28 januari 2022

Deze week lijkt bij mij in het teken te staan van FOMO: Fear Of Missing Out. Niet dat ik daar persoonlijk nou zoveel last van heb, wel is het een paar keer voorbij gekomen in mijn artikelen en activiteiten tijdens de afgelopen dagen. Jij kunt er ook last van hebben in relatie tot je spaargeld.

Angst om de boot te missen

Je kunt die 'fear of missing out' vertalen als: angst om de boot te missen. Dat gevoel dat je nú iets moet kopen of mee moet doen, omdat je anders een groot voordeel misloopt. Het mislopen van voordeel is natuurlijk niet hetzelfde als verlies lijden - toch kan het wel zo voelen.

Snel beslissen, anders is het voordeel weg

In de verkoop wordt vaak ingespeeld op deze angst. Tijdelijke aanbiedingen, nu of nooit, op = op, aftellers op verkooppagina's... ze spelen allemaal in op het gevoel dat je snel moet beslissen, omdat de kans op voordeel anders weg is.

NFT's en meme-aandelen

De artikelen waarin FOMO bij mij langskwam de afgelopen week gingen natuurlijk over geldzaken. Logisch, daar schrijf ik nu eenmaal over. Dit zijn ze:

De overeenkomst tussen die twee is dat het investeringen zijn, beleggingen waarvan de kopers hopen dat ze meer waard gaan worden. Dat ze winst gaan maken. Daar zit dan ook direct de reden waarom ik er ook op VanSpaarbankVeranderen.nl over begin: de spaarrente is zo bizar laag dat sparen je in combinatie met de inflatie en de belasting op vermogen gewoon dik geld kost.

Actuele spaarrente

Op zoek naar rendement op je geld

Het is dan ook niet zo gek dat menig spaarder op zoek gaat naar manieren om wél wat rendement te behalen op dat spaargeld. Beleggen ligt daarbij redelijk voor de hand.

Corona-beleggers

Er zijn dan ook heel wat mensen begonnen met beleggen in de afgelopen... zeg 2 jaar. Corona-beleggers, worden ze ook wel genoemd. Zou het zo zijn dat er mensen zijn die begonnen zijn met beleggen omdat ze thuis zaten, zich verveelden en toen dachten: laat ik eens geld in aandelen stoppen?

Winstverhalen op social media

Het zou zomaar kunnen. Met de lockdowns en maatregelen hebben we veel thuis gezeten. Voor velen betekent dat: eindeloos rondhangen op social media. Als je op die social media kanalen dan allerlei bekenden en onbekenden dingen ziet roepen over winsten die ze behalen met beleggingen, dan kán dat je er natuurlijk toe aanzetten om ook in te stappen.

Snel instappen om de boot niet te missen

Dat is precies waar die FOMO om de hoek komt kijken. Zowel bij NFT's als bij meme-aandelen, maar ook bij cryptomunten zoals bitcoin speelt dat een grote rol. Als je maar vaak genoeg mensen hoort roepen dat ze zo waanzinnig veel geld hebben verdiend aan die beleggingen, dan bekruipt je vanzelf een keer het gevoel dat je ook mee moet doen. Omdat je anders de boot mist.

Alles met waarde, prijzen en koersen

En het kán ook zo blijken te zijn. Het geldt voor alles dat werkt met waarde, prijzen en koersen. Wie er 10 jaar geleden over dacht om een huis te kopen en dat niet heeft gedaan, kan nu naar de huidige huizenprijzen kijken en bedenken wat hij heeft misgelopen aan waardestijging. 

Zo kun je ook kijken naar ieder aandeel en al het andere met een koers, prijs of andere waardemeting. Ook rentestanden kunnen die FOMO oproepen: dat je jouw hypotheek gaat oversluiten omdat de hypotheekrente nu zo laag staat. Of je spaargeld voor meerdere jaren vastzet omdat je bang bent dat de rente gaat dalen.

Depositorente op dit moment

Koersen kunnen ook omlaag!

Een tijdje leek het erop dat die koersen maar bleven stijgen. Alsof dalen niet mogelijk was. De nieuwe beleggers verkeerden in een halleluja stemming, de waarde van hun portefeuille bleef maar stijgen. Inmiddels is weer duidelijk hoe beleggen echt werkt: koersen kunnen óók omlaag.

Paniekverkopen versterken koersdaling

Daarbij lijkt het er sterk op dat een deel van de koersdalingen op de beurs toe te schrijven is aan juist die nieuwe beleggers. Paniekverkopen van beleggers die bij een daling direct in de stress schieten, niet de rust en het vertrouwen hebben dat hun aankopen op de lange termijn een goede keuze zijn. Dit kan te maken hebben met de manier waarop ze zijn ingestapt: niet met serieus onderzoek naar de bedrijven of items waarin ze beleggen, maar omdat het een hype is op social media.

Aandelenkoersen

Beleggen als bewuste keuze

Ik ben niet tegen beleggen, zeker niet. Heb zelf ook wel wat aandelen. Wel vind ik dat het belangrijk is dat het een bewuste keuze is. Dat je goed begrijpt wat je doet en waarom. Dat je snapt dat koersen en prijzen niet alleen maar kunnen stijgen, maar ook dalen - en dat je daar niet van ondersteboven raakt. Dat je er geen geld in stopt dat je echt nodig hebt. Of in ieder geval niet op korte termijn. En dat je goed kijkt welke manier van beleggen en welke broker goed bij je past.

Crypto's en NFT's met speelgeld

Crypto's en NFT's, daar heb ik me nog niet aan gewaagd. Misschien ga ik dat wel een keer doen, uit pure nieuwsgierigheid en met een klein bedragje. Met speelgeld, wat ik anders misschien zou uitgeven aan iets vergankelijks. Dan maakt het niet uit als de waarde volledig verdwijnt.

Niet laten leiden door FOMO

Toch heb ik zelfs voor zo'n  kleine speelgeld-investering de behoefte om het te snappen, om echt te begrijpen waar ik mee bezig ben. Zolang ik daar niet de energie en tijd in steek zal ik er dus niet aan beginnen. En ja, daarmee loop ik misschien geweldige kansen mis om mijn spaargeld véél beter te laten renderen. Dat is dan maar zo... ik wil me niet laten leiden door FOMO.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 28 januari 2022

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.