Geld besparen als persoonlijke challenge
Babysteps naar balans in je financiën
Je kent ze misschien wel, de challenges die zo nu en dan populair zijn op social media. De eerste die in me opkomt is Ice Bucket challenge, weet je nog? Zo zijn er nog talloze: de één daagt de ander uit om iets te doen wat best wel een stap is, wat je zonder uitdaging niet zou doen.
Challenges om in actie te komen
Er zijn ook andere acties die ze dan challenge noemen: een traject van bijvoorbeeld een week waarin je met een bepaald onderwerp aan de slag gaat. Persoonlijk, zakelijk, of gewoon voor de leuk - maar nog steeds dingen die je zonder challenge misschien niet zou doen. Een eten-zonder-suiker-challenge bijvoorbeeld, een werken-aan-online-zichtbaarheid-challenge of elke-dag-een-zwartwitfoto-op-Facebook-posten-challenge. Nou ja, het stikt er dus van.
Bespaarchallenge is er vast wel
Het zou me niet verbazen als er ook al een Bespaarchallenge bestaat. Vast wel. Een systeem waarbij je elke dag een mail krijgt met bespaartips en lid wordt van een Facebook community om je ervaringen en voortgang te delen.
Samen met anderen & met tips
Dat lijkt me ook prima. Geld besparen is voor veel mensen een stap die ze niet zonder slag of stoot zetten. Als je dat dan samen doet met andere mensen die dat wel willen maar bij wie het niet vanzelf gaat, dan kan dat helpen. Met daarbij input van iemand die er verstand van heeft, goede tips geeft, je motiveert als je het even niet meer weet. Helemaal goed.
Challenges zijn niet mijn ding
Tegelijk heb ik zelf niet zoveel met die challenges. Ik houd niet zo van 'moeten' - en dat is het bij een challenge wel. Op een zachte manier en je doet volledig vrijwillig mee, maar toch voelt het bij mij al snel als moeten. Voor velen de enige manier om stappen te zetten, maar bij werkt het niet. Ik wil dingen op mijn eigen manier doen, op mijn eigen moment en in mijn eigen tempo. Zonder verantwoording af te leggen aan anderen.
Persoonlijke challenge
Als ik iets wil aanpakken maak ik er liever mijn eigen challenge van. Mezelf uitdagen om een bepaalde stap te zetten, dat kan ik dan weer wél heel goed. Zonder bemoeienis van anderen kom ik er ook wel. Heb jij dat ook? Dan kun je geld besparen als persoonlijke challenge zien. Eén waarbij je wel input van anderen kunt gebruiken, maar die zoek je wel zelf op. Hier bij de bespaartips op VanSpaarbankVeranderen bijvoorbeeld. En dan doe je er vervolgens mee wat jij zelf wilt en hoe jij dat zelf wilt.
Geen challenge, wel tips en richting
Ik ga je dus geen Bespaarchallenge verkopen. Geen mailtraject met Facebookgroep. Wel geef ik je graag tips en richting. En ja, als je vragen hebt mag je die ook stellen. Dat kan openbaar in de reacties op mijn blogs, bij de berichten op onze Facebookpagina, of persoonlijk met een DM (direct message) op Facebook of een mailtje.
Geld besparen is gedragsverandering
Geld besparen is verandering. Gedragsverandering in feite, het gaat over het maken van andere keuzes en die ook vasthouden. Om volhouden als het tegenvalt. Gedragsverandering gaat in kleine stapjes, niet met zevenmijlslaarzen. Met babysteps.
Niet in het wilde weg aanpakken
Probeer dus niet in één keer alles in het wilde weg te veranderen, dat houd je niet vol. Veel beter is om het planmatig, stap voor stap aan te pakken. Als de noodzaak tot besparen groot is kun je die stappen overigens best snel achter elkaar zetten.
Eerste stap is inzicht
Wat is nou de eerste stap als je geld wilt besparen? Of eigenlijk bij het aangaan van iedere uitdaging? Inzicht! Weten wat je precies wilt veranderen en welke stappen je daarna moet gaan zetten. Dat inzicht, daar moet je echt even goed voor gaan zitten. Een overzicht maken van waar je geld naartoe gaat elke maand, en van je incidentele uitgaven. Plus je inkomsten natuurlijk - en die tegenover elkaar zetten.
Nibud stappenplan voor besparen
Nu kan ik natuurlijk exact gaan uitschrijven hoe je dat aanpakt, maar dat is niet nodig. Er is een organisatie die je heel veel tools biedt om je hierbij te helpen: het Nibud. Zij hebben een prachtig stappenplan voor besparen in verschillende situaties, bijvoorbeeld bij een terugval in je inkomen.
Bron: Nibud.nl
Je ziet het: de eerste stap is niet het besparen op zich. Het is zorgen dat je administratie op orde is, zodat je daarna een overzicht kunt maken - daarmee creëer je inzicht, en pas dan ga je werkelijk iets doen aan je situatie.
Misschien kun je bepaalde stappen héél snel doorlopen omdat je dat al goed op orde hebt, dat is handig. Maar check ze wel om jouw persoonlijke bespaarchallenge een goede kans van slagen te geven!