30 augustus 2024

Het is alweer een tijd geleden (2022) dat het bedrijf LeasePlan werd overgenomen door ALD Automotive. Dat ging vooral om de lease-activiteiten, maar hoe is dat dan voor LeasePlan Bank? En wat is de status van dat hele verhaal? Dat is voor de Nederlandse spaarder natuurlijk wel interessant.

Hoogste spaarrentes voor Nederlandse spaarder

Vragen over LeasePlan Bank sinds overname door ALD

We zijn inmiddels 2,5 jaar verder, de combi ALD & LeasePlan heeft ondertussen een nieuwe naam gekregen - Ayvens. Waar het gaat om auto's leasen is de naam LeasePlan dus helemaal verdwenen.

Voor de spaaractiviteiten is dat niet zo, LeasePlan Bank opereert nog steeds gewoon onder dezelfde naam en op dezelfde manier. Nu kregen we een mail van Henk, met een paar vragen hierover:

  • Wordt Leaseplan Bank nu ook overgenomen door het moederbedrijf van Ayvens, Société Générale?
  • En -indien dit gebeurt- verschuiven we dan (als consumenten) van het Nederlandse naar het Franse DGS?

Daar zijn wij ook best nieuwsgierig naar, dus zijn we gaan kijken in hoeverre wij antwoorden kunnen vinden op deze vragen.

Wordt LeasePlan Bank nu ook overgenomen door Société Generale?

Met de fusie werd LeasePlan Bank eigendom van ALD Automotive, met Société Générale als gecommitteerde lang-termijn aandeelhouder van ALD Automotive. Dus in feite werd LeasePlan Bank op dat moment al overgenomen door Société Générale. Maar: wel als zelfstandige entiteit en met een eigen Nederlandse bankvergunning. De naamsverandering van de combi LeasePlan / ALD heeft daar verder geen invloed op, lijkt ons.

De volgende vraag is of de naam van LeasePlan Bank gaat veranderen. Dat zal inderdaad vast wel gaan gebeuren, ze voorspellen dit ook in hun berichtgeving:

Op den duur zullen alle ALD | LeasePlan leasing entiteiten in 2024 overgaan op het nieuwe merk. Ook LeasePlan Bank zal zich hieraan voegen.

Gaat spaargeld bij LeasePlan Bank van Nederlandse naar Franse garantie?

Veel belangrijker dan de naam is natuurlijk hoe het zit met de garantie van het spaargeld bij LeasePlan Bank. Henk vraagt zich af of dit dan gaat verschuiven naar het depositogarantiestelsel van Frankrijk. Wij hebben geen glazen bol en kunnen al zeker niet aangeven wat er bij een bankorganisatie in de toekomst besloten gaat worden. Toch denk ik dat we ons daar voorlopig geen zorgen over hoeven te maken. LeasePlan Bank zegt zelf:

Dit zal geen gevolgen hebben voor onze dienstverlening en spaarproducten. We blijven ook onder de nieuwe naam onder de Nederlandse Depositogarantie vallen.

We kunnen niet veel meer doen dan erop vertrouwen dat dit het is. En: als het al in de toekomst zou veranderen, dat dit dan ruim van tevoren aangekondigd wordt. Het verschuiven van gelden naar een ander depositogarantiestelsel zal echt niet zomaar zonder ruchtbaarheid gebeuren, daar durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken. Dus ik zeg: berichtgeving goed in de gaten houden en verder niet wakker van liggen.

Spaarrente bij LeasePlan Bank optimaal?

In de mail verwijst Henk naar onze blog over de overname van LeasePlan, een blog van 7 januari 2022. Op dat moment zaten we nog met de bijna-nul-spaarrente, en was de spaarrekening van LeasePlan Bank binnen de Nederlandse garantie ruim de best renderende. Schrik niet: 0,05% was de hoogste van dat moment...  andere banken gaven 0,01% of hooguit 0,02%.Daar kunnen we ons nu alweer niets meer bij voorstellen.

Hogere rente bij andere banken met Nederlandse garantie

Tegenwoordig zijn er verschillende spaarrekeningen onder het Nederlandse garantiestelsel die een hogere rente geven dan die van LeasePlan Bank. Daar staat de spaarrente op dit moment op 2,22%, terwijl er ook banken zijn waar de rente oploopt tot 2,60%. Kijk maar eens:

Hoogste spaarrentes met NL garantie

En dan zijn er ook nog banken met actierentes, waardoor je tijdelijk nog hoger zit met de rente. Credit Europe bijvoorbeeld - daar valt het geld onder de Nederlandse garantie, geeft nieuwe klanten een half jaar lang een spaarrente van 3,25% (op jaarbasis). De spaarrente kan dus duidelijk hoger dan bij LeasePlan Bank!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 30 augustus 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.