21 augustus 2024

De spaarrentes zijn al een tijdje aan het dalen. Dit geldt vooral voor de deposito-rentes. Daarom is de renteverhoging van Banco Progetto van vandaag opvallend. Deze Italiaanse bank verhoogt de deposito-rente voor deposito's met een looptijd van 1, 2 en 3 jaar naar 3,7%. Voor al deze looptijden geldt dat Banco Progetto momenteel de hoogste rente op de Nederlandse spaarmarkt aanbiedt.

Vergelijk alle deposito's >>

Deposito-rentes bezig aan een daling

Sinds eind vorig jaar zijn de deposito-rentes aan het dalen. In november kon je als spaarder nog bijna 4,5% ontvangen als je bereid was om je geld een paar jaar vast te zetten. Op dit moment is dat met 3,7% liefst 8 tienden minder.

Overzicht van de hoogste deposito rente per renteperiode

De kans is heel groot dat de rentedaling op de spaarmarkt in het komende jaar door zal zetten. De voornaamste reden hiervoor is de verwachting dat de Europese Centrale Bank de rente in de komende anderhalf jaar fors zal verlagen. Spaarbanken - vooral de banken met de hoogste spaarrentes - houden de rente van de ECB scherp in de gaten. Meestal betekent dit dat een renteverlaging van de ECB spoedig wordt gevolgd door dalende spaarrentes.

Opvallende stijging bij Banco Progetto

Met de verwachte rentedaling in het achterhoofd is het opvallend dat de hoogste deposito-rente op de looptijden van 1 tot en met 3 jaar vandaag omhoog gaat. De Italiaanse bank Banco Progetto wil schijnbaar wat extra spaargeld aanboren en heeft daar wat extra rente voor over. Op de looptijden van 2 en 3 jaar bood de bank met 3,6% al de hoogste rente aan, maar na de renteverhoging van vandaag staat Banco Progetto ook op de meest populaire looptijd van 1 jaar vast op nummer 1.

Italiaanse garantiestelsel

Sparen bij een buitenlandse bank wordt de laatste jaren steeds populairder, maar veel Nederlandse spaarders hebben er moeite mee om hun geld bij een Italiaanse bank neer te zetten. Dit ondanks dat - net als bij de Nederlandse banken - ook bij Italiaanse banken het spaargeld tot 100.000 euro gegarandeerd wordt. Met een rating van BBB (Standard & Poor's) wordt de kredietwaardigheid van de Italiaanse overheid minder hoog ingeschat dan de Nederlandse overheid (AAA rating) en dat houdt waarschijnlijk veel Nederlandse spaarders tegen.

Actie bij Raisin

Banco Progetto is één van de ongeveer 40 banken die hun spaarproducten via het spaarplatform Raisin op de Nederlandse spaarmarkt aanbiedt. Voor spaarders die minimaal 50.000 euro spaargeld hebben, kan het interessant zijn om gebruik te maken van een speciale bonusactie die loopt tot het eind van deze week.

Geen zin in een Italiaanse bank?

Bij spaarders die hun geld alleen willen stallen in een land met een AAA rating, is de Zweedse Bank Klarna momenteel populair. Deze bank biedt momenteel een rente van 3,56% bij een looptijd van 1 jaar. Wat lager dan het Italiaanse alternatief, maar dan wel bij een Zweedse bank in plaats van een Italiaanse bank.

Wil je alleen sparen bij een bank die onder de Nederlandse garantie valt, dan biedt YapiKredi momenteel met 3,30% de hoogste rente aan voor een 1-jaars deposito. Daarmee staat YapiKredi niet in de top 10 van hoogste deposito-rentes, maar biedt deze bank altijd nog bijna een procent meer dan de Nederlandse grootbanken ABN AMRO en Rabobank (ING biedt geen 1-jaars deposito aan).

Deel via uw social media

Foto van Roland Bieleveldt

Roland Bieleveldt
Geschreven op woensdag 21 augustus 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.