11 november 2022

Sinds vorige  week vrijdag 12.00 uur hebben we een nieuwe nummer 1 in de vergelijking van spaarrekeningen: Klarna. Zomaar opeens verhoogde de Zweedse bank de rente voor vrij opvraagbaar spaargeld met maar liefst 0,5%. Daarmee kwamen ze op 0,95% - 0,1% hoger dan Renault Bank.

Hoogste spaarrentes

Klarna gaat de strijd aan met Renault Bank

Klarna is iets langer dan een jaar bezig om spaargeld uit Nederland aan te trekken. Dat doen ze - net als Renault Bank - via het internationale spaarplatform Raisin. Ze kwamen toen binnen op nummer 4 in de vergelijking van de hoogste spaarrentes. De top 3 van Renault Bank, Bigbank en Openbank werd er niet door aangetast.

Allebei via spaarplatform Raisin

De stap die Klarna zet met deze renteverhoging is opvallend. De Zweden gaan dus echt de strijd aan om de gunst van de Nederlandse spaarder te winnen. Interessant ook dat zowel Klarna als Renault Bank werken via Raisin - dat maakt het overhevelen van geld vrij eenvoudig.

Spaargeld in euro's, garantie in Zweedse kronen

Een interessant aspect aan sparen in Zweden is de spaargarantie. Zoals in ieder EU-land geldt hier een depositogarantiestelsel. De dekking is echter afwijkend, omdat ze in Zweden niet met euro's betalen. De stap naar de euro hebben zij niet gezet, ze werken er nog steeds met de Zweedse kroon.

Euro's omwisselen in kronen & dus koersrisico?

Betekent dit dat je jouw spaargeld moet omwisselen naar Zweedse kronen als je geld wilt stallen bij Klarna? Dan zou je namelijk ook direct koersrisico lopen - en ik acht de kans dat je daar geen trek in hebt vrij groot. Dat is echter niet het geval: jouw geld blijft gewoon in euro's staan. Dus je hoeft je geen zorgen te maken over de koersverhouding tussen de Zweedse kroon en de euro.

Bij faillissement krijg je geld terug in kronen

Tenzij... tenzij de bank waar jouw geld in Zweden staat failliet zou gaan. De garantie is namelijk wél in Zweedse kronen (SEK) en niet in euro's. Het garantiebedrag is wel een tegenwaarde van de ons bekende € 100.000. Dat wordt periodiek bepaald en is op dit moment 1.050.000 SEK. Mocht Klarna failliet gaan als jouw geld daar staat, dan krijg je het dus terug in Zweedse kronen - daar zit dus wel een stukje koersrisico. Dat kan negatief uitpakken of positief, dat weet je niet van tevoren.

Klarna = kopen op afbetaling

Je kent Klarna misschien wel van de webshops van H&M of Mediamarkt. Als je daar iets wilt kopen en pas later of in delen wilt betalen loopt dat tegenwoordig via Klarna. Je kent het wel: 'koop nu, betaal later' of 'betaal de aankoop met € x per maand'. 

Klarna

Geen voorstander van uitgesteld betalen

Persoonlijk ben ik geen voorstander van die betaaldienst, ik denk dat veel mensen erdoor in de problemen komen. Het is te makkelijk om dan spullen te kopen waar je helemaal geen geld voor hebt. Als je genoeg geld had om het per maand af te betalen zou je ook genoeg moeten hebben om zo'n bedrag gewoon bij elkaar te sparen voordat je de aankoop doet. Ergens vorig jaar schreef ik er een artikel over op HomeFinance: Kopen met Klarna geen lenen?

Mijn geld gaat niet naar Klarna

Dit maakt dat ik er zelf niet snel voor zal kiezen om mijn geld bij Klarna te stallen. Dan financier ik een betaaldienst waar ik op tegen ben, dat is me die 0,1% extra rente niet waard.

Problemen met wanbetalers

Bovendien zou ik me kunnen voorstellen dat zo'n bedrijf in de problemen kan komen door veel wanbetalers. Mensen zitten nu financieel behoorlijk krap, zullen dus misschien snel verleid worden om op afbetaling of met uitgestelde betaling te kopen - om vervolgens te ontdekken dat het terugbetalen niet gaat lukken. Probleem voor die mensen, uiteindelijk ook een probleem voor de financierende partij.

Geen geld om terug te betalen

Extra spaarrente vanwege hoger risico?

Als je het zo bekijkt is het ook niet zo raar dat ze meer spaargeld willen aantrekken en bereid zijn om daarvoor de hoogste rente te bieden. In de rente zit tenslotte ook een stukje vergoeding voor risico dat je loopt. Dat risico mag dan wel afgedekt worden door het depositogarantiestelsel, maar toch. Ik ga het dus niet doen. Jij wel?

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 11 november 2022

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.