28 mei 2024

Op de Nederlandse spaarmarkt is te weinig concurrentie. De Nederlandse grote banken (ABN AMRO, ING en Rabobank) houden elkaars spaarrentes nauwlettend in de gaten, volgen elkaars rentetarieven op de voet en voelen geen druk om te concurreren. Omdat het overgrote deel van de spaarders bij deze banken spaart, is het effect vergelijkbaar met een kartel. Consumenten ontvangen door deze situatie veel lagere rentes dan wanneer er wel sprake zou zijn van een concurrerende markt. Tot deze conclusies komt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op basis van onderzoek naar het functioneren van de Nederlandse spaarmarkt. Om dit probleem op te lossen, zijn volgens de toezichthouder maatregelen nodig.

Wat is de hoogste spaarrente op dit moment?

Waarom stappen weinig mensen over?

Dat er te weinig mensen overstappen naar een bank met een betere rente is niet nieuw. Sterker nog, dit was de belangrijkste reden om meer dan 15 jaar geleden de website VanSpaarbankVeranderen.nl te maken! Het blijft toch vreemd dat zo veel mensen hun spaargeld bij hun huisbank laten staan terwijl andere banken al snel 2% rente meer bieden!

Vergelijk de rentes van alle spaarrekeningen >>

In de publicatie van de ACM wordt een aantal redenen genoemd waarom mensen niet overstappen. Een deel van de consumenten is tevreden over hun bank en lijkt zich onvoldoende bewust van alternatieve spaarproducten met hogere rentes. Verder heeft een groot deel van de Nederlandse spaarders een gebrek aan vertrouwen in buitenlandse banken en daardoor een sterke voorkeur voor een Nederlandse grootbank. Daarnaast ervaren consumenten volgens de ACM nog steeds overstapdrempels. De toezichthouder noemt de complexiteit van (het vergelijken van) spaarproducten en de verplichte koppeling van betaal- en spaarrekeningen door banken.

Aanbevelingen van de ACM

De ACM kan zelf niet ingrijpen op de Nederlandse spaarmarkt. Dat moet de wetgever doen. Om de concurrentie op de spaarmarkt aan te wakkeren, doet de ACM wel een aantal aanbevelingen.

  1. Transparantere informatievoorziening: Banken en vergelijkingswebsites moeten consumenten beter informeren over de opbouw van spaarrentes en actuele spaarproducten duidelijk presenteren met heldere rekenvoorbeelden.
  2. Verbod op koppelverkoop: Banken zouden niet langer spaarrekeningen mogen aanbieden die verplicht gekoppeld zijn aan een betaalrekening van dezelfde bank. Dit verlaagt de drempel voor consumenten om over te stappen.
  3. Verplichte overstapservice: Er moet een service komen die de overstap naar een nieuwe spaarrekening nog eenvoudiger maakt. Banken moeten dan onderling de overboeking van spaargeld regelen.

Ons advies: wacht niet af en blijf vergelijken!

Wij zijn erg benieuwd of de Nederlandse overheid ook werkelijk met maatregelen zal komen die zullen leiden tot een hogere spaarrente. Maar ook als dat gebeurt, dan blijft de kans erg klein dat je de Nederlandse grootbanken tegen zult komen in de top van de rentelijstjes. Zelfs als de ING, Rabobank en ABN AMRO de spaarrente met een procent verhogen, dan kun je nog steeds een veel hoger rendement op je spaargeld behalen.

Dus, wil je echt profiteren van de hoogste spaarrentes? Wacht dan niet op maatregelen van de overheid en vergelijk zelf regelmatig de actuele spaarrentes. Laat je spaargeld niet staan bij een bank die je al jaren afscheept met een veel te lage spaarrente...

online alle spaarrentes vergelijken

Deel via uw social media

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.