
PVV ... wat betekent dat voor jouw spaargeld?
Belastingplannen van Geert Wilders niet concreet
Eergisteren, op verkiezingsdag, schreef ik een blog over de standpunten van de politieke partijen omtrent de vermogensbelasting. Jouw spaargeld dus. Nu is de uitslag bekend - de PVV van Geert Wilders is de grote winnaar. Wat gaat dat betekenen voor jouw spaargeld?
Standpunt PVV over belastingen
De blog van woensdag maakt je daarover niets wijzer: de PVV had als enige partij niets in het verkiezingsprogramma staan over belasting op spaargeld, vermogen en rendement.
Er wordt veel gerept over belastingen, maar dat gaat vooral over 'te hoge belastingen' en de in hun ogen onzinnige bestedingen van belastinggeld. Maar wat ze concreet willen gaan doen met belastingen in het algemeen, en specifiek de vermogensbelasting - het staat er niet in.
Fiscale stemwijzer
Ik vond een Fiscale Stemwijzer voor de verkiezingen van 2023. Zou die duidelijkheid geven over de standpunten van de PVV? Helaas...
Vervolgens hebben we nog de partijen af moeten laten vallen die [1] hun partijprogramma’s niet hebben laten doorrekenen door het CPB én die [2] te inconcrete programma’s hadden voor Wim Suyker om toch nog iets enigszins concreet te achterhalen. Op die basis vielen PVV en FvD af.
Belasting over spaargeld
Misschien kunnen we iets ontdekken aan standpunten die Wilders in het verleden heeft ingenomen op het gebied van belasting over spaargeld en vermogen? In 2021 schreef Elsevier er iets over:
Het verkiezingsprogramma van de PVV bevat niet veel fiscale beleidsvoornemens. Het is dan ook interessant om na te gaan of we standpunten van de PVV kunnen herleiden uit stemmingen bij bepaalde moties en wetsvoorstellen. Evenals andere partijen is de PVV ook voorstander van het vereenvoudigen van ons belastingstelsel.
Helaas kwamen zij ook niet veel verder dan de stemming in 2020 rondom het wetsvoorstel voor de aanpassing van de belastingheffing in box 3: hogere vrijstelling, hoger tarief. Een stap die gezet werd omdat het heffen van belasting op basis van het werkelijke rendement niet snel te realiseren was. Een tussenoplossing. Dit werd goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer, met steun van de PVV. Maar dat zegt dus verder niet zoveel.
Hogere belasting voor vermogenden
De NOS heeft de PVV opgenomen in een lijstje met voorstanders van meer belasting voor vermogenden:
Ook al staat er niets over in het verkiezingsprogramma, ik kan me heel goed voorstellen dat dit klopt. Als je in je programma zo vaak roept dat belastingen te hoog zijn, dan bedoel je dat vooral voor de 'gewone man'.
Financiering lagere belasting voor gewone man
Een logisch gevolg daarvan is dat je de rijken zwaarder wilt belasten, want de financiering van alles wat de staat doet moet toch ergens vandaan komen. Verlaag je de belastingdruk voor de gemiddelde Nederlander, dan zal er geld opgehaald moeten worden bij de mensen met veel geld. Met een hoog inkomen en/of een groot vermogen. Met een extra miljonairsbelasting ook, om de écht vermogenden meer te laten betalen.
Economische plannen van Wilders
RTLNieuws waagde ook een poging in een artikel over de economische plannen van Wilders. Daarin gaat het niet specifiek over belasting op vermogen, spaargeld of rendement. Wel over de plannen die de PVV heeft en de financiering daarvan. De conclusie:
Onder de streep zou het overheidstekort volgens Suykers berekeningen in 2028 toenemen met 14 miljard euro tot 59 miljard euro, omdat de PVV zowel de uitgaven verhoogt als de belastingen verlaagt. En dat is nog zonder het nexit-effect en ook zonder de 14 niet-concrete maatregelen.
Alles bij elkaar kunnen we eigenlijk alleen maar stellen dat de PVV voorstander is van het zwaarder belasten van mensen met een groot vermogen. Dus als je echt veel spaargeld hebt hoef je er niet op te rekenen dat je gespaard wordt door Wilders. De vraag is wat in de PVV-ogen 'echt veel' is.
Eerst maar eens een kabinet vormen...
Maar goed, PVV is dan wel overduidelijk de grootste partij geworden - ze kunnen niet zonder anderen gaan regeren. Het is dus nog maar afwachten wat voor kabinet er gevormd gaat worden. Volkomen onduidelijk is het met deze verkiezingsuitslag. Pas als er zich contouren aftekenen van een nieuw kabinet kunnen we een idee krijgen over waar dat fiscaal toe zal leiden.