9 november 2023

In het afgelopen jaar is de spaarrente flink gestegen, vooral bij deposito sparen is de rentestijging spectaculair. Banken merken op dat een groeiend aantal spaarders voor deposito sparen kiest. Ook op VanSpaarbankVeranderen.nl zien we dat steeds meer bezoekers de deposito rentes vergelijken.

Deze trend kan in de komende weken nog wel eens versnellen, omdat de verhoging van de depositorentes (voorlopig?) tot stilstand lijkt te zijn gekomen. We zien zelfs laatste tijd meer renteverlagingen langskomen dan rentestijgingen, iets wat we lang niet hebben gezien.

Ontwikkeling spaarrente en depositorente

De ontwikkeling van zowel de hoogste spaarrente bij vrij opneembare spaarrekeningen als de hoogste depositorente voor één jaar hebben we in de onderstaande grafieken uiteengezet. De eerste grafiek toont de trends van de afgelopen tien jaar, terwijl de tweede inzoomt op het laatste jaar.

Spaarrenteontwikkeling 2013 / 2023

Spaarrenteontwikkeling 2022 / 2023

De grafieken tonen dat de depositorente altijd hoger ligt dan de spaarrente, met het afgelopen jaar een groter verschil dan gemiddeld. Ook valt op dat, hoewel de depositorente stagneert, de spaarrente nog een lichte stijging vertoont.

De belangrijkste reden voor de stagnerende depositorentes is dat ze de ECB-rente – die momenteel op 4% staat – naderen of zelfs voorbij zijn. Banken houden de ECB-rente scherp in de gaten bij het vaststellen van hun spaarrentes. De ECB heeft de rentes in de afgelopen anderhalf jaar snel verhoogd, maar heeft deze bij de laatste vergadering niet verder opgeschroefd. Veel experts voorzien dat de ECB-rente voorlopig niet zal stijgen, en er wordt zelfs al over een mogelijke verlaging in 2024 gesproken.

Interessant moment voor deposito

Op een depositorekening krijg je nu aanzienlijk hogere rente dan op een gewone spaarrekening, en de kans op verdere renteverhogingen lijkt af te nemen. Veel spaarders grijpen dit moment dan ook aan om hun spaargeld vast te zetten.

Het loont om te kijken naar banken met de hoogste depositorentes. Maar zelfs als je liever bij je eigen bank blijft, biedt een deposito vaak meer dan een spaarrekening. Dit blijkt ook uit de kwartaalcijfers van ABN AMRO - die gisteren bekendgemaakt zijn - waar steeds meer spaarders voor een deposito kiezen.

Bij ABN AMRO is de rente op een éénjaarsdeposito momenteel 2,5%, aanzienlijk hoger dan de 1,5% voor een vrij opneembare spaarrekening, maar nog steeds veel lager dan de ruim 4% die andere banken bieden. Daarvoor moet je wel bereid zijn om bij een buitenlandse bank te sparen. Voor meer informatie over hoe dat werkt, bekijk onze uitleg over sparen in het buitenland.

Deel via uw social media

Foto van Roland Bieleveldt

Roland Bieleveldt
Geschreven op donderdag 9 november 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.