Hogere spaarrente, meer belasting betalen?
Heffing over spaargeld in belastingaangifte 2023
De laatste tijd zie je veel berichten over dalende rentes op deposito's. De hoogste rente op spaarrekeningen staat al een tijdje min of meer stil.
Je zou bijna vergeten dat de spaarrente enorm gestegen is sinds de eerste helft van 2022. Nu is het tijd voor de belastingaangifte over 2023... betekent die hogere spaarrente nu dat je ook meer belasting moet betalen?
Spaarrente enorm gestegen sinds half 2022
Om de stijging van de spaarrente maar even in beeld te brengen: een grafiek met de hoogste rente op spaarrekeningen en de hoogste rente op 1-jaars deposito's van januari 2021 tot nu.
We zijn inmiddels alweer helemaal gewend aan het huidige renteniveau, maar zo'n grafiek laat wel zien dat we een bijzondere periode achter de rug hebben.
Depositorentes al flink gedaald
Ook de daling van de depositorente in de afgelopen maanden is hier pijnlijk zichtbaar. Heb jij er al spijt van dat je niet in oktober een deposito hebt afgesloten?
Hoogste depositorentes op dit moment
Hoogste spaarrente staat stil
De lijn van de hoogste spaarrente staat al een hele tijd op hetzelfde niveau: de 4% van Trade Republic. Ook in onze vergelijking van spaarrekeningen is de hoogste rente alweer een behoorlijke tijd (sinds 30 januari 2024) ongewijzigd: 3,66% bij Santander.
Belastingaangifte 2023
Inmiddels is ook het belastingseizoen aangebroken: tijd om belastingaangifte te doen over 2023. Je hebt in de basis de tijd tot 1 mei 2024 om jouw aangifte in te dienen. Tenzij je uitstel vraagt, dan kun je wachten tot uiterlijk 1 september 2024.
Meer belasting door hogere spaarrente?
Misschien vraag jij je af of je in 2023 ook meer belasting moet betalen over je spaargeld omdat je (veel) meer spaarrente hebt gekregen dan in 2022 en daarvoor. Dan heb ik goed nieuws voor je: dat is niet het geval! Tenminste - niet echt. Hoe zit dat?
Belasting nog steeds niet berekend over werkelijk rendement
Het maakt voor de belasting nog steeds niet uit hoeveel spaarrente jij in werkelijkheid hebt gekregen van de bank(en) waar jouw spaargeld staat. Het enige waar naar gekeken wordt bij het bepalen van de te betalen belasting is de omvang van jouw vermogen, niet naar de rente die je ontvangen hebt.
Streven heeft veel haken en ogen
Er wordt wel gestreefd naar het heffen van belasting over het werkelijke rendement op vermogen, maar zover is het nog niet. Daar zitten ook behoorlijk wat haken en ogen aan, ze zijn er in Den Haag nog lang niet uit.
Fictief rendement op op vermogen
Je betaalt dus nog steeds belasting over een fictief rendement, een 'alsof' rente. Tegenwoordig wordt wel gekeken naar de verdeling van jouw vermogen over spaargeld (banktegoeden) en andere elementen (beleggingen en andere bezittingen). We leggen het hier allemaal uitgebreid uit:
Spaargeld en inkomstenbelasting
Fictieve spaarrente wel verhoogd
Kortom: de hogere spaarrente die jij krijgt werkt niet direct door in het bedrag dat jij aan belasting moet betalen. Indirect wel een beetje... want het fictieve rendement over banktegoeden is in de aangifte over 2023 wel hoger dan het jaar daarvoor.
Van negatief naar 0,92%
In 2022 ging de fiscus nog uit van een spaarrente van -0,01% (jawel: negatief, ook al heb jij nooit een negatieve spaarrente betaald!), voor 2023 is het 0,92%. Dat was fors hoger dan verwacht, maar natuurlijk wel nog steeds peanuts in vergelijking met wat je echt aan spaarrente hebt gekregen, maar toch: de belasting over je spaargeld is door de gestegen rente dus wel hoger dan een jaar eerder.
Belasting wel gestegen, maar niet zoveel als spaarrente
Kortom: betaal je meer belasting door de hogere spaarrente? Door het hogere fictieve rendementspercentage over spaargeld wel wat ja. Maar lang niet zoveel als wanneer de fiscus zou rekenen met de werkelijke spaarrente die je hebt gekregen.
Tenminste: als je bewust omgaat met je spaargeld en het niet hebt laten staan bij één van de Nederlandse grootbanken. Staat het daar nog wel? Meteen wat aan doen zou ik zeggen!