Sparen & onnodige verzekeringen
Met vrij spaargeld minder geld kwijt aan verzekeringen
Het is redelijk rustig bij de spaarrentes. Dan kijk ik altijd graag even verder naar het onderwerp Sparen, want het draait bij het opbouwen van een spaarkapitaal natuurlijk niet alleen maar om de rente.
Spaarrente niet zo belangrijk
Sterker nog: ik denk dat het voor heel veel mensen überhaupt helemaal niet om de hoogte van de spaarrente gaat. Anders zou hun spaargeld echt niet meer bij de Nederlandse grootbanken staan. Er is immers heel gemakkelijk een veel hogere spaarrente te krijgen. In het buitenland, maar ook bij kleinere Nederlandse banken.
Hoogste rente: 3,75% bij Trade Republic
Wel beweging: spaarrente gaat omlaag
Er is wel wat beweging natuurlijk, dat is logisch met de renteverlaging van de Europese Centrale Bank (ECB). Die werd vorige week donderdag aangekondigd en is per vandaag van kracht. Toch is het niet zo dat de banken over elkaar heen vallen met rentewijzigingen.
Waarom spaar je dan?
Als het voor veel mensen niet om de rente gaat, wat is dan wél de reden om te sparen? Waarom kies je er dan voor om niet direct al je geld uit te geven?
Helder spaardoel: goede motivatie om te sparen
Dat is overduidelijk als je een helder spaardoel hebt. Omdat je geld bij elkaar moet krijgen voor een auto, een caravan, een boot, een vakantie, een TV of welke aankoop dan ook. Of omdat je eerder wilt stoppen met werken. Zo'n duidelijk spaardoel kan heel motiverend werken.
Gewoon geld over
Wat ook kan... misschien zit je in de heerlijke luxepositie dat je gewoon geld overhoudt, niet de behoefte hebt om al je inkomsten ook uit te geven. Dan spaar je zonder erbij na te denken, er blijft gewoon geld over op je betaalrekening.
Is dat wel sparen?
Is dat dan eigenlijk wel sparen? Als je het overgebleven geld niet op een spaarrekening zet? Wat mij betreft wel: het bedrag dat je tot je beschikking hebt groeit, dus spaar je.
Zonde om op je betaalrekening te laten staan
Wel is het natuurlijk enorm zonde om teveel geld op je betaalrekening te laten staan. Op die rekening krijg je geen of nauwelijks rente. Als je dan tóch geld overhoudt, waarom zou je er dan geen rente over trekken? Dus lekker overboeken naar een spaarrekening!
Spaarrekeningen zonder voorwaarden
Voor de zekerheid
Misschien spaar je niet voor een helder spaardoel, maar kies je er wel bewust voor om geld apart te zetten en niet uit te geven. Dat noem ik dan maar 'sparen voor de zekerheid'. Het welbekende appeltje voor de dorst of buffer. De reserve voor onverwachte situaties.
Rust, vrijheid en geen zorgen
Omdat het gewoon heel fijn is om een spaarpot te hebben, dat geeft een gevoel van rust en vrijheid. Je hoeft je geen zorgen te maken over dingen die kapot kunnen gaan of een andere tegenvaller, want dat kun je allemaal opvangen. En als je zin hebt om iets te kopen kan dat gewoon. Het geld is er.
Verzekeringen onnodig door spaarpot
Zo'n spaarpot maakt allerlei verzekeringen ook onnodig. Je hebt je eigen verzekering, want je hebt genoeg geld om eventuele schade zelf op te vangen.
Verplichte zzp-verzekering
Neem nou de wens van de regering voor een verplichte zzp-verzekering waar het al een tijdje over gaat. Ik snap de achtergrond: talloze zzp'ers hebben geen buffer en kunnen een langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid niet opvangen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is hartstikke duur, dus die sluiten ze niet af. Maar gaat het mis, dan hebben ze al heel snel een enorm probleem. Daar wil de regering de zzp'er voor behoeden.
Zzp'er met ruime buffer
Ik ben zelf zo'n zzp'er. Toch hoef ik me op geen enkele manier zorgen te maken over arbeidsongeschiktheid. Als ik niets zou verdienen is er voorlopig niets aan de hand: ik heb in de loop van de 16 jaar als zelfstandige een leuke buffer opgebouwd waar ik een hele tijd op kan teren. Daarnaast heb ik ook nog een partner met een goede baan, waardoor we heel lang met die buffer kunnen doen.
Dure verzekering met magere uitkering: die wil ik helemaal niet!
Dus als ik dan lees dat ze een verplichte verzekering willen doorvoeren die mij € 195 per maand kan gaan kosten.... dat vind ik nogal wat! Met een hele magere uitkering bovendien: 70% van m'n winst uit onderneming tot maximaal het minimumloon. Die verzekering wil ik helemaal niet! En het hoeft ook niet, want ik heb genoeg buffer. Dus vind ik het nogal wat als ze me die verzekering gaan verplichten.
Meer onnodige verzekeringen
En zo zijn er wel meer verzekeringen die ik niet nodig vind, juist omdat wij voldoende spaargeld hebben. Een smartphone verzekeren we niet. Een nieuwe fiets ook niet. Bij de zorgverzekering kiezen we - tenzij we weten dat er iets bijzonders aankomt - voor het maximale eigen risico. Een uitvaartverzekering hebben we ook niet (behalve dan een oude die m'n ouders ooit voor me hebben afgesloten).
Alleen grote risico's verzekeren
Verzekeringen voor risico's waar de schade enorm kan oplopen hebben we absoluut wel - want ook onze reserve is niet oneindig. Aansprakelijkheid, inboedel, woonhuis en auto natuurlijk. En rechtsbijstand, omdat de maximale kosten van juridische zaken flink kunnen oplopen.
Waarvoor / waarom spaar jij?
Het is altijd wel goed om je te bedenken waarvoor en/of waarom jij spaart. Want je kunt natuurlijk ook én een concreet spaardoel hebben, én daarnaast ook sparen voor een buffer.
Minder impulsaankopen & besparen op verzekeringen
Met de reden van jouw spaargedrag in je achterhoofd kun je bewuster beslissen op momenten dat je zomaar even iets wilt kopen. Impulsaankopen terugdringen, zo meer geld overhouden en dus lekker doorsparen. Dan heb je allerlei verzekeringen niet meer nodig, waardoor je nog meer geld overhoudt!