30 november 2023

Eergisteren meldden we dat Distingo Bank uit Frankrijk door een renteverhoging de eerste plek had veroverd in de vergelijking van spaarrekeningen zonder voorwaarden. Daar kwam gisteren direct alweer verandering in... MeDirect mengde zich weer in de strijd om de hoogste spaarrente. Dus wat doet Distingo? Per vandaag een renteverhoging naar 3,20% effectief!

Hoogste spaarrente zonder voorwaarden

MeDirect bijna vergeten

De naam van MeDirect heb ik niet eens genoemd in m'n blog van dinsdag. Daar had ik het over de volgende banken:

  • Distingo Bank (Frankrijk) - toen nog 3,16%
  • Nordax Bank (Zweden) - 3,14%
  • Bigbank (Estland) - 3,10%
  • Renault Bank (Frankrijk) - 2,93%
  • CKV Spaarbank (België) - 3,20% op spaarrekening met één kleine voorwaarde

Verbazing over Renault Bank

Met de rente van 3,06% was MeDirect al uit het zicht geraakt. Renault Bank eigenlijk ook, maar doordat die net als Distingo Bank in Frankrijk zit - én al een hele tijd meedoet bij de hoogste rentes - verbaas ik me nog steeds over het gebrek aan actie daar vandaan.

Even een nieuwe hoogste spaarrente bij MeDirect 

Je zou bijna denken dat ik MeDirect vergeten was. Maar: met de nieuwste renteverhoging speelde de beleggingsbank uit Malta zich gisteren wel weer even in de kijker: van 3,06% naar 3,17% effectief. Net 0,01% boven de rente die Distingo Bank sinds eergisteren hanteerde - en dat is natuurlijk niet voor niets. Die nummer 1 plek in de ranglijst van sparen zonder voorwaarden is duidelijk felbegeerd bij sommige banken.

ervaring met  sparen bij MeDirect

Collector uit Zweden doet nét niet mee

En er was nog een renteverhoging gisteren. De Zweedse bank Collector meldde een nieuwe spaarrente van 3,12% effectief. Dat vind ik dan oprecht een bijzondere keuze. Landgenoot Nordax Bank staat op 3,14% - wat denken ze dan te bereiken met een rente die 0,02% lager ligt? Zou er ook maar één spaarder in Nederland zijn die dan besluit om voor Collector te kiezen?

Distingo Bank laat zich niet verdringen

Hot news: Distingo Bank reageert meteen op de renteverhoging van MeDirect. De spaarrente bij de Franse bank gaat per vandaag verder omhoog naar 3,20% effectief. Het is duidelijk dat Distingo graag Nederlands spaargeld wil binnenhalen. 

Distingo Bank - Frankrijk

Op gelijke hoogte met CKV Spaarbank (België)

De spaarrente bij Distingo Bank komt nu op gelijke hoogte met die van CKV Spaarbank in België. CKV geeft ook 3,20% rente, maar dan met een kleine voorwaarde: er moet ten minste € 1.000 op de rekening gestort worden en blijven staan. Daarom staat deze rekening niet in de vergelijking van sparen zonder voorwaarden.

Vergelijk alle spaarrekeningen

Spaarrekening of kort deposito?

Het is natuurlijk leuk, die rentestrijd bij de spaarrekeningen... maar is het niet slimmer om te kiezen voor een kort deposito? Bijvoorbeeld een deposito voor 3 maanden vast: daar is de rente de afgelopen tijd hard omhoog gegaan. In deze grafiek kun je mooi zien hoe de hoogste rente voor vrij sparen in kleine stapjes omhoog kruipt, maar ook hoe groot het verschil is met deposito's met korte looptijden:

In welk land wil je sparen?

En wat is nou 3 of 6 maanden? Best een overzichtelijke periode om je geld vast te zetten. Het enige is... die landen waar je die deposito's kunt krijgen... In de ranglijst met depositorentes voor 6 maanden vast zien we deze banken:

  1. Banco Bai Europa - Portugal : 4,20%
  2. SME Bank - Litouwen: 4,10%
  3. Banca Progetto - Italië: 4,00%
  4. BFF Group - Italië: 4,00%
  5. Collector - Zweden: 3,94%

Alle deposito's vergelijken

Het is maar net in welk land jij je spaargeld wilt vastzetten... hier doet Collector dan weer wel goed mee, want spaargeld in Zweden (credit rating AAA) voelt voor mij in elk geval fijner dan in Portugal (BBB+), Litouwen (A+) of Italië (BBB). Die ratings vind je op onze uitgebreide pagina over Sparen in het buitenland!

Toch heeft sparen in Zweden ook een kanttekening: het Zweedse depositogarantiestelsel werkt in kronen - bij een onverhoopt faillissement van de bank krijg je uitbetaald in Zweedse kronen (SEK) en loop je dus een koersrisico.

Deel via uw social media

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.