Goed nieuws: 5 miljard euro in de pot van het DGF!
Nederlands fonds voldoet aan EU richtlijn... maar die rente...
Interessant! De Nederlandsche Bank (DNB) heeft gisteren laten weten hoeveel geld er inmiddels in de pot van het Nederlandse depositogarantiestelsel zit. Het garantiefonds bevat na 8 jaar lang vullen nu maar liefst 5 miljard euro. Daarmee voldoet Nederland netjes aan de Europese richtlijn.
Deadline Europese DGS-richtlijn
Het is niet alsof het nieuwsbericht van DNB als een verrassing kwam. Toch moet ik eerlijk zeggen dat ik niet precies uit mijn hoofd wist hoe groot het depositogarantiefonds (DGF) zou moeten zijn. Ook kende ik de deadline van de Europese DGS-richtlijn niet.
Krul op rapport van Nederland
Wat blijkt dus: de deadline stond op 3 juli 2024, dan moest er tenminste 0,8% van het geld dat Nederlandse banken op spaar- en betaalrekeningen hebben staan in het fonds zitten. Het totale saldo ligt op zo'n 600 miljard euro, wat betekent dat het fonds 4,8 miljard euro moet bevatten. Er zit ongeveer 5 miljard euro in het DGF - een mooie krul dus op het rapport van Nederland.
5 miljard voor als bank failliet gaat
Leuk en aardig, zulke miljardenbedragen... maar wat betekent dat nu eigenlijk? Het betekent dat er letterlijk 5 miljard euro klaar ligt om jou je geld terug te geven als jouw spaarbank failliet zou gaan. Tenminste: als die onder het Nederlandse garantiestelsel valt.
Hoogste rentes met NL garantie
Dat bedrag gaat niet op door het faillissement van één bank, behalve als het één van de grootbanken is. Gelukkig heeft het DGF ook nog 'toegang tot meerdere alternatieve financieringsbronnen' - geld dus waar ze aan kunnen komen als dat nodig zou zijn:
DNB kan de banken die aan de Nederlandse Depositogarantie deelnemen direct om een extra bijdrage vragen. Ook kan het DGF financiering bij derde partijen aantrekken doordat zij een kredietfaciliteit heeft afgesloten van vier miljard euro bij de Nederlandse grootbanken. In het uiterste geval kan het DGF de minister van Financiën om een overbruggingskrediet vragen.
Goed nieuws voor de banken: vanaf nu hoeven ze niet meer zoveel geld in het DFG te storten. Ze hoeven alleen nog maar bij te dragen om de omvang op peil te houden - dat is wel iets anders dan het vullen van de afgelopen acht jaar.
Geld ook veilig in het buitenland?
Altijd fijn om bevestigd te zien dat het in Nederland goed geregeld is, dat er een goed gevuld garantiefonds is voor als er een bank failliet zou gaan. Alleen die spaarrente... die is bij veel banken in het buitenland fors hoger!
De maximale rente op vrij opvraagbare spaarrekeningen in Nederland is 2,60% - in het buitenland krijg je tot 3,75%. Is je geld daar net zo veilig?
In principe moet het antwoord daarop 'ja' zijn: elke lidstaat van de Europese Unie (EU) heeft verplicht een depositogarantiestelsel dat ook verplicht aan diezelfde richtlijn moet voldoen. De volgende vraag is óf ze daar ook inderdaad zo netjes aan voldoen als ons eigen Nederlandse DGF. Dat durf ik natuurlijk niet te zeggen, maar neem aan dat hier in Brussel controle op is.
Onderscheid tussen landen
Als je vertrouwt op de EU-richtlijn zou je dus zonder aarzeling in elk EU-land moeten kunnen sparen. Ik heb het al vaker gezegd: persoonlijk maak ik toch wel onderscheid tussen landen. Dat is puur een gevoel, niet gebaseerd op cijfers. Sparen in Duitsland, Frankrijk, België en Zweden spreekt me toch meer aan dan in Estland, Litouwen, Spanje of Italië. Er zijn trouwens ook echt wel feitelijke verschillen tussen landen:
Verschillen tussen spaarlanden
Hoogste spaarrente 3,75% : veilig?
De allerhoogste spaarrente die je op dit moment kunt krijgen - 3,75% - vind je bij Trade Republic. Het lastige van die bank is dat je niet vooraf weet onder welk depositogarantiestelsel je geld komt te vallen. Dat ligt aan (het land van) de partnerbank waar Trade Republic (een beleggingsinstelling) het geld gaat onderbrengen. Door die onduidelijkheid staat die rekening niet in onze vergelijking.
Garantie in Ierland of Duitsland
Na het openen van jouw rekening weet je dat wél, dus dan kun jij beslissen of dat land jouw vertrouwen heeft. Het kan op dit moment Ierland zijn of Duitsland. Je kunt met het storten van serieuze bedragen natuurlijk wachten totdat jij helder hebt waar jouw rekening onder valt.
Dat zie je in de app van Trade Republic als je op jouw profiel klikt. Onder Rekening zie je dan een rekeningnummer en een BIC staan. Het rekeningnummer heeft volgens mij altijd DE (Duitsland) - maar dat zegt niets over het garantieland.
Bijkantoor Citibank Europe: garantie in Ierland
De bankcode (BIC) wel. Die is bij mij CITIDEFF, wat staat voor een Duits bijkantoor van Citibank Europe. Valt het dan onder de garantie van Duitsland? Nee... het is een bijkantoor, het hoofdkantoor van Citibank Europe staat in Ierland. Het geld op mijn rekening valt dus onder het depositogarantiestelsel van Ierland.
Uitbetaling via een cheque?!
Het depositogarantiestelsel van Ierland heeft een opvallend nadeel... het garantiebedrag is gewoon € 100.000 per persoon, per bank. Maar: de uitbetaling gebeurt met een cheque?!? Hoe ouderwets is dat?
Zo'n cheque schijn je in Nederland nergens meer te kunnen verzilveren... dat vind ik wel een dingetje. Aan de andere kant: ik denk niet dat het risico heel groot is dat Citibank Europe failliet gaat. En als dat wel zo zou zijn... dan komt er voor die cheque vast wel een oplossing. Desnoods 'linksom of rechtsom' via De Nederlandsche Bank ofzo.
Goud in DNB cashcentrum in Zeist
Over De Nederlandsche Bank gesproken... eergisteren is er leuk beeldmateriaal beschikbaar gesteld met een blik op de berg goud die ze daar in het cashcentrum in Zeist in de kluis hebben liggen.
Afbeelding: © De Nederlandsche Bank