25 april 2023

Er zijn gisteren en vandaag een aantal spaarrentes veranderd in onze vergelijking van sparen zonder voorwaarden. Dat komt deze keer niet alleen door een rentewijziging... hoe zit dat?

Effectieve rente in vergelijking

In onze vergelijkingen hanteren we de effectieve rente die je krijgt over je spaargeld. In de jaren met extreem lage rentes was dat geen issue: de effectieve rente was gelijk aan de nominale. Voor het eindbedrag (percentage) aan rente maakte het niet zoveel (nog geen honderdste%) uit of je de rente per maand, per kwartaal of per jaar uitbetaald kreeg.

Verschillende spaarrentes bijgesteld

Nu de spaarrente weer op een wat hoger niveau komt is dat onderscheid er weer wel, en hebben we dat dus doorgevoerd in de rentepercentages. Dat zorgt ervoor dat de rente bij Nordax Bank, Renault Bank, LeasePlan Bank, InBank en Klarna is bijgesteld met 1 of 2 honderdsten.

Spaarrente naar boven bijgesteld

Verschil tussen effectieve en nominale rente

Bij de informatie over spaarrente vind je een uitgebreid artikel over het verschil tussen nominale en effectieve rente. Bij de Spaarvragen vind je een uitgebreid voorbeeld.

Kort samengevat: als een bank de rente op spaargeld in periodes korter dan een jaar uitbetaalt is er een verschil. Het percentage waarmee de rentevergoeding berekend wordt is nominaal. Omdat je tijdens het jaar al rente uitbetaald krijgt profiteer je van rente-op-rente, waardoor je aan het eind van het jaar meer rente hebt gekregen dan wanneer er alleen aan het eind van het jaar in één keer rente uitgekeerd wordt.

Effectieve spaarrente is wat je écht krijgt

De effectieve spaarrente is de rente die je echt krijgt. Het naast elkaar zetten van de effectieve rentes is dus de beste manier om spaarrekeningen met elkaar te vergelijken. Daarom gebruiken wij in onze vergelijkingen ook de effectieve rente.

Spaarrentes vergelijken

Banken met rentebetaling per maand of kwartaal

Voorheen waren er niet veel banken bij wie dit speelde. Nagenoeg allemaal hadden ze een rentebetaling per jaar. In de tussenliggende lage-rente-periode zijn er de nodige banken bijgekomen die per kwartaal of zelfs per maand de rente uitbetalen. Daar geldt dus wél dat verschil tussen nominale en effectieve rente. 

Welke banken hebben een andere effectieve dan nominale spaarrente?

We zetten ze voor je op een rij:

  • bunq - betaalt rente uit per maand. Zij communiceren overal de effectieve rente (op dit moment 2,01%), dus die hebben we niet hoeven aanpassen.
  • Renault Bank - betaalt rente uit per kwartaal. De nominale rente staat op 2,00%, dat komt effectief uit op 2,02%. Hoger dus dan bunq!
  • Nordax Bank - betaalt rente uit per kwartaal. Zij hebben per vandaag de nominale rente verhoogd naar 2,02%, waardoor die effectief uitkomt op 2,04%. De nieuwe nummer 1 dus!
  • InBank - betaalt rente uit per kwartaal. De 1,90% nominale rente is 1,91% effectief.
  • Klarna - betaalt rente uit per kwartaal. De 1,75% nominale rente is 1,76% effectief.
  • LeasePlan Bank - betaalt rente uit per maand. De 1,50% nominale rente is 1,51% effectief.
  • Scalable Capital - betaalt rente uit per kwartaal, de gecommuniceerde rente van 2,30% is al effectief. Voor een écht effectief rendement zou je overigens de kosten die je betaalt voor deze rekening (€ 4,99 per maand) nog van de ontvangen rente af moeten halen.

AANVULLING 26 juli 2023: Ook YapiKredi Nederland betaalt de rente uit per kwartaal. De rente waarmee zij communiceren is al de effectieve rente - op dit moment 2,33% per jaar.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op dinsdag 25 april 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.