Kiezen voor de hoogste spaarrente, is dat gevaarlijk?
Bangmakerij over sparen in het buitenland
Rente op spaargeld - dat voelt een beetje als een cadeautje. Je hoeft er niets voor te doen, het binnenharken van spaarrente voor de meeste mensen is geen doel op zich, maar het is natuurlijk wel leuk meegenomen. Hoe groter dat cadeautje is, hoe beter... toch? Als je kunt kiezen voor een storting van € 100, waarom zou je dan bewust de keuze maken voor € 50?
Lage spaarrente vaak geen bewuste keuze
Toch is dat wat veel mensen doen. Of nou ja... bewust... het is bij veel mensen juist géén bewuste keuze. Die hebben hun geld bij één van de grootbanken staan en kijken er niet naar om. Juist omdat het niet om de rente draait: het hebben van een buffer is vaak waar het om gaat. Dat die buffer sneller groeit met een hogere spaarrente is kennelijk niet goed in beeld.
Gewoon niet over nadenken
Wanneer er geen sprake is van een bewuste keuze denk je gewoon niet na over de spaarrente. Waarschijnlijk lees en hoor je af en toe wel dat de rente stijgt, maar heb je geen idee over het percentage dat jij op je spaarrekening krijgt. Met VanSpaarbankVeranderen.nl doen we enorm ons best om spaarders hiervan bewust te maken.
Spaardoel sneller bereikt met hogere spaarrente
Als je een specifiek spaardoel hebt is de rente vaak al iets belangrijker. Want simpel: hoe hoger de rente, hoe sneller je jouw spaardoel bereikt. Dus als je dat graag wilt is het slim om voor de hoogste spaarrente te kiezen. Toch denk ik dat veel spaarders ook bij sparen voor een duidelijk doel niet vaak denken aan de overstap naar een andere spaarbank.
Bewuste keuze: waarom niet kiezen voor de hoogste spaarrente?
Maar stel dat het wél een bewuste keuze is. Wat zouden de redenen kunnen zijn om je spaargeld te laten hangen bij die grootbank, terwijl je elders het dubbele aan rente (dus een veel groter cadeau) kunt krijgen? Even denken...
- Overzicht: in één bankapp in één oogopslag zien hoeveel geld je hebt
- Makkelijk overboeken: overboeken van je spaarrekening naar je betaalrekening in één app
- Gemakzucht: gewoon niet de moeite willen nemen om een andere spaarrekening te openen en/of geld daar naartoe over te boeken
- Angst: bang dat er iets misgaat bij het openen van de rekening, bij het overboeken van geld of met de bank zelf
Weet jij er nog meer? Laat met dat vooral weten via info@sparen.com!
Angst: wat is het risico van kiezen voor de hoogste spaarrente?
Laten we eens verder inzoomen op die angst. Want kiezen voor de hoogste spaarrente - is dat gevaarlijk? Wat voor risico loop je? Hier op VanSpaarbankVeranderen.nl besteden we er veel aandacht aan, op een realistische manier. Maar ik zie ook weleens artikelen online en filmpjes langskomen waarin wel een beetje angst gezaaid wordt.
Z zoekt uit... nekharen overeind
Zo zag ik laatst een filmpje van Z zoekt uit - van RTL Z - waar m'n nekharen wel een beetje van overeind gingen staan.
Ze zeggen hierin letterlijk: "Verhuis je echt de spaarrekening die je oma nog voor je heeft geopend naar zo'n obscure bank uit het buitenland? Kun je je Icesave nog herinneren?" Met daarna een nieuwsfragment van toen Icesave omviel (in 2008).
Klinkt gevaarlijk: Banki Obscurio
Daarna zwakt hij dat wel af met de mededeling dat er 'sindsdien wel veel veranderd is'. Een korte uitleg over het depositogarantiestelsel in Europese landen, maar dan banken in het buitenland wel weer 'Banki Obscurio' noemen. Dat klinkt direct al gevaarlijk toch?
Nauwelijks van toepassing: Koersrisico op spaargeld
Vervolgens zeggen ze iets over de munt, het koersrisico dat je loopt als je spaart in een andere munteenheid. Bij buitenlandse banken uit onze vergelijking - waar je vanuit Nederland een spaarrekening kunt openen - is dat helemaal niet aan de orde: je spaart overal in euro's.
Het enige aandachtspuntje geldt voor de landen waar de niet met de euro betalen (Zweden bijvoorbeeld), dat daar de spaargarantie wel in de lokale valuta is. Daar schreef ik pas nog over in het artikel over Nordax Bank - de Zweedse spaargarantie is in Zweedse kronen.
Angst zaaien: Alleen als je geld niet direct nodig hebt
Dan de opvraagbaarheid. De stelling dat je alleen moet sparen in het buitenland met geld dat je niet direct nodig hebt. Want je moet het wel even kunnen missen, alleen dan is de rente echt lekker hoog. Ze bedoelen natuurlijk dat je op een deposito, waar je geld voor 1 jaar of langer vastzet, een hogere rente krijgt dan op een vrij opvraagbare spaarrekening. Maar ook op die spaarrekening is de rente in het buitenland veel hoger dan bij de Nederlandse grootbanken.
Eerlijk is eerlijk: geld opnemen van een spaarrekening bij een buitenlandse bank kan wel ietsje langer duren dan het overboeken in je eigen bankapp. Bigbank geeft aan dat het maximaal 3 bankdagen kost en bij de banken via het internationale spaarplatform Raisin is het ook niet a la minute geregeld. Maar als je een paar dagen de tijd hebt gaat het in mijn ervaring allemaal prima. Dat is voor mij toch iets anders dan 'wel even kunnen missen'.
Bangmakerij: Beschouw sparen in het buitenland als beleggen
Het filmpje sluit af met 'Misschien is de stelregel beschouw sparen in het buitenland een beetje als beleggen.' Serieus? Hoe maak je een spaarder bang om te kiezen voor een hogere spaarrente? Zo dus, door het beleggen te noemen! Dat is het natuurlijk niet: het is sparen, je loopt geen koersrisico bij sparen in euro's.
Vertrouwen in het land van de spaargarantie
Het enige risico dat je loopt is dat de bank waar je spaart omvalt en de overheid van het betreffende land de belofte van de spaargarantie niet nakomt. Ik vind het zeker belangrijk dat je daarover nadenkt: de mate waarin je vertrouwen hebt in het land dat je jouw geld toevertrouwt.
Het moge duidelijk zijn, ik word niet blij van zo'n reportage - als je het al zo kunt noemen. Natuurlijk is het prima om op risico's te wijzen, graag zelfs, maar doe dat dan wel realistisch. Wijs op de voordelen en nadelen maar ga geen angst zaaien. Op die manier zorg je ervoor dat mensen denken: laat maar, ik blijf wel veilig met m'n spaargeld bij m'n oude vertrouwde Rabobank, ING of ABN AMRO. Terwijl die grootbanken daarmee heel comfortabel een hele dikke rentemarge kunnen pakken op de grote berg spaargeld.