18 september 2024

Gisteren was het Prinsjesdag 2024, de presentatie van de Miljoenennota en het Belastingplan 2025. Met daarin natuurlijk ook aandacht voor de belasting over vermogen in box 3, dat was te verwachten. Op twee fronten zelfs: het tarief en het rechtsherstel in box 3. Wat is de update over de belasting die je betaalt over je spaarrente?

Hoogste spaarrentes

Belastingtarief in box 3 niet omlaag in 2025

Een heel klein regeltje onder het onderwerp Gezond houden overheidsfinanciën zegt: "We schrappen de verlaging van het box 3 tarief, waardoor deze 36% blijft." In het hoofdlijnenakkoord van de regering stond nog dat het plan was om het belastingpercentage in box 3 te gaan verlagen. Dat is dus van tafel, het blijft de 36% die het in 2024 is. In 2020 was het nog 30%, in 2022 32%, inmiddels 36% en dat gaat dus niet omlaag in 2025.

Rechtsherstel voor box 3

Dan het rechtsherstel voor box 3. Je weet wel - het oneindig durende verhaal rondom het fictief rendement waarover jarenlang belasting is geheven. De Rijksoverheid schrijft in haar samenvatting van het Belastingplan 2025:

"Dit kabinet heeft naast maatregelen in het Belastingplan ook een besluit genomen over wie er in aanmerking komt voor aanvullend rechtsherstel voor box 3 naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad van 6 juni dit jaar. Het kabinet heeft gekozen voor een ruime doelgroep. Hierdoor kunnen alle belastingplichtigen met een aanslag die na het Kerstarrest van 24 december 2021 is of wordt opgelegd het formulier opgaaf werkelijk rendement invullen, als hun werkelijk rendement lager was dan het veronderstelde forfaitaire rendement. Voor belastingplichtigen met aanslagen uit de jaren 2019 en 2020 geldt dat zij voor het verstrijken van de vijfjaarstermijn een verzoek tot ambtshalve vermindering moeten indienen. Belastingplichtigen met aanslagen uit het jaar 2019 hebben hier tot het einde van dit jaar de tijd voor, belastingplichtigen met aanslagen uit het jaar 2020 hebben nog tot het einde van 2025 de tijd. Voor belastingplichtigen met aanslagen uit de jaren 2017 en 2018 geldt dat zij al een verzoek tot ambtshalve vermindering moeten hebben ingediend om gebruik te kunnen maken van het formulier. 

De Hoge Raad heeft aangegeven dat voor het bepalen van het werkelijke rendement het gehele vermogen van de belastingplichtige in box 3 moet worden meegenomen, zowel het directe als indirecte rendement en zonder aftrek van het heffingvrije vermogen. Het kabinet volgt deze definitie van werkelijk rendement."

Formulier opgaaf werkelijk rendement?

Interessant! Ik ging op zoek naar dat formulier Opgaaf werkelijk rendement, maar dat is nog niet beschikbaar. De Belastingdienst schrijft in antwoord op de vraag 'Ik wil mijn werkelijk rendement doorgeven – wanneer kan dat?':

"Op dit moment maken wij een nieuw formulier waarmee u het werkelijk rendement op uw vermogen kunt doorgeven. Volgens de uitspraken van de Hoge Raad moeten wij uw werkelijk rendement belasten, als dit lager is dan het fictief rendement. Op deze pagina leest u wanneer het formulier beschikbaar komt en wat u in de tussentijd kunt verwachten."

Er is op dit moment dus nog geen formulier, en als ik de berichtgeving erover mag geloven zal dat ook pas in juni 2025 beschikbaar zijn. Nog even wachten dus, voordat je daarmee aan de slag kunt.

Verzoek tot ambtshalve vermindering

Wil je nog bezwaar indienen tegen een aanslag uit 2019 of 2020? Bovengenoemd formulier is voldoende voor aanslagen vanaf 2021, want de uitspraak de Hoge Raad (het Kerstarrest) over box 3 was in december 2021. Toch kun je ook nog iets met die eerdere aanslagen - dan moet je een verzoek tot ambtshalve vermindering indienen voordat de termijn van 5 jaar verstreken is. Voor 2019 is dat dus uiterlijk eind dit jaar. Alleen na het op tijd indienen van dat verzoek kun je straks met dat formulier het werkelijke rendement opgeven om nog iets terug te krijgen.

Definitie van werkelijk rendement

Mooi om te lezen dat er kennelijk een definitie is van werkelijk rendement. Als dat zo helder is, waarom is het dan zo ingewikkeld om een nieuwe manier van belastingheffing in box 3 te formuleren? Volgens mij zitten er nog heel veel haken en ogen aan. Ik ben heel benieuwd wanneer ze dat probleem oplossen, en vooral hóe. 

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op woensdag 18 september 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.