13 oktober 2023

De spaarrente is natuurlijk al lekker aan het stijgen, dat is fijn toch? Er zijn banken die er nog een schepje bovenop gooien: niet door de standaard rente op spaarrekeningen te verhogen, maar speciaal voor al je daar een nieuwe rekening opent. Een actierente noemen we dat, de afgelopen jaren kennen we 'm al van Openbank.

Vergelijk direct alle spaarrekeningen

Bekijk de actuele deposito rentes

Hoge rente voor nieuwe klanten

Al in 2020 - jawel, in de tijd van de bijna-nul-rente voor sparen - kwam Openbank met zo'n actierente. Ik schreef toen hier op VanSpaarbankVeranderen.nl:

Het gaat om Openbank - een label van de Spaanse bank Santander. Met de internetbank Openbank willen ze Nederland veroveren, daarom komen ze met een mooie stuntrente van maar liefst 2%. Let alleen wel even op de beperkingen: die 2% geldt over maximaal € 5.000 en maar voor een half jaar. Daarna gaat de rente terug naar... 0,01%.

Interessant wel om te lezen, hoe de spaarwereld eruit zag begin 2020. Kennelijk zijn ze bij Openbank wel fan van deze aanpak, want sindsdien hebben ze altijd die actierente gehad met hun Welkom Spaarrekening.

Huidige actierente bij Openbank 3%

Ook op dit moment hanteren ze nog steeds een actierente voor de eerste 6 maanden van nieuwe klanten: 3% is deze inmiddels. Het maximum saldo voor die tijdelijk verhoogde rente is een stuk ruimer dan een paar jaar geleden: je krijgt dit tarief over maximaal € 300.000.

Als het goed is stal je niet zo'n groot bedrag bij één bank... ik zou altijd de grens van maximaal € 100.000 aanhouden in verband met de spaargarantie. En die garantie, die krijg je bij Openbank vanuit Spanje, dus niet het Nederlandse depositogarantiestelsel.

Actierentes bij Nederlandse banken

Inmiddels hebben ook enkele Nederlandse banken het concept Actierente doorgevoerd. Ook zij bieden nieuwe spaarklanten een fors hogere rente voor een beperkte periode: een soort welkomstcadeau.

Credit Europe: 3,35% - na 6 maanden 1,77%

Bij Credit Europe Bank krijg je voor een periode van 6 maanden na het openen van jouw eerste spaarrekening een rente die op dit moment (op jaarbasis) op 3,55% staat. Over maximaal 1 miljoen euro zelfs. Dat is fors hoger dan de standaard rente op de Internet Spaarrekening van Credit Europe, die staat op slechts 1,77%.

DHB Bank: 3,05% - na 6 maanden 2,30%

Een andere bank in Nederland met Turkse roots is DHB Bank. Ook zij hanteren een actierente op hun spaarrekening: de eerste 6 maanden krijgt een nieuwe klant een rente van 3,05% over maximaal € 50.000. Lager dan bij Credit Europe, maar de basisrente van de spaarrekening ligt met 2,30% dan weer ruim hoger.

Profiteren voor een half jaar

Natuurlijk kun je een half jaar lang profiteren van deze mooie rentes. Het zijn tarieven die hoger liggen dan de allerhoogste op spaarrekeningen bij banken in het buitenland, en het geld valt ook nog onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Niks mis mee.

Geld weghalen wanneer je wilt

Je bent vrij om na de actieperiode - of op een ander moment, afhankelijk van de actuele spaarrentes - je geld er weer weg te halen en over te boeken naar een andere bank. Om misschien ook daar weer te profiteren van een half jaar actierente.

Opletten na de actieperiode

Wat de banken hopen is dat je tegen die tijd allang vergeten bent dat de standaard spaarrente bij hen niet de hoogste is. Dat je er dan niet meer over nadenkt dat je elders beter uit bent. Dan hebben zij een nieuwe klant binnen met een mooi spaarsaldo, die ook later blijft hangen tegen een (veel) lagere rente. Best slim, en het zal vast ook vaak zo werken.

Niet zichtbaar in vergelijking spaarrentes

De oplettende spaarder ziet dat we die actierentes niet in onze vergelijking van spaarrekeningen hebben verwerkt. Niet bij de rente die gebruikt wordt om ze te vergelijken tenminste. Als we op de hoogte zijn van een actierente vermelden we die wél bij de bijzonderheden van die rekening, zoals bijvoorbeeld hier bij de S@veOnline rekening van DHB Bank:

Het gaat immers niet om een rente die voor iedereen geldt. Alleen nieuwe klanten krijgen de actierente, als je al een spaarrekening bij die bank hebt kun je er geen beroep op doen. Dan willen we jou met onze vergelijking niet het verkeerde beeld geven van de rente bij die bank.

Spot jij andere actierentes? Laat het weten!

Nu moeten we eerlijk toegeven dat wij niet altijd van alle actierentes op de hoogte zijn. We vinden het dan ook super als jij het ons laat weten, mocht je er één spotten die wij niet vermelden. Dan kunnen we die verwerken en alle Nederlandse spaarders helpen met die informatie!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 13 oktober 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.