Zou je niet eens gaan beleggen?
Genoeg financiële buffers om te beleggen ipv sparen
Misschien is het beter om er maar niet over na te denken, maar zo af en toe doe ik dat toch: hoe je spaargeld achteruit holt op dit moment. Zodanig dat zelfs de AFM gaat roepen dat je best zou kunnen kiezen voor beleggen!
AFM: veel mensen met voldoende buffer beleggen toch niet
Gisteren publiceerde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een datastudie met de volgende conclusies:
- Bijna helft Nederlanders heeft voldoende buffer om te beleggen maar doet dat niet
- Beleggen in plaats van sparen kan honderden euro’s per jaar opleveren
- Extra rendement wel afhankelijk van handelsgedrag belegger
- Ruim 1 op de 10 beleggende Nederlanders houdt te weinig buffers aan
Bijna de helft van de Nederlanders
Misschien ben jij ook wel één van die mensen die veel spaargeld hebben en er toch voor kiezen om er niet mee te gaan beleggen. Dat is tenslotte bijna de helft van de Nederlanders, die zich in die positie bevindt.
De helft!
De helft?! Fascinerend: je leest meestal over de grote groep mensen die niet voldoende buffer hebben, te weinig spaargeld om zich geen zorgen te hoeven maken. De 'financieel kwetsbaren'. En nu zie je opeens dat bijna de helft voldoende buffer heeft om te beleggen. Ook wel een keer goed om te realiseren: dat het bij heel veel mensen financieel gewoon prima gaat.
Wat is 'voldoende buffer'?
In de samenvatting van het onderzoek staan geen bedragen. Wel staat er dat ze zijn uitgegaan van de uitgavenbuffer van het Nibud - voor zelfstandigen aangevuld met een extra inkomensbuffer. Dat neem ik maar gewoon even aan.
Je kunt ook gaan beleggen...
De AFM zegt nog net niet: ga nou toch beleggen, maar er is wel echt een andere toon dan we van de toezichthouder gewend zijn. Meestal sturen ze waarschuwende berichten met als insteek vooral de veiligheid van je geld. Nu is de kop 'Meer Nederlanders zouden kunnen beleggen in plaats van sparen'. Best bijzonder eigenlijk.
Kennelijk vindt de AFM het nodig om ons erop te wijzen dat beleggen ook een optie is. En dan hebben we het niet over beleggen in opties 😉 - daar zit duidelijk meer risico dan in het beleggen waar ze het nu over hebben.
Beleggen = risico = eng = wil ik niet
Want daar zit wel een beetje de crux denk ik bij veel spaarders: het idee dat je met beleggen echt veel risico loopt. Dat maakt dat ze er niet eens over willen nadenken, het idee gewoon blokkeren in hun hoofd. Beleggen = risico = eng = wil ik niet. Dan heb ik het niet over mezelf, want ik heb wel wat geld in beleggingen zitten. Regelmatig vraag ik me af of ik een deel van ons spaarsaldo extra zou moeten gaan beleggen en dat doe ik dan toch weer niet.
Hoe groot is het risico? Dat bepaal je zelf!
En ja, er is bij beleggen een risico. Hoe groot dat risico is hangt alleen enorm af van de keuzes die je maakt voor je beleggingen. Zoals de AFM schrijft:
Beleggen kan bijdragen aan vermogensopbouw maar gaat ook gepaard met risico’s. De beslissing om te beleggen is daarom altijd een persoonlijke beslissing. Het is in ieder geval belangrijk om voldoende spaargeld als buffer aan te houden. Om veelgemaakte beleggersfouten te vermijden kunnen particuliere beleggers het beste beleggen voor de lange termijn in een goed gespreide portefeuille met lage kosten.
Kans op hoger rendement is heel groot
De kans dat je meer rendement haalt uit beleggen dan op je spaarrekening is heel groot. In het onderzoek hebben ze allerlei scenario's gesimuleerd, en in ruim driekwart daarvan leverde beleggen in een passief indexfonds meer op dan sparen.
Negatief rendement op sparen
Dat is niet gek: sparen levert simpelweg niets op. Sterker nog: sparen heeft een negatief rendement als je belasting moet betalen over je spaargeld.
En dan hebben we het nog niet over de inflatie. Die maakt je spaargeld op dit moment in heen heel snel tempo minder waard. Maar goed, dat geldt ook voor het geld dat je in beleggingen stopt - dus daar zit geen verschil.
Overtuigen van spaarders
Het proeft alsof de AFM mensen er nu opeens van wil overtuigen dat ze hun spaargeld moeten gaan beleggen. Dat komt wel een beetje gek over, vind je niet? Ik zou zeggen: doe vooral wat voor jou goed voelt. Qua rendement hebben ze natuurlijk helemaal gelijk: de kans dat je op beleggen een beter rendement maakt dan op sparen is héél groot.
Het draait niet alleen om rendement
Maar ja, het draait niet allemaal alleen maar om rendement. Als je een onrustig gevoel krijgt van beleggen en je heel fijn voelt bij een dik gevulde spaarrekening... ook prima. Dan accepteer je dus dat het niets oplevert op dit moment. Daar zal vast wel weer een keer verandering in komen tenslotte.
Realistisch beeld van beleggen
Wel is het goed om te beseffen dat er andere mogelijkheden zijn en daar een realistisch beeld bij te hebben. Dus het basisidee van beleggen = groot risico enigszins te nuanceren.