
Gaat depositorente nog verder omhoog?
Verschil met Euribor is nog erg klein
Er gebeurt van alles bij de rentes op spaarrekeningen en deposito's de laatste tijd. Toch blijft niveau van de hoogste depositorente een beetje hangen. Kunnen we er vanuit gaan dat die nog verder omhoog gaat of is de rush wel zo ongeveer voorbij?
Verhouding depositorente - marktrente
Als we het wisten was het makkelijk geld verdienen: uiteindelijk zijn het de banken die bepalen wat ze met hun rentetarieven doen, ook voor spaarrekeningen en deposito's. Maar wij kunnen wel kijken naar de verhouding met de marktrentes en daar onze gedachten over hebben.
Januari 2022 tm september 2023
Dus laten we dat doen: hoe verhoudt de 1-jaars depositorente zich ten opzichte van de 12-maands Euribor de laatste tijd?
Sinds januari 2022 is er heel wat veranderd. Het Euribor tarief was toen nog negatief, geld vastzetten voor een jaar leverde niet eens 1% rente op. In de eerste helft van 2022 zag je de 12-maands Euribor al stijgen, en vanaf juni nam die een vlucht. Dat is niet gek: de Europese Centrale Bank (ECB) begon half juli met de renteverhogingen en de 12-maands rente sorteerde daar al op voor. Vervolgens zien we bij die Euribor een rush die duurt tot in maart 2023.
Januari 2010 tm september 2023
Vanaf september 2022 tot in juli 2023 lag de 12-maands Euribor zelfs hoger dan de hoogste 1-jaars depositorente. Dat was in elk geval in de periode daarvóór niet gebruikelijk. Inmiddels is dat weer omgedraaid, maar ze liggen nog steeds bijzonder dicht bij elkaar. Hoe is dat op de langere termijn, die relatie tussen deze twee tarieven? Dit geeft een goed beeld:
Hier zien we duidelijk dat het heel normaal is dat wij als spaarders een veel hogere rente krijgen op een deposito dan het Euribor-tarief. Hierbij moeten we ook nog opmerken dat we pas sinds een paar jaar de mogelijkheid hebben om de lucratievere deposito's in het buitenland af te sluiten. De depositorente in bovenstaande grafieken is sindsdien ook steeds van een buitenlandse bank. De hoogste depositorente bij banken in ons eigen Nederland ligt op dit moment op 3,75% - die lijn zou dus nog steeds onder de Euribor-lijn liggen.
Situatie nog lang niet normaal te noemen
Kortom: we bevinden ons nog lang niet in een normaal te noemen situatie wat betreft de relatie tussen de Europese rente en de depositorente. Mogen we er daarom vanuit gaan dat die depositorente nog veel verder omhoog gaat? Wel als we weer teruggaan naar dezelfde verhouding als in de periode tot 2022... dan zou de 1-jaars depositorente - bij een gelijkblijvende Euribor - zomaar nog 1 tot 1,5% kunnen stijgen. Dat is immers een normaal verschil tussen die twee tarieven.
Wat is normaal?
Maar ja... wat is normaal? Misschien is het 'nieuwe normaal' wel dat je voor spaargeld dat je 1 jaar vastzet ongeveer hetzelfde krijgt als de rente die banken onderling aan elkaar vergoeden als ze elkaar voor 12 maanden geld uitlenen. Dat is immers waar Euribor voor staat:
Euribor is een samenvoeging van Euro Interbank Offered Rate. Euribor is het gemiddelde rente tarief waartegen een groot aantal vooraanstaande Europese banken (het bankenpanel) elkaar leningen in euro's verstrekken.
In feite verstrek je als spaarder ook een lening aan de bank, en krijgt daarvoor rente als vergoeding. Je kunt je afvragen of een spaarder een hogere rente zou moeten krijgen dan een bank. Het is wel heel veel jaren zo geweest, maar waarom eigenlijk? Als spaarder kun je natuurlijk zeggen: ik wil dat de rente ruim hoger is dan de inflatie. Dat is de laatste tijd nogal lastig, de inflatie schiet van een enorme top naar een heel lang niveau.
Bovendien: (zou ik tegen mijn kinderen zeggen) je kunt wel meer willen. Als individuele spaarder heb je nu eenmaal geen invloed op de rentes die banken vergoeden op spaargeld. Dus ben je vooral afhankelijk van de concurrentie tussen banken. Zolang die met z'n allen geen hogere rentes gaan betalen voor deposito's heb je als spaarder gewoon pech gehad.
Wat denk jij? Gaan we terug naar een depositorente die ruim boven Euribor ligt of kunnen we dat wel vergeten?