10 juli 2024

De zomervakantie is in het zuiden van Nederland al begonnen, de rest van het land volgt snel. Heerlijk, vakantie! Meestal niet zo heerlijk voor je portemonnee en spaarrekening, vakantie vieren kost ook gewoon geld. Maar gelukkig: in de aanloop naar de vakantie is er een 'spaarexplosie' geweest bij banken in Nederland! Zit je daar dan wel goed met je spaargeld? Niet als je naar de spaarrente kijkt!

Hoogste spaarrentes

De allerhoogste staat daar dan niet eens bij... Trade Republic geeft 3,75% rente tot maximaal €50.000.

Spaarrentes met NL garantie

Vakantiegeld naar spaarrekening

Zoals ieder jaar kregen heel veel werknemers in mei 2024 hun vakantiegeld. Sommige mensen gebruiken dat voor extra aflossing op leningen, dat is ook heel verstandig. Bedrijven in de reisbranche adverteerden zich in mei suf om het vakantiegeld te laten stromen naar het boeken van vakanties. Toch gaat er ook heel wat van deze extra uitkering van de werkgever in mei naar de spaarrekening.

9 miljard euro extra op spaarrekeningen

Dit jaar was er sprake van een echte spaarexplosie in mei: de totale netto-inleg om spaarrekeningen bij banken in Nederland was maar liefst ruim 9 miljard euro!  

Cijfers Spaargeld huishoudens - De Nederlandsche Bank (DNB)

Het gaat hier om die blauwe lijn, de netto inleg. Dat houdt in: het de bedragen die zijn bijgeschreven op de spaarrekeningen (zwarte lijn) min de bedragen die zijn opgenomen (grijze lijn). Per saldo is er dus veel geld bijgekomen op rekeningen bij banken in Nederland.

Saldogroei door spaarrente

Die toename komt natuurlijk niet alléén door het vakantiegeld. De rentebijschrijvingen zorgen ook voor saldogroei op je spaarrekening. Die rente is de laatste tijd behoorlijk hoger dan een paar jaar geleden, daardoor stijgt het totale bedrag op spaarrekeningen ook. 

De stijging vanuit de rentebijschrijvingen zie je vooral in januari - want veel banken werken nog steeds met een rentebetaling per jaar (per 1 januari). 

Spaargeld bij banken in Nederland

Ik blijf het interessant vinden dat zoveel mensen hun spaargeld in Nederland laten staan. De cijfers van DNB gaan alleen over geld bij Nederlandse banken. Wat er bij banken in het buitenland staat ziet DNB niet. En ook al is de spaarrente bij onze Nederlandse banken duidelijk minder dan bij allerlei banken in andere landen, toch blijft het enorm groeien.

Sparen in het buitenland is niet eng...

We blijven het zeggen: sparen in het buitenland hoef je niet eng te vinden. Ja, je moet op een aantal dingen letten en daar bewuste keuzes in maken. Dat gaat vooral om het land dat je kiest en daarmee de vraag hoe het zit met:

  • het depositogarantiestelsel (eigenlijk overal een dekking van € 100.000 per persoon, per bank - want dat is door de EU verplicht)
  • de credit rating van het land
  • eventuele bronbelasting (in veel landen niet aan de orde)

Als jij je daar éven in verdiept kun je een veel hogere spaarrente krijgen voor je geld.

... en bij een kleinere bank in Nederland al helemaal niet!

Vind je het tóch te spannend om je geld over de grens te sturen? Kijk dan in elk geval goed naar de banken in Nederland die een (veel) betere rente bieden dan jouw oude vertrouwde grootbank Rabobank, ING, ABN AMRO of SNS. 

Het Nederlandse depositogarantiefonds (DGF) is heel goed gevuld, dus bij een kleinere bank in Nederland hoef jij je echt geen zorgen te maken over de veiligheid van je geld.

Hoogste spaarrentes met NL garantie

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op woensdag 10 juli 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.