20 juni 2024

Staat jouw spaargeld nog steeds bij ABN Amro, ING, Rabobank of SNS? Dan loop je flink wat rente mis: de hoogste spaarrentes zijn tot meer dan 2% hoger dan bij deze Nederlandse grootbanken.

Veel te lage spaarrente bij grootbanken

Mijn collega Anneke schreef gisteren al over het onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) naar de Nederlandse spaarmarkt en de reactie van de Nederlandse Vereniging van Banken op dit onderzoek. Haar advies aan de Nederlandse spaarder was duidelijk: 

Laat je geld niet bij een grootbank staan voor een veel te lage spaarrente! Er zijn heel veel mogelijkheden om een betere rente te krijgen. Vooral bij banken in het buitenland (waar je vanuit Nederland heel eenvoudig kunt sparen), maar als je dat te spannend vindt zijn er ook heel wat banken in Nederland die een betere prijs voor jouw product willen betalen!

Hoogste spaarrente bij banken in het buitenland

De allerhoogste spaarrentes krijg je dus bij banken in het buitenland. Overweeg jij om (een deel van) je spaargeld te stallen bij een buitenlandse bank? Dan helpen wij je graag in de zoektocht naar het meest interessante spaarland.

Wist je dit over het aanbod van spaarrekeningen?

Allereerst zet ik wat interessante feitjes op een rij over het huidige aanbod van spaarrekeningen:

  • Op dit moment vergelijken wij op VanSpaarbankVeranderen.nl de spaarproducten van 69 banken.
  • Hiervan vallen 22 banken onder het Nederlandse garantiestelsel en 47 (dus meer dan twee derde!) onder een buitenlands depositogarantiestelsel.
  • Nederlandse spaarders kunnen nu kiezen uit banken in 19 landen (inclusief Nederland).
  • In de top 10 van hoogste spaarrentes in Nederland (voor een vrij opneembare spaarrekening) staat momenteel geen enkele Nederlandse bank.
  • Bij alle banken in deze top 10 valt nog steeds minimaal 3% rente te behalen.
  • De hoogste spaarrente in Nederland is momenteel 3,75% bij Trade Republic.
  • Ruim 75% van het Nederlandse spaargeld staat op een rekening bij een Nederlandse bank tegen een spaarrente van ruwweg 1,50%. 

Ben je op zoek naar een spaarrekening met een hogere rente, dan is er dus genoeg reden om te kijken naar de mogelijkheden van sparen in het buitenland. Maar: het draait niet alléén om de hoogste spaarrente!

Sparen in het buitenland: kijk niet alléén naar de spaarrente!

Bij sparen in het buitenland zijn buiten de spaarrente ook andere zaken belangrijk. Daarbij draait het vooral om twee vragen:

  • Hoe zit het met de veiligheid van je spaargeld?
  • Hoe zit het met de belasting over je spaargeld?

Veiligheid van sparen in het buitenland

Een belangrijke vraag: hoe veilig is het om te sparen in het buitenland? Of je nu je geld op een spaarrekening in Nederland of in het buitenland zet, het geld is en blijft van jou.

Alleen kan het onzekerder voelen als het in een ander land staat. Je hebt er minder zicht op, ziet de berichtgeving over buitenlandse banken niet. Wat als er iets misgaat met die bank? Krijg je jouw geld wel terug als de bank failliet zou gaan? Hoe kun je dat zeker weten?

Hoe veilig is sparen in het buitenland?

Voor elke bank op onze site geldt een garantiestelsel conform de regels van de Europese Unie (EU), met een dekking van € 100.000 per persoon, per bank.

Toch zijn er ook verschillen. Hoe veilig jij een spaarland vindt, dat kun je alleen maar zelf beoordelen. Wij helpen je hierbij met een aantal aandachtspunten om op te letten:

  • vertrouwen in het land (persoonlijk & credit rating)
  • uitkeringsvaluta van het depositogarantiestelsel
  • claim bij failliete bank zelf regelen of via een platform

Deze drie onderwerpen zullen we de komende tijd los van elkaar verder voor je uitwerken in nieuwe artikelen. Voor nu kun je er al heel veel over vinden op onze uitgebreide pagina over Sparen in het buitenland

Belasting over spaargeld in het buitenland

Een ander verschil tussen spaarlanden is de belastingheffing. Er zijn landen waar gewerkt wordt met 'bronbelasting': daarbij houdt de bank bij het uitkeren van rente al een percentage aan belasting in.

Vaak hebben die landen dan weer een speciale regeling voor spaarders uit andere landen. Voor hen kan de bronbelasting verminderd worden tot een lager percentage of zelfs 0%.

Belastingdienst Nederland

De bedoeling van ons eigen belastingstelsel is dat je in Nederland inkomstenbelasting betaalt over jouw hele wereldinkomen, dus óók over jouw spaargeld in het buitenland. Eventueel in het buitenland ingehouden bronbelasting kun je dan weer verrekenen.

Het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn bij jouw keuze van een spaarbank in het buitenland. Check daarom zeker deze detailinformatie over bronbelasting:

Meer uitleg over bronbelasting

Bronbelasting en vermindering per land

Beste land voor jouw spaargeld

Zoals gezegd: wat het beste land voor jouw spaargeld is, dat kun je alleen maar zelf beslissen. Toch kunnen wij met de gegevens over veiligheid en belasting wel een volgorde aangeven van landen waar je de voorkeur aan zou kunnen geven.

Volgorde voorkeur voor spaarlanden

Die volgorde laten we zien in een samenvatting nadat we onze uitwerking van de onderwerpen rondom de veiligheid hebben gepubliceerd. Houd onze blogs dus in de gaten!

Nieuws & blogs over sparen

Deel via uw social media

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.