5 september 2024

Eind juni hadden Nederlandse huishoudens ongeveer 15 miljard euro bij buitenlandse banken staan. Dat is meer dan twee keer zoveel als in juni 2022 (7,3 miljard). Dit blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). Bij Nederlandse banken stegen de tegoeden in diezelfde periode met 7,8%. Relatief gezien stegen de buitenlandse tegoeden dus veel harder. Absoluut gezien stelt buitenlands sparen nog niet heel veel voor, aangezien Nederlandse huishoudens eind juni bijna 600 miljard euro bij Nederlandse banken hadden staan.

Wat zijn de hoogste spaarrentes van dit moment?

Hogere rentes in het buitenland

De toenemende populariteit van sparen in het buitenland is begrijpelijk. De top 10 van spaarrekeningen met de hoogste rentes in Nederland wordt momenteel gedomineerd door buitenlandse banken, die allemaal rentes van boven de 3% bieden. Trade Republic biedt momenteel de hoogste rente van 3,75%, wat ongeveer 2% hoger is dan bij ING, Rabobank en ABN AMRO. Waarom deze rekening niet in onze vergelijking staat, lees je hier.

Kijken we naar de bezoekers van onze website, dan zijn naast Trade Republic vooral Santander, Distingo en Nordax populair. Kijken we naar de cijfers van DNB, dan blijken momenteel vooral Duitsland en Italië veelgekozen landen om geld te stallen, met een gezamenlijk saldo van ongeveer 5,2 miljard euro.

Ook hogere rentes bij deposito’s

Deposito sparen wint aan populariteit, mede vanwege de verwachting dat de spaarrentes binnenkort zullen dalen. Buitenlandse banken bieden hier ook hogere rentes waarbij de Belgische CKV Bank met 3,65% de hoogste deposito rente van dit moment aanbiedt. Deze rente geldt momenteel voor een deposito met een looptijd van 4 of 5 jaar. Voor kortere looptijden van 1 of 2 jaar zijn rentes tot 3,60% mogelijk, wat aanzienlijk meer is dan bij de Nederlandse grootbanken.

Veiligheid: spaargarantie overal 100.000 euro

Binnen de Europese Unie zijn tegoeden tot 100.000 euro per persoon per bank gegarandeerd. Voor wie buitenlands sparen te risicovol vindt, kan overstappen naar een Nederlandse bank met hogere rentes een goed alternatief zijn. Bekijk de actuele spaarrekeningen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel voor betere rente-opties.

Deel via uw social media

Foto van Roland Bieleveldt

Roland Bieleveldt
Geschreven op donderdag 5 september 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.