18 juli 2023

De Dienst Toeslagen van de Belastingdienst heeft een berg brieven verstuurd. Maar liefst 20.000 mensen kregen een enveloppe op de mat met daarin een interessante boodschap: misschien kun je wel geld krijgen! 

Zorgtoeslag voor lage inkomens

Het gaat om de zorgtoeslag. Die wordt kennelijk lang niet door iedereen die er recht op heeft aangevraagd. Intens zonde natuurlijk, het is een bijdrage die de zware last van de zorgpremie behoorlijk verzacht. In 2022 kon je tot € 110 per maand aan zorgtoeslag krijgen - dat bedrag gold voor de laagste inkomens (tot € 25.000 per jaar). Dit jaar is het maandbedrag aan zorgtoeslag hoger: € 154 voor één persoon, € 256 als je samen bent met een toeslagpartner.

Toeslagen

Aanvragen over 2022: tot 1 september 2023

Wie een laag inkomen heeft en in 2022 geen zorgtoeslag heeft ontvangen kan deze met terugwerkende kracht alsnog aanvragen. Daar zit wel een einddatum aan: het kan tot en met 1 september 2023. Dus nog anderhalve maand, daarna is de kans verkeken.

Toeslagen & sparen

Bij toeslagen gaat het niet heel direct over sparen, indirect toch wel. De mensen die recht hebben op een volledige zorgtoeslag zullen vaak geen of weinig spaargeld hebben, of heel veel moeite met sparen. Die € 110 per maand is toch over heel 2022 bekeken € 1.320 - dat lijkt me als je een laag inkomen hebt toch niet te versmaden.

Sparen voor je eigen risico

Het aller-verstandigst is om het geld dat je krijgt apart te zetten. Je kunt immers een keer te maken krijgen met zorgkosten die onder jouw eigen risico vallen. Als je het standaard verplichte eigen risico hebt van € 385 en er gebeurt iets waardoor je zorg nodig hebt... dan moet je die € 385 wel kunnen ophoesten. Of meer, als je vrijwillig voor een hoger eigen risico hebt gekozen.

Zorgverzekering, zorgtoeslag & sparen

Spaarpotje voor zorgverzekering met hoger eigen risico

Hoef je dat geld niet uit te geven, dan heb je een mooi spaarpotje gevormd. Daarmee kun je dan het jaar daarna misschien kiezen voor een zorgverzekering met maximaal eigen risico (dit jaar is dat € 885). Daarmee bespaar je behoorlijk op de premie en kun je zelfs 'winst' maken op je zorgverzekering: meer zorgtoeslag krijgen dan de premie die je voor je ziektekostenverzekering moet betalen.

Dan moet je natuurlijk wel dat geld apart houden voor een eventuele eigen risico betaling - niet voor andere dingen gebruiken.

Wie weet dat nou niet?

Nu acht ik de kans niet groot dat een lezer van VanSpaarbankVeranderen.nl niet op de hoogte is van het recht op een toeslag. Waarschijnlijk ben jij financieel bewust en heb je dat echt wel in beeld. Ben je misschien zelfs verbaasd dat er mensen zijn die hun recht op toeslagen niet benutten.

Help mensen in jouw omgeving!

Maar hoe zit het met de mensen om je heen? Misschien zijn er wel vrienden, kennissen, buren, familieleden, collega's of andere personen in jouw omgeving die minder bezig zijn met geldzaken. Hen kun je wellicht helpen door het er gewoon eens over te hebben.

Dan is het handig om ze te verwijzen naar de website waar je kunt zien of je recht hebt op toeslagen:

Kan ik toeslag krijgen?

Toeslagenangst

Ik zou me ook kunnen voorstellen dat er mensen zijn die bang zijn geworden voor alles dat met toeslagen te maken heeft. De toeslagenaffaire heeft veel indruk gemaakt in Nederland, heel wat mensen enorm in de problemen gebracht.

Laat maar zitten

Problemen die niemand wil, waardoor de toeslagenaffaire er best eens voor gezorgd kan hebben dat groepen Nederlanders denken: "laat maar zitten - ik hoef die toeslagen niet, dan kan ik er ook geen problemen mee krijgen". 

Cadeau dat je laat liggen

Hoe begrijpelijk ook, zonde is het wel. Zeker als het gaat om de zorgtoeslag van vorig jaar: je inkomen staat al vast, dat kan niet meer veranderen. Jouw recht op die toeslag kan dus ook niet meer veranderen - het is gewoon een cadeau van de overheid dat je laat liggen. 

Cadeau van de overheid

Achteraf toeslag aanvragen

De veiligste manier van toeslagen aanvragen is achteraf: na afloop van het jaar waar het over gaat. Dan kun je niet in de problemen komen omdat je inkomen in de loop van het jaar veranderd is en je dat vergeet door te geven. Dan kan het immers gebeuren dat je een deel van het jaar teveel toeslag krijgt en dat later moet terugbetalen.

Toeslag loopt automatisch door

Het is dan wel even opletten geblazen: als je nu aanvraagt over 2022 is het uitgangspunt ook dat je in 2023 recht hebt op zorgtoeslag. Het loopt dan automatisch door. Een prettige verzachting van de zorgpremie, maar als je intussen meer bent gaan verdienen krijg je misschien teveel. En dan moet je achteraf dus alsnog terugbetalen. Dus vergeet niet om je gegevens aan te passen zodra dat aan de orde is. Of zet de toeslag in eerste instantie stop en vraag 'm dan achteraf weer aan over het hele jaar.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op dinsdag 18 juli 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.