Verrassend: spaarrente NL banken te laag!
Zullen aanbevelingen ACM daar verandering in brengen?
Gisteren kregen we breaking news: de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft haar onderzoek naar de spaarmarkt in Nederland afgerond. Met een enorm verrassende conclusie... de spaarrente bij Nederlandse banken is te láág. Goh. Verrassend.
Waar krijg je de hoogste spaarrente?
Hoogste spaarrentes bij NL banken
Spoiler: de hoogste spaarrente overall krijg je op dit moment bij Trade Republic (4,00%) - bij banken onder het Nederlandse garantiestelsel is de beste rente 2,75% (niet gratis) of 2,60% (wel gratis).
Spaarrentes blijven achter door te weinig concurrentie
Het heeft 7 maanden geduurd. Eind oktober 2023 meldde de ACM dat ze een onderzoek gingen doen. Daarover schreef ik deze blog: ACM gaat concurrentie bij sparen onderzoeken... is dat onzin?
Onderzoek van een jaar
Eerst hadden ze er al een paar maanden over gedaan om te bekijken of zo'n onderzoek nodig was. Alles bij elkaar is er zomaar een jaar voorbij. Terwijl je die conclusie een jaar geleden ook al had kunnen trekken. Tenminste, dat doen wij bij VanSpaarbankVeranderen.nl zo ongeveer dagelijks.
Spaarrentes bij Nederlandse banken te laag
De conclusie van de ACM? Spaarrentes blijven achter door te weinig concurrentie. Daar ga ik verder niet teveel woorden aan vuil maken, want wie ook maar een beetje naar de spaarrentes kijkt weet dat allang.
Aanbevelingen van de ACM
Wat ik vooral interessant vind aan het verhaal van de ACM: de aanbevelingen. Ze zijn geen wetgever, kunnen de banken geen regels opleggen. Wel kan de ACM de de wetgever adviseren met aanbevelingen. Ze hebben er drie:
- Transparantere informatievoorziening
- Verbod op koppelverkoop
- Verplichte overstapservice
Laten we daar eens goed naar kijken!
1. Maak de informatievoorziening door banken transparanter
Serieus? De ACM zegt:
Consumenten zijn onvoldoende bekend met het aanbod op de spaarmarkt. Een oplossing bestaat uit een betere informatievoorziening vanuit banken en vergelijkingswebsites aan consumenten.
Die onbekendheid met het aanbod is in mijn ogen vooral de schuld van die consument zelf. Er is een enorme berg aan informatie te vinden over spaarrekeningen, spaarrentes en alles dat erbij hoort.
Alleen al hier op VanSpaarbankVeranderen.nl - en ja, ook op concurrerende websites - vind je alle info die je nodig hebt om je te beseffen dat je bij een andere bank veel meer rente kunt krijgen. Ook kranten en andere media besteden er regelmatig flink aandacht aan.
2. Verbied koppelverkoop van betaal- en spaarproducten
Tja. Die koppelverkoop is er eigenlijk alleen bij een enkele grootbank. Daar kun je alleen een spaarrekening openen als je er ook een betaalrekening hebt. En houd je de spaarrekening terwijl je de betaalrekening opzegt - dan moet je kosten betalen. Niet fantastisch, dat is waar. Toch bereik je met zo'n verbod niet zoveel lijkt me. De spaarrente zal er niet van omhoog gaan.
3. Creëer een verplichte overstapservice van banken
Dat zou wel een mooie zijn! Als je jouw spaargeld van Rabobank, ING of ABN Amro wilt overboeken naar bijvoorbeeld Yapi Kredi, dat dit vanuit de nieuwe bank geregeld kan worden. Aan de andere kant: het overboeken van spaargeld is nou niet zo'n verschrikkelijk grote moeite. Als je dat wilt heb je het zó geregeld. Dus of dat nou echt gaat helpen?
Politiek heeft wel wat beters te doen
Leuk dus, die aanbevelingen... alleen verwacht ik er niet zoveel van. Het lijkt me dat ze in de politiek ook wel wat anders aan hun hoofd hebben dan deze regels in wetten om te zetten.
Overheidscampagne om mensen wakker te schudden
Ik zie dan meer in een overheidscampagne om mensen meer bewust te maken van de mogelijkheden om een hogere spaarrente te krijgen. Ze wakker te schudden zeg maar.
Luie consument spekt grootbanken
En dan nog betwijfel ik of dat zin zal hebben. Als consumenten het gewoon niet zo interessant vinden, geen zin hebben om er moeite voor te doen (ook al is overstappen een hele kleine moeite), dan blijft die grote bulk aan spaargeld gewoon lekker tegen een veel te lage rente bij de grootbanken staan. En dan hebben die banken geen enkele reden om een hogere spaarrente te vergoeden. Zo spekken spaarders de grootbanken!