13 september 2024

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar belangrijkste rentetarieven verlaagd. Het voor spaarders meest relevante tarief – de depositorente – daalt per 18 september van 3,75% naar 3,50%. Dit is het rentetarief dat banken ontvangen van de ECB wanneer ze overtollig geld bij de centrale bank parkeren. Vrijwel direct na de aankondiging van de ECB maakte Trade Republic, de bank die momenteel de hoogste spaarrente biedt, bekend deze verlaging te volgen. De hoogste spaarrente zal vanaf volgende week dus dalen naar 3,50%.

Waarom Trade Republic niet in onze vergelijkingen staat

Vergelijk de overige spaarrentes

ECB-rente en inflatie

In de afgelopen jaren steeg de inflatie in Europa sterk, met pieken boven de 10%. Als reactie op deze uitzonderlijk hoge inflatiecijfers verhoogde de ECB vanaf medio 2022 de rente in verschillende stappen, van 0,50% tot 4% enkele maanden geleden. Het doel van deze renteverhogingen was om de economie af te koelen.

Sinds eind vorig jaar zijn de inflatiecijfers echter weer dichter bij de gewenste 2% gekomen. Dit biedt de ECB ruimte om de rente voorzichtig te verlagen. De eerste verlaging vond plaats in juni, en gisteren volgde een tweede verlaging.

Meer renteverlagingen op komst?

De kans is groot dat de renteverlagingen nog niet voorbij zijn. Economen verwachten dat de ECB de rente in de loop van het komende jaar mogelijk nog enkele keren zal verlagen. Hoe vaak dit gebeurt, hangt af van de inflatieontwikkeling en de economische situatie. De huidige verwachting is echter dat de rente in totaal nog met ongeveer één procentpunt omlaag kan gaan.

Wat gebeurt er met de spaarrentes?

Banken houden de rentewijzigingen van de ECB nauwlettend in de gaten, vooral bij het vaststellen van spaarrentes. De banken aan de top van de rentelijstjes reageren vaak het snelst op wijzigingen. Daarom verwachten we dat er in de komende weken meerdere renteverlagingen zullen plaatsvinden, vooral bij de banken die momenteel de hoogste spaarrentes bieden.

Bij de grotere banken waar de meeste Nederlanders hun spaargeld hebben staan – zoals ING, ABN AMRO en Rabobank – gaat de renteaanpassing vaak iets langzamer. Dit komt omdat deze banken momenteel aanzienlijk lagere spaarrentes bieden vergeleken met de kleinere banken die hogere rentes hanteren.

Bekijk hieronder hoe groot het verschil is...

Top 3 spaarrentes zonder beperkende voorwaarden:

  1. Trade Republic: 3,75% (vanaf 18 september 3,50%)
  2. Santander Consumer Bank: 3,40%
  3. Distingo Bank (via Raisin): 3,30%

Nederlandse grootbanken, flexibele spaarrekeningen:

Deposito’s: een interessante optie?

Voor spaarders die hun geld langere tijd kunnen missen, kan het verstandig zijn om niet alleen naar rekeningen met variabele rente te kijken. In tijden van dalende rentes kan het juist aantrekkelijk zijn om geld vast te zetten op een deposito. Dit verklaart waarom steeds meer spaarders kiezen voor een depositorekening. Ook bij deposito's geldt dat bij buitenlandse banken de rentes vaak veel hoger dan bij de grote Nederlandse banken.

Dus ook in deze tijden geldt: vergelijken loont!

Vergelijk alle deposito rentes

Deel via uw social media

Foto van Roland Bieleveldt

Roland Bieleveldt
Geschreven op vrijdag 13 september 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.