Spaarbank failliet - hoe snel heb jij je geld terug?
Binnen 10 werkdagen staat het op jouw rekening
Dat er een spaargarantie is als je geld wegzet bij banken in de Europese Unie (EU), dat weet je waarschijnlijk inmiddels wel. Maar wat als de spaarbank waar jij voor gekozen hebt failliet gaat? Hoe snel krijg je dat gegarandeerde spaargeld dan terug?
Huidige EU-eis: uitbetaling binnen 10 werkdagen
De wettelijke regel vanuit de richtlijn van de EU (richtlijn 2014/49/EU) is op dit moment dat ieder land een systeem heeft waarmee je binnen 10 werkdagen het geld op je rekening hebt staan. Dat vind ik best snel! Wel lastig om in te schatten in hoeverre de depositogarantiefondsen in alle EU-landen in staat zijn om die 10 dagen te halen, maar dat zou dus wel moeten.
Per 1 januari 2024: 7 werkdagen
Uitbetalen binnen 10 werkdagen is bovendien binnenkort al niet meer snel genoeg. De EU heeft namelijk ook vastgelegd dat de uitbetalingstermijn vanaf 1 januari 2024 verkort wordt naar 7 werkdagen. Dat is de wettelijke termijn, de huidige 10 (en eerder 15 en 20) waren bedoeld als overgangsregeling.
Letterlijk staat in de richtlijn (artikel 8, lid 1):
Depositogarantiestelsels zorgen ervoor dat het terugbetaalbare bedrag beschikbaar is binnen een termijn van zeven werkdagen, te rekenen vanaf de datum van de in artikel 2, lid 1, punt 8), onder a), bedoelde vaststelling door een relevante administratieve autoriteiten of van de in artikel 2, lid 1, punt 8), onder b), bedoelde uitspraak door een rechterlijke instantie.
Er zijn overigens wel wat uitzonderingen mogelijk op die termijn van 7 werkdagen. Ook die zijn vastgelegd in de richtlijn - valt een uitbetaling onder zo'n uitzondering, dan mag het langer duren. Wil je daar het fijne van weten? Lees dan vooral de richtlijn helemaal goed door!
Binnen (ruim) een week je geld terug
Als een bank die onder het Nederlandse depositogarantiestelsel (en als het goed is ook in elk ander EU-land) valt failliet zou gaan heb je dus binnen ruim een week je geld terug. Dat wordt straks echt binnen een week, en DNB streeft er nu al naar om die termijn te halen. Dat is een prettig idee, alhoewel ik zelf die eventuele extra 3 dagen nou ook weer niet als een enorm probleem zie.
Al je geld bij één bank?
Wat langer wachten op je geld is alleen een issue als je dat geld ook direct nodig hebt. Stel dat je al je geld bij één bank hebt staan, en die ene bank - je hebt daar ook je betaalrekening - gaat failliet. Dan is het wel belangrijk dat je jouw geld zo snel mogelijk binnen hebt natuurlijk. Waarbij je dan wel eerst een nieuwe rekening moet openen bij een andere bank.
Spreiden spaargeld sowieso een goed idee
In dat kader is het sowieso een goed idee om niet al je geld bij één bank te hebben staan. Het spreiden van je geld is een echte must als je boven de € 100.000 garantiegrens zit, maar ook daaronder is het zinvol.
Bank failliet: hoe krijg jij je geld terug?
Hoe werkt het trouwens precies als een bank failliet verklaard wordt? In Nederland gaat dat zo (informatie van De Nederlandsche Bank):
- DNB publiceert nieuws over het faillissement in de landelijke media.
- Je krijgt een brief van DNB met informatie over de exacte stappen die je moet zetten om je geld terug te krijgen.
- Als je geen andere bankrekening hebt ga je die zo snel mogelijk openen.
- DNB opent zo snel mogelijk een speciale website waarop je kunt inloggen met je DigiD - daar kun je dan direct inzien welk geld je hebt staan bij de failliete bank.
- Je vult het rekeningnummer voor uitbetaling in en ondertekent met je DigiD.
- Binnen enkele werkdagen staat het geld op jouw (nieuwe) rekening.
We hebben in Nederland natuurlijk vorig jaar nog een bankfaillissement meegemaakt met Amsterdam Trade Bank (ATB / FIBR). Die bank ging failliet vanwege de Russische roots en de maatregelen tegen Rusland door de oorlog in Oekraïne.