groepsimmuniteit - de strategie van onze regering om het corona-virus te bestrijden. De mensen die het virus hebben gehad en immuun zijn geworden dienen daarbij als buffer voor de mensen in de samenleving die kwetsbaarder zijn en risico lopen. Een heel ander soort buffer, maar ook ter bescherming.
Buffer voor financiële immuniteit
Wat dat is wat een buffer doet: bescherming bieden. Het belang van een financiële buffer wordt doorlopend benadrukt door bijvoorbeeld het Nibud, maar die adviezen worden door veel mensen eenvoudig in de wind geslagen. Vaak met als insteek dat het voor hen nu eenmaal niet mogelijk is om zo'n buffer op te bouwen. Ze zouden wel wíllen sparen, maar ze kúnnen het niet. Omdat ze nu eenmaal een baan hebben waarmee ze weinig verdienen. Of omdat ze nu eenmaal hoge woonlasten hebben. En natuurlijk zijn er situaties waarin sparen onmogelijk is. Wie al op bijstandsniveau leeft zal weinig te bufferen hebben. Toch geldt voor veel anderen dat het wél mogelijk is om te sparen door andere keuzes te maken. Dingen te doen om meer geld binnen te krijgen. En dingen te doen om minder geld uit te geven. Niet omdat ze op maandbasis niet uitkomen, maar om die buffer op te bouwen. Een soort van financiële immuniteit.
In de gaten houden wat er gebeurt qua sparen, hypotheken en rentes?
Meld je nu aan voor de GeldUpdates van onze HomeFinance MailService!