28 juli 2023

De Europese Centrale Bank (ECB) hield gisteren weer eens een vergadering over het monetaire beleid. Zoals door iedereen verwacht viel hierbij het besluit om de beleidsrentes van de ECB weer verder te verhogen met 25 basispunten.

De depositorente van de ECB komt daarmee uit op 3,75% (was 3,50%). De andere ECB-rentes zijn de refirente (van 4,25% naar 4,50%) en de beleningsfaciliteit (van 4,50% naar 4,75%).

De Raad van Bestuur heeft besloten de drie basisrentetarieven van de ECB met 25 basispunten te verhogen. Dit betekent dat het rentetarief voor de basisherfinancieringstransacties en de rentetarieven voor de marginale beleningsfaciliteit en de depositofaciliteit met ingang van 2 augustus 2023 verhoogd worden tot respectievelijk 4,25%, 4,50% en 3,75%.

Die nieuwe tarieven gaan dus officieel in per 2 augustus 2023. Toch zie je in alle lijstjes en overzichten dat de renteverhogingen nu al zijn verwerkt.

Spaarrentes ook verder omhoog?

En in de spaarrentes? Is de hogere ECB-rente daarin ook al te merken?

Dat is lastig te beoordelen omdat elke bank natuurlijk z'n eigen rentebeleid voert. Er komen dagelijks rentewijzigingen door, maar daar vertellen ze niet bij wat de motivatie ervan is. Of dat nu een snelle reactie is op de laatste renteverhoging van de ECB, of een late verwerking van de vorige, of alleen omdat de concurrentie een stap heeft gezet... geen idee.

Duidelijk is wel dat we de laatste tijd alleen maar renteverhogingen zien, dat is al zo sinds de rentes in juli 2022 begonnen te stijgen.

Laatste wijzigingen spaarrente

ECB depositorente en jouw spaarrente

Eigenlijk is zo'n ECB rente voor jou en mij niet zo interessant. We hebben er niets aan, tenzij onze spaarbanken ook de rente verhogen. Is het logisch om de ECB-depositorente naast de rente op spaarrekeningen te leggen, of moeten we dan eigenlijk alleen maar kijken naar de rente op deposito's? Ze noemen het tenslotte depositorente, daar bij de ECB.

Wat is de ECB-depositorente?

Maar wat is die ECB-depositorente nu eigenlijk?

De depositorente is een van de drie rentetarieven die de ECB elke zes weken in het kader van haar monetair beleid vaststelt. De depositorente is de rente waartegen banken kortlopend (overnight) bij de centrale bank geld in bewaring kunnen geven.

Je ziet het: bij de depositorente van de Europese Centrale Bank gaat het om een vergoeding voor geld dat banken kortlopend in bewaring geven bij de ECB. Overnight. Eén nacht. 

Vergelijken met rente op spaarrekening

Dat is dus iets anders dan de deposito's zoals wij die als consument kennen. Daarom zetten we geld vast voor meerder maanden of jaren. Je kunt de ECB-depositorente dus beter naast de rente op spaarrekeningen leggen dan naast die op deposito's.

Banken krijgen bij ECB 3,75%
Als we dat doen zien we dat banken bij de ECB vanaf 2 augustus 3,75% krijgen voor geld dat ze bij de centrale bank in bewaring geven... terwijl ze ons een veel lagere rente vergoeden.

Wij krijgen van banken veel minder rente
De spaarrekening met de hoogste rente is op dit moment die van Banca Progetto - je weet wel, met die gekke voorwaarden. En dan nog steeds krijg je daar niet meer dan 3,00% rente. Wil je een spaarrekening met normale voorwaarden? Dan kun je bij banken in het buitenland tot 2,60% rente krijgen en in Nederland tot 2,46%.

Vergelijk spaarrekeningen

Hoogste spaarrente bij wat jij belangrijk vindt

Dit is de situatie zoals-ie is, daar kunnen wij met z'n allen niets aan veranderen. Dus blijf ik roepen: zorg in ieder geval dat je de hoogste spaarrente krijgt die past bij wat jij belangrijk vindt. Wat dat is - dat is natuurlijk heel persoonlijk.

Sparen bij de bank van jouw betaalrekening: lage rente

Misschien vind jij het belangrijk om te sparen bij de bank in Nederland waar je ook jouw betaalrekening aanhoudt. Dan loop je rente mis, of je nou jouw inkomsten ontvangt op een rekening bij één van de Nederlandse grootbanken Rabobank, ING, ABN Amro of SNS of een kleinere bank. Want ook KNAB, Triodos, ASN en RegioBank hebben nou niet bepaald toprentes voor spaargeld.

Sparen bij een andere bank: goed voor je spaarsaldo!

Kies je een andere bank voor je spaargeld, dan kun je een veel hogere rente krijgen. En het heeft nog een ander voordeel: je ziet jouw spaarsaldo niet direct in de bankapp waar je jouw dagelijkse bankzaken checkt. Dat kán ervoor zorgen dat je minder snel geld opneemt van je spaarrekening voor uitgaven die niet echt noodzakelijk zijn. Hogere rente, minder opnemen... dat geeft een dubbel effect voor een beter spaarsaldo in de toekomst!

Andere bank: in Nederland of buitenland

Die andere bank kan zich bevinden in Nederland - met Nederlandse spaargarantie - of in het buitenland. Ga je voor de allerhoogste spaarrente, dan moet je echt bij een bank in een ander land zijn. Het geld valt dan onder een buitenlands depositogarantiestelsel.

Buitenlandse garantiestelsels

Is dat erg? Dat ligt aan jouw eigen mening over en gevoel bij het land waar het om gaat. Elk EU-land kent een depositogarantiestelsel waarin tot € 100.000 per persoon, per bank gegarandeerd wordt als de bank onverhoopt failliet zou gaan. Of je daarop durft te vertrouwen, dat is helemaal aan jou. 

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 28 juli 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.