Sparen bij Nederlandse grote banken nog minder interessant
Kosten voor betaalrekeningen per 1 juli omhoog
De kosten voor een betaalpakket bij zowel de Rabobank als de 3 dochters van de Volksbank (SNS, ASN en RegioBank) gaan per 1 juli fors omhoog. Hiermee volgen ze de ING die de kosten van een betaalrekening onlangs al heeft verhoogd. Dit is niet alleen vervelend voor rekeninghouders van deze banken, maar ook voor Nederlanders die overwegen om een spaarrekening te openen bij deze banken. Want voor alle Nederlandse grootbanken geldt: wil je een spaarrekening openen, dan moet je een betaalrekening bij de betreffende bank hebben.
Omdat de spaarrentes bij deze banken ook vaak nog niet de helft zijn van wat je momenteel bij andere banken kunt krijgen, kun je maar één conclusie trekken: als je op zoek bent naar een nieuwe spaarrekening, dan moet je momenteel absoluut niet bij de ING, Rabobank, ABN AMRO en de SNS zijn...
Waar krijg je de hoogste spaarrentes?
Kosten betaalpakket fors omhoog
Bij de Volksbank dochters bedraagt de prijsverhoging ruwweg 6 euro per jaar. Klanten van de Rabobank gaan zo'n 3 euro per jaar meer betalen. Qua totaalprijs ontlopen de kosten van de (goedkoopste) betaalrekeningen bij de grote Nederlandse banken elkaar niet veel. Bij de ASN en de Rabobank komt de prijs per jaar vanaf 1 juli uit op 38,40 euro. De ABN AMRO ligt daar met 39 euro net boven. Klanten van de ING zijn - als we ons alleen concentreren op de grootste Nederlandse banken - met 43,80 euro het duurst uit.
Sparen? Betaalrekening verplicht
Op VanSpaarbankveranderen.nl vergelijken we geen betaalrekeningen maar vergelijken we spaarrekeningen. Toch zijn de kosten van een betaalpakket ook voor spaarders interessant. Dit komt omdat bij een aantal spaarbanken een betaalrekening verplicht is. Het is dus bij deze banken niet mogelijk om een betaalrekening van een andere bank te koppelen aan een spaarrekening.
Wij geven dit in onze vergelijkingen aan met een plaatje van een bankpasje. Zie onderstaand voorbeeld: bij de Rabobank staat rechts van het vlaggetje een duidelijk bankpasje (dat betekent betaalrekening verplicht) en bij DHB Bank staat een heel licht bankpasje (betaalrekening niet verplicht).
Funest voor spaarrendement
Heb je al een betaalrekening, dan zit je vast niet te wachten op een extra betaalrekening. Het openen van een betaalrekening kost extra tijd en de kosten die je voor een betaalrekening betaalt gaan dus direct ten laste van je rendement. En het rendement is bij de Nederlandse grootbanken al dramatisch: met een rente van rond de 1,5% ligt het rendement nog niet op de helft van wat bij een aantal andere banken mogelijk is.
Ben je op zoek naar een nieuwe/extra spaarbank, dan doe je er dus verstandig aan verder te kijken dan de "bekende namen". De hoogste rentes worden momenteel geboden door een aantal buitenlandse banken. Maar ook als je een buitenlandse bank niet aantrekkelijk vinden, dan is bij de Nederlandse spaarbanken met de hoogste spaarrente een veel hogere spaarrente mogelijk dan wat de Nederlandse grootbanken bieden. En bij de meeste andere banken geldt bovendien dat daar geen betaalrekening verplicht is. Je kunt dan dus je bestaande betaalrekening (van bijvoorbeeld de ING, Rabo of ABN) wél koppelen aan de nieuwe spaarrekening.
Dat scheelt veel gedoe... én kosten.