21 augustus 2024

Dat je spaargeld gegarandeerd is - dat is een superfijn besef. De garantiegrens van €100.000 per persoon, per bank ken je waarschijnlijk wel. Minder bekend is de extra garantie die in sommige situaties geldt (binnen het Nederlandse depositogarantiestelsel). Daarop is nu een uitbreiding aangekondigd, zo kun je beter profiteren van de hogere spaarrentes bij minder bekende banken.

Spaarrentes vergelijken

Extra garantie voor spaargeld

De extra garantie op dit moment is aan de orde als je tijdelijk een veel groter bedrag op je spaarrekening hebt staan dan die € 100.000 per persoon.

Op dit moment: opbrengst huis - 3 maanden € 500.000 extra garantie

Op dit moment geldt die extra garantie als het hoge saldo komt door de verkoop van een huis. Afhankelijk van jouw woonsituatie kun je na zo'n verkoop opeens een enorm spaarsaldo hebben. Daarvoor geldt een extra bescherming tot € 500.000 voor drie maanden.

Hogere spaargarantie bij verkoop woning

Stel: je hebt een eigen woning en verkoopt deze voor €550.000, terwijl jouw hypotheek nog maar €250.000 is. Dan krijg je door die verkoop €300.000 op jouw rekening gestort. Misschien heb je al een ander huis gekocht, maar duurt het nog even voordat je de sleutel krijgt. Dan staat er dus tijdelijk een ruim hoger bedrag dan de standaard garantie van €100.000 op jouw rekening. Voor die extra €300.000 geldt die extra garantie, drie maanden lang.

Uitbreiding periode & herkomst geld voor extra garantie

Nu heeft De Nederlandsche Bank (DNB) bekendgemaakt dat deze tijdelijk verhoogde bescherming vanaf 1 september 2024 verder uitgebreid wordt. De uitbreiding gaat over twee onderwerpen:

  • de periode
  • de herkomst van het geld

Periode: van 3 naar 6 maanden

De periode van de hogere garantie wordt verdubbeld: de 3 maanden wordt vanaf 1 september 6 maanden. De termijn gaat van start op het moment dat het grote bedrag op jouw rekening binnenkomt.

Herkomst geld: ook andere gebeurtenissen

De regeling gaat ook gelden voor bedragen die gestort worden door andere gebeurtenissen dan de verkoop van een huis. Voorbeelden die DNB noemt:

  • pensioen
  • ontslag
  • huwelijk
  • uitkering van een verzekering
  • vergoeding voor schade als je slachtoffer bent geworden van criminaliteit of een onterechte veroordeling

Goed nieuws voor heel veel mensen

Allebei de wijzigingen zijn natuurlijk bijzonder goed nieuws voor heel veel mensen. Ook als je nu eigenlijk nauwelijks spaargeld hebt - en je dus niet zo bezighoudt met de spaargarantie - kun je in een situatie komen waarin je opeens een hele grote som geld op je rekening krijgt. Je hebt dan dus even de tijd om te beslissen wat je met dat geld gaat doen, zonder dat je risico loopt om het kwijt te zijn als de bank onverhoopt failliet zou gaan.

Profiteren van veel hogere spaarrente

Dat zorgt ervoor dat je ook de keuze kunt maken om dat geld te stallen bij een bank die een veel hogere rente vergoedt dan jouw betaalbank. We weten immers dat banken als ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, ASN en Regiobank nou niet bepaald goede spaarrentes geven. Met zo'n groot saldo maakt een paar tienden een enorm verschil in het bedrag dat je aan rente krijgt - dus dan loont vergelijken enorm.

Voorbeeld renteverschil

We rekenen verder met de €300.000 uit het vorige voorbeeld. Staat dat bij ABN AMRO op een spaarrekening, dan krijg je 1,50% rente. In een half jaar is dat €2.250. Mooi meegenomen, maar zet je het geld bij Yapi Kredi voor 2,6% - dan is het €3.900. Dat is nog veel mooier meegenomen, toch?

Vergelijk spaarrentes

De garantieregeling is wettelijk geregeld voor alle banken met een Nederlandse bankvergunning, dus ook voor onbekende namen als Yapi Kredi. En kijk vooral ook bij de actierentes - misschien is er een bank met een leuke actie die je nog meer rente biedt!

Actierentes

Nederlandse garantiestelsel!

LET OP: deze uitbreiding van de spaargarantie geldt voor het Nederlandse depositogarantiestelsel! Wellicht hebben garanties in het buitenland ook zulke regels, maar daar hebben wij geen detailinformatie over. Voor buitenlandse banken is ons dringende advies dan ook om nooit méér te storten dan het standaard garantiebedrag van €100.000 per persoon, per bank.

Spaargeld spreiden

Wat je wél kunt doen als je zo'n groot bedrag hebt ontvangen, is het spreiden over meerdere banken / garantielanden. Dan kun je in totaal nog heel veel meer rente krijgen dan bij één bank in Nederland.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op woensdag 21 augustus 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.