
Maximale spaarrente onder Nederlandse spaargarantie omlaag
Nederlandse banken hebben weinig last van buitenlandse concurrentie
De van oorsprong Turkse bank Yapi Kredi heeft vandaag een renteverlaging doorgevoerd op haar spaarrekeningen. We zien dat de laatste tijd iedere dag renteverlagingen plaatsvinden, maar deze is toch wel het vermelden waard. Want Yapi Kredi is de bank met de hoogste spaarrente als we kijken naar spaarrekeningen die vallen onder het Nederlandse Depositogarantiestelsel. Het renteverschil tussen sparen bij een Nederlandse bank (of beter gezegd, een bank die valt onder het Nederlandse spaargarantiestelsel) en sparen bij een buitenlandse bank neemt daardoor verder toe.
Wat is momenteel de hoogste spaarrente?
Je zou verwachten dat Nederlanders massaal hun geld weghalen bij hun Nederlandse bank om te profiteren van de hogere rentes die buitenlandse banken bieden. Maar uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat Nederlandse banken absoluut niet wakker hoeven te liggen van de extra concurrentie die buitenlandse banken bieden...
Meer spaargeld bij Nederlandse banken
Uit nieuwe cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt maar weer eens dat wij Nederlanders een uiterst spaarzaam volkje zijn. De banktegoeden van Nederlandse huishoudens bij Nederlandse banken is in 2023 met bijna 15 miljard gegroeid tot een bedrag van 576,3 miljard. Voor de duidelijkheid: dit is het spaartegoed bij Nederlandse banken.
Kijk je naar de rentevergelijkingen die wij aanbieden op VanSpaarbankVeranderen.nl, dan kom je in de top van de rentelijstjes echter nergens Nederlandse banken tegen. Zowel voor het sparen met een variabele spaarrente als voor deposito sparen geldt dat buitenlandse banken vaak veel hogere rentes aanbieden.
Sparen zonder voorwaarden
Kijken we naar de meest populaire spaarcategorie "Sparen zonder voorwaarden", dan biedt Distingo Bank uit Frankrijk momenteel de hoogste spaarrente met 3,35%.
UPDATE 30 januari: Santander verhoogt de rente naar liefst 3,66%
De eerste bank die valt onder het Nederlandse garantiestelsel is Yapi Kredi. De rente bij deze bank is vandaag weliswaar verlaagd van 2,75% naar 2,50%, maar met de nieuwe rente is Yapi Kredi nog steeds de Nederlandse nummer 1. De Nederlandse grootbanken (ABN Amro, ING, Rabobank en SNS bank) bieden voor een flexibele spaarrekening een variabele rente aan van rond de 1,5%.
Alle spaarrekeningen zonder voorwaarden vergelijken
Deposito Sparen
Bij het deposito sparen zien we eigenlijk hetzelfde plaatje. Yapi Kredi heeft de rente op de meeste looptijden met een paar tienden tot een half jaar verlaagd. En zelfs na deze verlaging biedt de bank bij de meestgekozen looptijden (1 en 2 jaar vast) nog steeds een hogere depositorente dan andere banken die onder het Nederlandse garantiestelsel vallen.
Kijken we naar de rentelijst op de meest gekozen looptijd van 1 jaar vast, dan is de maximale spaarrente die je momenteel als Nederlandse spaarder kunt krijgen 4,20%. Die rente wordt geboden door Banco Bai Europe uit Portugal. Wil je persé sparen onder het Nederlandse garantiestelsel, dan biedt Yapi Kredi momenteel een rente van 3,30%. Spaarders die alleen willen sparen bij een Nederlandse grootbank, moeten genoeg nemen met een rente van 2,35%. Deze rente wordt momenteel geboden door zowel de ABN AMRO, Rabobank als SNS bank.
Geen paniek bij Nederlandse banken
Veel Nederlandse spaarders klagen al jaren over de lage rente die ze krijgen bij hun bank. Wij krijgen dan ook vaak de vraag waarom de spaarrente bij de ING, ABN AMRO of Rabobank zo laag is. Zeker met de hoge rente die de ECB momenteel hanteert, zouden de grote Nederlandse banken toch een veel hogere spaarrente moeten kunnen hanteren? De belangrijkste reden waarom dat niet gebeurt kun je simpel achterhalen door te kijken naar de cijfers van DNB. Er is namelijk geen enkele reden voor de Nederlandse banken om hun rentes te verhogen... Want waarom zouden ze een hogere rente aanbieden als dat niet nodig is? Uit de cijfers blijkt namelijk dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders hun bank namelijk trouw blijven, ook als elders veel betere rentes mogelijk zijn...