Belasting over spaarrente: hoe, waar, hoeveel?
...en hoe het zit als je spaargeld in het buitenland hebt
Spaarrente krijgen is fijn, maar hoeveel belasting moet je daar eigenlijk over betalen? Hoe werkt dat met die belastingheffing over spaargeld - en vooral als je een spaarrekening hebt in het buitenland? Dat zijn een heleboel vragen in één zin. Vragen die wij allemaal beantwoorden op VanSpaarbankVeranderen.nl, maar een overzicht is misschien wel handig. De antwoorden vind je namelijk op verschillende plekken op onze website.
Laat ik het spervuur van vragen in die ene zin even ontleden:
- Hoeveel belasting betaal je over spaarrente?
- Hoe werkt belastingheffing over spaargeld?
- Hoe gaat het met belasting als je een spaarrekening hebt in het buitenland?
Belasting over spaarrente en spaargeld
De eerste twee vragen zijn eigenlijk dezelfde. We betalen namelijk op dit moment eigenlijk geen belasting over de spaarrente die we krijgen - we betalen belasting over een fictief rendement op ons vermogen. Dat is niet bepaald eenvoudig: een fictief rendement op vermogen. Dus laat ik proberen dat makkelijker uit te leggen.
Belasting over vermogen
De rente die je van de bank krijgt over je spaargeld, dat is echt rendement - dat is wat je echt krijgt. De Belastingdienst kijkt daar niet naar. Voor de belastingaangifte is alleen maar belangrijk hoeveel vermogen je hebt. Spaargeld is een onderdeel van jouw vermogen, maar je kunt nog meer bezitten dat onder het vermogen valt. Beleggingen bijvoorbeeld. Of een tweede huis. Of een kostbare verzameling. Voor het berekenen van het bedrag dat je aan belasting moet betalen wordt het totale vermogen berekend.
Belastingvrij vermogen
Iedere belastingplichtige mag € 57.000 (2023) aan vermogen hebben zonder dat er belasting over berekend wordt. Ben je samen, dan is dus in totaal € 114.000 vermogen belastingvrij. Heb je meer dan dat, dan moet je belasting betalen. Dat wordt berekend in box 3 van de inkomstenbelasting.
Inkomstenbelasting over vermogen
Inkomstenbelasting? Geen vermogensbelasting? Inderdaad! De belasting in box 3 van de inkomstenbelasting wordt dan weer wel - om het makkelijk te maken - vermogensrendementsheffing genoemd. Voor alle details daarvoor zeg ik : check de informatiepagina Spaargeld en inkomstenbelasting. In het kort: je betaalt belasting over een fictief - niet echt - rendement over je spaargeld. Daar staat wel van alles te veranderen, maar vooralsnog is het nog even zo.
Dat was vraag 1. Dan vraag 2: hoe zit het met spaargeld in het buitenland?
Spaarrekening of deposito in het buitenland
Inmiddels hebben we heel wat mogelijkheden om te sparen in het buitenland. Eén blik op onze vergelijkingen van spaarrekeningen en deposito's maakt dat direct duidelijk: er staan allerlei niet-Nederlandse vlaggetjes bij de rentes! De spaarrente is in verschillende andere landen in Europa behoorlijk hoger dan hier bij Nederlandse banken, dus het kan best verleidelijk zijn om daar iets mee te doen.
Icesave trauma
Natuurlijk, het Icesave-drama zit bij veel spaarders nog wel in het geheugen - maar dat begint ook wel wat te vervagen. En ach... drama... het is allemaal goed gekomen voor de Icesave-spaarders. Destijds hadden we nog niet zo goed in beeld hoe het werkte met het depositogarantiestelsel als je in het buitenland spaarde. Nu is dat veel helderder. Bovendien hebben we nu het internationale spaarplatform Raisin, dat ondersteunt als één van hun partnerbanken failliet zou gaan. Wel zo prettig. Dus ook al heb ik zelf destijds even in de stress gezeten door Icesave, ik ben nu niet bang om in het buitenland te sparen.
Belasting over spaargeld bij buitenlandse bank
Maar hoe zit het met de belasting over spaargeld dat op een rekening bij een bank in het buitenland staat? Moet je dan in dat land belasting betalen? Of toch in Nederland? Of... nee toch?... in allebei de landen? Dat laatste in elk geval niet, uiteindelijk hoef je alleen in Nederland belasting te betalen. Hier wordt namelijk belasting berekend over jouw hele 'wereldvermogen', dus ook over spaargeld in het buitenland. Gewoon in box 3 van de inkomstenbelasting - zie boven.
Bronbelasting betalen in het buitenland
Er is alleen één lastig dingetje in sommige landen: bronbelasting. Eerlijk is eerlijk, dat is best een ingewikkeld verhaal. Ik heb daar eerder dit jaar een uitgebreide blog over geschreven, kijk maar: Bronbelasting bij sparen in het buitenland. Bovendien behandelen we die bronbelasting uitgebreid - inclusief een tabel met percentages bronbelasting per land - op de informatiepagina over Sparen in het buitenland. Combineer die twee pagina's en je hebt alle info die je nodig hebt om het te snappen. Tenminste, dat hoop ik.
Woonplaatsverklaring nog best gedoe
Nu wilde ik laatst een spaarrekening openen bij CKV Bank in België. Bij onze zuiderburen werken ze met bronbelasting: 30% maar liefst. Dat houdt in dat de banken 30% van de uit te betalen rente moeten inhouden voordat ze die uitkeren aan de spaarder. Gelukkig kun je die bronbelasting bij Belgische banken verminderen tot 0% - daarvoor hoef je alleen maar een woonplaatsverklaring in te vullen.
Nou, laat dat 'alleen maar' toch maar even weg. Inderdaad leek het een kwestie van een paar vragen beantwoorden, maar toen moest ik nog een document aanleveren met een adres bewijs. En dat werd lastig... een brief van de belastingdienst, de gemeente of een andere overheidsinstelling - en die mag niet ouder zijn dan 6 maanden. Die had ik dus niet. Je kunt ook een uittreksel van het bevolkingsregister aanleveren, maar ja: dat kost geld en moeite. Dus heb ik het maar gelaten.
Kortom: kies je voor een spaarrekening in een land met bronbelasting? Houd dan wel rekening met wat gedoe!