4 september 2024

De zomervakantie is nu in alle regio's voorbij, het normale leven is weer begonnen. Mooi moment om ook weer eens het net op te halen rondom de spaarrentes. Wat is er de laatste tijd gebeurd met de rentes op spaarrekeningen en deposito's? En wat verwachten wij qua ontwikkelingen in september?

Alle actuele spaarrentes

Opvallend bij de rentewijzigingen

Eerst even terugkijken naar de rentewijzigingen van de afgelopen twee maanden. Wat is daar gebeurd bij de spaarrekeningen en deposito's?

Spaarrekeningen

Bij de spaarrekeningen is het op dat gebied bijzonder rustig en de wijzigingen die er waren... allemaal omlaag. Begin juli gooiden BUX, Bigbank en bunq de spaarrente met 0,25% of 0,30% naar beneden. Daarna volgden nog een aantal banken in het buitenland met renteverlagingen van 0,02% tot 0,20%.

Wijzigingen rente spaarrekeningen

Deposito's

Dan de depositorentes. Daar zien we een lange lijst van rentewijzigingen in de zomermaanden, met vooral rode pijlen naar beneden. Toch zijn er ook banken die de rente op deposito's verhoogden, zoals mijn collega Roland twee weken geleden vertelde: Alle spaarrentes omlaag? Nee, de deposito-rente stijgt! 

Mooie depositorente in België!

Op 22 augustus verhoogde de Belgische CKV Bank de rentes voor 4 en 5 jaar vast met een flinke sprong (resp. 0,45% en 0,40% erbij). Als je jouw geld voor zoveel jaren wilt vastzetten, dan geeft CKV op dit moment met 3,65% ruim de beste depositorente. Onder het Belgische garantiestelsel, misschien prettiger dan bijvoorbeeld garantie uit Italië?

Laatste wijzigingen depositorentes

Depositorente Nederlandse banken fors omlaag

Verder zien we vooral renteverlagingen bij de deposito's, waarbij de Nederlandse banken behoorlijk opvallen. De afgelopen week zijn de depositorentes bij RegioBank, SNS, ASN Bank, Nationale Nederlanden, Van Lanschot, Centraal Beheer en Yapi Kredi stuk voor stuk omlaag gegaan. En ik kan je alvast vertellen: per morgen gaan ook de deposito's bij ABN Amro fors minder opleveren:

Ik zou zeggen: heb je spaargeld bij ABN Amro en wil je een deel daarvan voor langere tijd vastzetten, of heb je daar een deposito dat verlengd moet worden? Kijk dan zéker even verder, want bij andere Nederlandse banken kun je een ruim hogere rente krijgen!

Verwachting voor september

Dan onze verwachting voor de rente-ontwikkeling in september. Dat is niet zo zeer mijn expertise, maar Roland stelt elke maand een goed onderbouwde voorspelling op voor de beweging van de rentes op spaarrekeningen en deposito's.

Hij onderbouwt die rentevoorspellingen met gegevens over de inflatie, de ECB rente en marktrentes, en - ook niet onbelangrijk - de concurrentie tussen banken. 

Zo ook voor september, heb jij 'm al gezien? 

Rente verwachting voor deze maand

Komt die verwachting een beetje overeen met wat jij zelf denkt dat er gaat gebeuren? 

Deel via uw social media

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.