Misgelopen depositorente door overlopende banken
Rare fratsen van banken als er teveel geld toestroomt
Hoe vaak hebben we in de afgelopen maanden niet geschreven dat de depositorente daalde en verder zou gaan dalen? Dat het een goed moment was om in te stappen op een deposito, als je van de hoge rentes wilde profiteren? Echt vaak! Als je dat niet hebt gedaan was dat vást een bewuste keuze. Wil je de hoogste rentes of actierentes nog wel benutten, let dan op... banken nemen soms onverwachte maatregelen als er teveel geld binnenstroomt.
Omslag bij depositorentes
Laten we eerst eens kijken naar het moment waarop de rentelijn begon om te slaan. Dat was half november, op 15 november 2023 schreef ik: Eerste dalingen depositorente - ben je nog op tijd?
Toen brak een periode van wisselende rentewijzigingen aan. De rentes op de kortlopende deposito's gingen in eerste instantie juist nog flink omhoog. Blog van 23 november: Ultrakorte depositorente vliegt omhoog!
Hoogste depositorente daalt in kleine stapjes
Zo kan ik nog wel even doorgaan, we hebben heel wat blogs over de rente ontwikkelingen geschreven sindsdien. Inmiddels is wel duidelijk dat het hoogtepunt van de depositorentes absoluut voorbij is: banken overspoelen ons met renteverlagingen. De verwachting is ook niet dat dit binnenkort ophoudt.
Dat is niet direct zichtbaar bij de hoogste rente per looptijd, daar blijft een specifieke bank soms best lang staan. Zoals Banca Progetto, die op dit moment bovenaan staat bij verschillende looptijden:
Daar komt vandaag verandering in: de depositorentes bij deze Italiaanse bank gaan omlaag naar 3,50% voor 3, 6 en 9 maanden en naar 3,60% voor 1, 2 en 3 jaar vast. Dat betekent dat Banca Progetto dan niet meer bovenaan staat én dat de hoogste depositorente voor verschillende looptijden verder daalt.
Wanneer komt renteverlaging Rietumu Bank?
Dat wordt dan bijvoorbeeld bij 2 jaar vast 3,71% van Rietumu Bank. Nu dateert de laatste rentewijziging van deze bank uit Letland van 29 december 2023, dus ik kan me niet voorstellen dat een renteverlaging vanuit die hoek nog lang op zich zal laten wachten.
Zo'n renteverlaging bij de nummer 1 in een vergelijking zorgt voor een nieuwe koploper. De sprong van de hoogste rente is daardoor meestal niet zo groot, vaak maar een paar tienden van een procent.
Stopgezette acties en plotselinge tijdelijke aanpassingen
De storm op de depositomarkt leidt soms tot lastige situaties. Een bank die een hoge rente biedt kan opeens overspoeld worden door nieuwe aanvragen. Dat kunnen ze dan technisch niet goed aan, of ze trekken onbedoeld teveel geld aan tegen dat hoge tarief. Dat was nou óók weer niet de bedoeling.
Maatregelen die niet chic zijn
Dan worden er maatregelen genomen die niet heel chic zijn: een actietarief wordt eerder ingetrokken dan beloofd. Of de voorwaarden worden tijdelijk stilletjes aangepast, zoals het verhogen van de minimale inleg voor een deposito. Daardoor is dat hoge tarief opeens voor de meeste spaarders niet meer verkrijgbaar.
Actierente verlengd... nee toch niet!
Zo'n ingetrokken actietarief, daarvan stuurde Esther me een voorbeeld. LeasePlan Bank lanceerde begin deze maand een deposito-actie: van 5 tot en met 23 februari kon je daar een deposito voor 1 of 2 jaar afsluiten met een rente van 3,30%. Afgelopen maandag stuurden ze hun klanten een mail met de melding dat de actie verlengd werd tot 8 maart, al was het voor 1 jaar vast dan wel met 3,00% rente - 2 jaar vast bleef 3,30%. Maar gisteren kwam er een volgende mail:
Zou je dat 1-jaars deposito vandaag nog snel willen afsluiten vandaag... in de mail staat dat het kan, maar als je naar de website gaat staat daar: VOL. Kan niet meer.
Misschien wel als bestaande klant? Ik log in en inderdaad... daar zie ik nog wel de mogelijkheid om te kiezen voor 1 jaar vast voor 3%. Vandaag nog wel. Maar had ik de eerste mail gezien en gedacht: dat regel ik na de voorjaarsvakantie wel? Dan had ik volgende week ontdekt dat die 3% voor 1 jaar vast toch niet meer kon.
Bankzaken draaien om vertrouwen
Vervelend voor jou als spaarder, dit soort rare fratsen. Ik snap het allemaal wel vanuit de bank bekeken: ze willen niet teveel geld aantrekken tegen een te hoge rente. Dat kan immers een fors verlies opleveren. Maar ik vind dat een bank betrouwbaar moet zijn. Doen wat ze belooft, helder en transparant zijn. Want bankzaken, eigenlijk alle financiële zaken, daarbij draait het om vertrouwen! En een leuke depositorente mislopen doordat de bank zich vergist heeft in een aanbod, dat geeft nou niet bepaald vertrouwen.