Belgische banken lokken spaarders
Kun jij daar als Nederlander van profiteren?
Zonet zag ik op Telegraaf.nl een interessant bericht over spaarrentes: Rentestunt bij Belgische banken om spaarders te lokken. Dat vind ik natuurlijk interessant... rentestunts en spaarders lokken: wat gebeurt er voor spannends daar in België? En vooral: kunnen wij als Nederlandse spaarders daar ook van profiteren?
Waarom stunten ze in België met de spaarrente?
De eerste vraag is: hoe komt het dat Belgische banken ineens gaan lopen stunten met de spaarrente? Het is niet alsof we dat bij de banken in Nederland ook zien gebeuren. Kennelijk is er iets aangezwengeld bij onze zuiderburen doordat de Belgische overheid vorig jaar 'staatsbonnen' heeft uitgegeven.
Staatsbonnen? Wat zijn dat?
Dat is het Belgische woord voor staatobligaties. Je zou zeggen: niets bijzonders, de Nederlandse overheid heeft ook staatsobligaties. Het bijzondere is dat het om 1-jarige staatsbonnen ging, een fijn overzichtelijke periode.
Banken wakker schudden
De reden dat de Belgische minister van Financiën vorig jaar voor 1-jarige staatsbonnen koos was helder: hij wilden de banken wakker schudden en de spaarders in België een beter rendement geven voor hun spaargeld. Het nettorendement was 2,81%, prachtig in vergelijking met de spaarrentes bij de banken. Dat hadden de spaarders ook door: meer dan een half miljoen Belgen deden mee, in totaal voor € 22 miljard.
Staatsbon-miljarden komen vrij
Dat is nu een jaar geleden, de staatsbonnen lopen af dus het geld komt weer vrij. Kennelijk heeft het plan van de minister gewerkt, want de banken doen nu hard hun best om die miljarden te veroveren. En dat doen ze met stuntrentes.
Stuntrente ING België
De eerste bank... hoe bijzonder... was ING België. Die kwam met een tijdelijke stuntrente op korte deposito's van 6 en 12 maanden. De brutorente op die deposito's is 3,8% op jaarbasis - wat in België uitkomt op 2,66% netto.
Hoge spaarrentes voor vers geld
Kennelijk hebben andere banken in België het voorbeeld van ING gevolgd en hebben ook zij mooie rentes ingevoerd om een deel van de staatsbon-miljarden binnen te harken. Dat doen ze alleen voor 'vers geld' - dus geld dat nog niet bij de bank op een rekening stond. Knack.be schrijft erover:
Zowel Belfius, ING als KBC bieden de stuntrentes op termijnrekeningen enkel voor vers geld. Dat is geld dat bij de start van de actie nog niet op de rekening van de bank stond. Bij KBC loopt de actie sowieso enkel tot eind deze week. Bij ING en Belfius heb je in principe tijd tot eind van de maand om in te schrijven. Die drie grootbanken bieden 3,8 tot 4 procent brutorente op termijnrekeningen van een jaar.
Ook het bij ons wel bekende MeDirect had een stuntrente in België. Ze hadden een nog veel hogere rente van bruto 4,10% (bij 3 maanden vast) of 4,0% (6 maanden) op jaarbasis. Maar MeDirect heeft deze actie per vandaag stopgezet, drie dagen eerder dan gepland. Er kwam wel héél veel geld binnen...
Kun jij ook in België sparen?
Nu denk jij waarschijnlijk: leuk, maar wat kan ik daarmee? Dat is een goede vraag. Want het gaat om spaarrentes bij banken in België. Daar kunnen wij niet zomaar ons spaargeld neerzetten.
Vanuit Nederland kunnen we wel bij Belgische banken sparen, maar niet zomaar bij allemaal. Het aanbod waarvan we in ons land gebruik kunnen maken ziet er heel anders uit. Er zijn twee banken in België waar wij spaargeld kunnen onderbrengen:
De spaarrentes bij CKV en Argenta die wij kunnen krijgen zijn helaas niet op hetzelfde niveau als de bovengenoemde tarieven. Gelukkig zijn er dan wel weer andere banken waar je hogere rentes krijgt dan bij CKV of Argenta. Maar het benutten van de stuntrentes in België, dat zit er niet in vanuit Nederland.
Spaarrentes bij ING in Nederland
ING België, daar kun jij dus geen spaargeld neerzetten. In Nederland geeft ING in de verste verte niet die hoge rente. Op een spaarrekening krijg je niet meer dan 1,50% tot € 10.000, daarboven zelfs maar 1,25%. En de deposito's van ING? Voor 3 en 5 jaar geven ze op dit moment 2,35%, daarmee staan ze op de derde plek van onder in de lijst met deposito's onder Nederlandse spaargarantie.
Dan beter Rabobank of buitenland
Mede-grootbank Rabobank geeft voor 3 jaar vast op dit moment 3,0%, terwijl je in andere landen tot 3,55% rente per jaar krijgt bij die looptijd. Dus die 2,35% zou ik niet interessant willen noemen. Zuur toch, dat ING in België veel meer rente geeft dan in ons eigen land?