Sparen in Turkije of bij Turkse banken
Sparen bij een Turkse bank, is dat een goed idee? Het ligt er maar net aan wat je voor ogen hebt. Spaargeld onderbrengen bij een bank in Nederland met Turkse roots is iets heel anders dan sparen in Turkije. Laten we het daar eens wat verder over hebben.
Sparen in Turkije
Met sparen in Turkije bedoelen we dat je ook werkelijk je geld overboekt naar Turkije en het daar op een lira-rekening zet bij een Turkse bank. Op de banken in Nederland met Turkse roots zal ik verderop in dit artikel ingaan.
Spaargeld in Turkse Lira
Je zult daarbij dan waarschijnlijk jouw euro's omwisselen naar Turkse Lira en op een lirarekening bij die bank stallen. Dat hoeft geen probleem te zijn, zeker niet als je van plan bent het geld ook in Lira uit te geven in Turkije. Wel is het belangrijk dat je deze beslissing heel bewust neemt.
Rente in Turkije een soort achtbaan
De rente in Turkije beweegt zich heftig. Dit heeft sterk te maken met de ontwikkelingen rondom de Turkse lira en de inflatie.
Inflatie in Turkije
De inflatie in Turkije is astronomisch: in oktober 2022 maar liefst 85%, het hoogste niveau in 24 jaar. Gemiddeld kwam deze in 2022 uit op 71,98% 😱 Inmiddels is de inflatie er wel wat afgezwakt, maar in april 2023 lagen de prijzen in Turkije nog steeds 43,68% hoger dan een jaar eerder. En dan klagen wij over een hoge inflatie in Nederland!
Rentebeleid van Erdogan
Waar de Europese Centrale Bank (ECB), de Fed in de Verenigde Staten en ook andere centrale banken de beleidsrente verhogen om de inflatie tegen te gaan heeft Erdogan precies het omgekeerde gedaan. Hij is ervan overtuigd dat de inflatie getemperd kan worden door renteverlagingen.
De beleidsrente in Turkije stond in 2018 nog op 24% (!), vloog daarna omlaag en weer omhoog tot 19% in 2021. Sindsdien volgden de renteverlagingen elkaar snel op, op dit moment staat de CBRT-rente op 8,5%.
Turkse spaarrente bizar hoog: 30%
Vergeleken met de beleidsrente van de centrale bank is de spaarrente in Turkije bizar hoog. Schrik niet: een rente van 30% per jaar is bij banken in Turkije vrij normaal. Vele malen hoger dus dan de rente van de CBRT.
Ter vergelijking: de ECB rente staat op 3,25% - de allerhoogste spaarrente die we hier kunnen krijgen op 2,40%. Voor deposito's is een rente tot 4% te krijgen - en daar moet je geld wel 3 jaar voor vastzetten.
Bizar toch, 30% rente? Daar steekt onze spaarrente enorm schamel bij af. Aan de andere kant: die rente is nog steeds ruim lager dan het niveau van de inflatie in Turkije, dus veel schiet je er niet mee op.
Wisselkoers ingestort
En wil je Turkse lira's na een tijd toch terugwisselen naar euro's? Het is maar afwachten wat je er dan nog voor krijgt. Dat hangt helemaal af van de wisselkoers op dat moment. Die wisselkoers is enorm ingestort in de afgelopen 5 jaar:
Als je begin juni 2018 € 10.000 had omgewisseld naar Turkse lira, dan kreeg je er nu bij de huidige wisselkoers nog maar zo'n € 2.400 voor terug. Daar word je natuurlijk ook niet blij van.
Samengevat: sparen bij een bank in Turkije kan op het eerste gezicht een gouden greep lijken door de rente, maar gezien de inflatie en de wisselkoers zou ik er persoonlijk niet snel aan beginnen.
Sparen bij een Turkse bank in Nederland
Heel anders ligt het met de Turkse banken in Nederland. Of eigenlijk moet ik zeggen: Nederlandse banken met Turkse roots. Daar hebben we er een aantal van:
- Credit Europe Bank
- GarantiBank
- Anadolubank
- DHB Bank
- Yapi Kredi
Bij deze banken heb je niets te maken met de rente in Turkije, niet met de Turkse inflatie en niet met de wisselkoers tussen de euro en de lira. Je spaart er gewoon in euro's bij een Nederlandse bank met een Nederlandse bankvergunning en onder het Nederlandse garantiestelsel. Die bank heeft alleen een Turkse naam, that's all.
Interessante spaarrente?
Hoe doen deze banken het in vergelijking met andere spaarrekeningen? DHB Bank komt als eerste naar boven met een spaarrente van 1,65% tot 1,95%. Heel aardig voor een Nederlandse bank dus. YapiKredi en Anadolubank volgen daarna met 1,60% en 1,55%. Als je niet bij bunq wilt sparen zijn dit de beste opties onder het Nederlandse garantiestelsel, daarna pas volgt LeasePlan Bank met 1,51%. GarantiBank blijft wel behoorlijk achter met 1,25%.
CreditEurope Bank hanteert voor bestaande rekeningen een schamele rente van 0,50% - maar ik zie bij hen wel een actierente van 2,00% tot eind 2023 als je nu jouw eerste spaarrekening daar opent. Ik ben niet zo dol op actierente, vooral niet als de niet-actierente zo bedroevend laag is. Voordat je het weet vergeet je eraan te denken en staat jouw geld straks tegen een veel te lage rente te verstoffen.
Interessante depositorente?
Twee weken geleden had ik het in de blog Rentestorm blijft razen al over de depositorentes bij deze banken van Turkse origine. Die rentes zijn inmiddels alweer wat verder verhoogd, op dit moment voor 1 jaar vast: