Spaaroorlog tussen Renault Bank en Bigbank?
Renteverhogingen volgen elkaar snel op
Beweging bij de spaarbanken... ik houd ervan! Een beetje leven in de brouwerij is leuk, en helemaal als die beweging de goede kant op gaat. Dat is nu het geval: de spaarrentes gaan omhoog.
Strijd tussen Renault Bank en Bigbank
Vorige week kwam de Europese Centrale Bank (ECB) met de verhoging van haar beleidsrente, met direct de volgende dag een renteverhoging voor de vrij opvraagbare spaarrekeningen bij Renault Bank. De rente ging daar van 0,35% naar 0,50%. Dat was een forse verhoging, zeker omdat de Franse bank eind juni ook al een verhoging had doorgevoerd: van 0,25% naar 0,35%.
We vonden dat een zo belangrijke ontwikkeling dat we er zelfs een Spaar Alert over hebben verstuurd: een tussentijdse nieuwsbrief naar iedereen die ingeschreven staat voor onze maandelijkse Update Sparen.
Krijg jij onze Update Sparen al in je mail?
Ik schreef over de renteverhoging in de blog Rente omhoog bij ECB en Renault Bank:
Daarmee zetten de Fransen hun concurrentie op de Nederlandse markt flink in de schaduw. Bigbank uit Estland hanteerde tot vandaag dezelfde rente als Renault Bank - 0,35%. Het is nog maar de vraag of zij bereid zijn om mee te gaan naar de 0,50%.
Maar wat schetste de verbazing: op zaterdagochtend kwam al de tegenzet van Bigbank: ook zij verhoogden de rente op hun Flexibel Sparen naar 0,50%. Ik voegde snel een update toe aan de blog:
UPDATE: Aan het eind van de vrijdagmiddag maakte Bigbank bekend per zaterdag 23 juli ook de rente te verhogen naar 0,5%. Wie weet maakt dat een nieuwe renteverhoging los bij de concurrentie?
Een interessante ontwikkeling! De renteverhoging op zich dus al en ook de snelle stap die Bigbank zette om Renault Bank te volgen. Maar dat lieten de Fransen niet op zich zitten. Maandag kreeg ik als klant alweer een mail: per dinsdag 12.00 uur werd de rente nog eens verhoogd, nu naar 0,65%. Spanning en sensatie: wat zou de bank uit Estland doen?
Gooit Bigbank de handdoek in de ring?
Sindsdien is het stil, het is nu vrijdag. Je weet maar niet of Bigbank niet toch morgen weer met een rentewijziging komt - misschien is zaterdag hun rentewijzigingsdag? We gaan het beleven! Zo niet, dan is Renault Bank de winnaar van deze kortstondige spaaroorlog.
Rekening Renault Bank aanvragen
En de spaarrente bij banken in Nederland?
Nu gaat het hierboven over twee banken in het buitenland: Frankrijk en Estland. Als jij jouw geld niet onder een andere spaargarantie wilt wegzetten dan het Nederlandse depositogarantiestelsel heb je daar niet veel aan. De spaarrentes bij de banken in Nederland zijn van een heel ander niveau. Op dit moment krijg je dan de hoogste rente bij Centraal Beheer met 0,06%. Best shocking dat je bij Renault Bank ruim 10x zo veel rente krijgt, toch?
Hoogste spaarrentes zonder voorwaarden - 29 juli 2022
Eerlijk gezegd zou ik verwachten dat LeasePlan Bank de rente voor augustus ook hoger stelt dan voor juli. Bij deze bank doen ze niet aan tussentijdse rentewijzigingen, ze bepalen aan het eind van de maand wat de spaarrente voor de nieuwe maand wordt. Op dit moment vergoeden ze 0,05% rente, al sinds 1 juli 2021. Ik heb goede hoop dat dit nu naar boven bijgesteld wordt en LeasePlan Bank daarmee Centraal Beheer passeert. We houden het natuurlijk voor je in de gaten!
Actuele rentes zonder voorwaarden
Depositorentes ruim hoger
Het is ook goed om niet alleen naar de rentes voor vrij opvraagbaar sparen te kijken. De depositorentes zijn al veel langer in beweging. Daar doet Renault Bank niet mee - zij bieden in Nederland alleen die ene spaarrekening aan. Bigbank speelt wel mee bij de deposito's: voor 1 jaar vast vergoeden ze 1,20% - voor 2 jaar vast zelfs 1,75%. Daarmee bieden ze niet de hoogste depositorentes, dat niet. Het is maar net in welk land je bereid bent om jouw geld te stallen, gezien de spaargarantie. De hoogste rentes voor 1 jaar vast zien er op dit moment zo uit:
en die voor 2 jaar vast:
Daar zien we op nummer 8 zelfs een Nederlands vlaggetje: Yapi Kredi valt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel.
Het blijft lastig: wat is wijsheid? Spaargeld voor 1 of 2 jaar vastzetten, zou dat uiteindelijk meer opleveren dan vrij opvraagbaar? Soms kunnen de rentes hard omhoog gaan, dat blijkt maar weer. Vooral als twee banken een soort van spaaroorlog voeren en hun rentes verhogen om bovenaan te (blijven) staan!