
Zweedse banken vechten om hoogste spaarrente in Nederland
Ondertussen maken Nederlandse banken dikke marge op spaargeld
Dit is toch ook weer interessant... opeens zijn de Zweedse banken met elkaar in gevecht om de hoogste spaarrente in Nederland te bieden. Nordax Bank ging al steeds een stapje hoger om boven Renault Bank (Frankrijk) en Bigbank (Estland) te blijven, maar inmiddels doet ook Klarna mee met de strijd.
Renteverhogingen Nordax Bank & Klarna
Drie dagen geleden meldden we al dat Nordax Bank de spaarrente had verhoogd naar 2,84% - om Bigbank te verslaan. Gisteren mengde Klarna zich in dat gevecht door de rente opeens bij te stellen naar 3,03% - zelfs iets boven MeDirect (Malta). Wat doet Nordax? Die gooit er per vandaag nog een schepje bovenop met een renteverhoging naar 3,04% effectief. Het is de derde verhoging van de spaarrente bij Nordax in nog geen 3 weken tijd:
- 19 september : van 2,71% naar 2,79%
- 2 oktober: van 2,79% naar 2,84%
- 5 oktober: van 2,84% naar 3,04%
Top 5 hoogste spaarrentes
Met de nieuwste renteverhogingen ziet de top 5 van hoogste rentes voor sparen zonder voorwaarden er heel anders uit dan een paar dagen geleden:
- Nordax Bank (Zweden) - 3,04%
- Klarna (Zweden) - 3,03%
- MeDirect (Malta) - 3,00%
- Bigbank (Estland) - 2,80%
- Renault Bank (Frankrijk ) - 2,78%
De hoogste rente bij een bank in Nederland (en dus onder het Nederlandse depositogarantiestelsel) ligt hier niet eens ver vandaan: die vind je op dit moment bij Yapi Kredi met 2,75%.
Spaarrente vergeleken met Europese rentes
De volgende vraag is dan: is dit renteniveau normaal in vergelijking met de Europese rentestanden? Eergisteren zette ik dat op een rij voor de depositorentes - wel aardig om dat nu te doen voor de rente op spaarrekeningen.
Euribor & ECB-rente
De beste Europese rente om de variabele spaarrente naast te leggen is de kortste - de 1-weeks Euribor. Omdat die aardig meebeweegt met de ECB-rente zet ik die er ook bij. Maar let op: de ECB rente in deze grafiek is de ECB refi-rente (die banken aan de ECB betalen voor het lenen van geld, op dit moment 4,50%), die ligt hoger dan de depositorente (die banken van de ECB krijgen bij het stallen van geld, op dit moment 4,00%).
Vanaf begin 2022
In de grafiek vanaf begin 2022 lijkt het allemaal niet zo gek. De verhoudingen zijn wel veranderd, maar je zou kunnen denken dat dit komt doordat de banken de spaarrente niet beneden nul wilden stellen in de tijd van de bizar lage rentestand.
Vanaf begin 2010
Kijken we echter verder terug - hieronder tot begin 2010.... dan zien we dat de verhoudingen normaal gesproken toch echt wel anders liggen dan op dit moment:
Een hoogste spaarrente die ruim boven de 1-weeks Euribor en de ECB-rente lag was vroeger normaal. Het is een beetje hetzelfde beeld als bij de deposito's: je zou verwachten dat de spaarrentes nog veel verder omhoog kunnen.
Rentemarge bij grootbanken de lucht in geschoten
Wetende dat de spaarrente bij de grootbanken in Nederland nog fors lager is dan de hoogste rentes is het niet verrassend dat de rentemarge bij die grootbanken enorm de lucht in geschoten is de afgelopen tijd.
Halfjaarwinsten banken & cijfers DNB
Dat wisten we al uit de rapportages van de halfjaarwinsten, maar nu is het ook overduidelijk uit de rentemarge die De Nederlandsche Bank (DNB) publiceert. Van 1,16% in het derde kwartaal van 2022 naar 1,40% in het afgelopen kwartaal. Op NU.nl stond gisteren een uitgebreid bericht over die marges:
Die rentemarge is sinds zeker 2008 niet zo hoog geweest. "Hieruit blijkt dat de economische situatie relatief gunstig is voor banken", zegt DNB, die niet wil zeggen of verdiensten uit rente te hoog zijn of niet.
Moeite nemen om over te stappen met spaargeld
Het blijft bijzonder dat mensen zoveel mopperen over banken, maar dat toch het overgrote deel van de Nederlanders niet de moeite neemt om met spaargeld over te stappen naar een andere bank. Een bank die een (veel) hogere rente geeft. Ook binnen de Nederlandse grenzen.
Genoeg concurrentie
Dan kan demissionair minister Kaag van Financiën de Autoriteit Consument en Markt (ACM) wel de opdracht geven om na te kijken of onderzocht moet worden (prachtige zin... nakijken of onderzocht moet worden...) of er genoeg concurrentie tussen Nederlandse banken is, maar dat weten we eigenlijk wel. Er is in mijn ogen echt wel genoeg concurrentie, alleen doen teveel spaarders daar niets mee.