20 september 2024

Uit cijfers van De Nederlandsche Bank van begin deze maand blijkt dat steeds meer Nederlandse spaarders hun geld bij Italiaanse banken stallen. Voor deze groep is er goed nieuws. Deze week is de Italiaanse bank Banca Sistema geïntroduceerd op de Nederlandse markt via het spaarplatform Raisin. Deze bank biedt aantrekkelijke rentepercentages voor depositosparen. Zo geldt er momenteel een rente van 3,75% bij een looptijd van 10 jaar. Dit is op dit moment de hoogste rente op de Nederlandse spaarmarkt.

Bekijk het volledige aanbod van Banca Sistema

Ook hoge rente bij kortere looptijden

De meeste spaarders zullen hun spaargeld niet voor 10 jaar vast willen zetten. Maar Banca Sistema biedt ook aantrekkelijke tarieven voor kortere periodes. Bij 2 jaar vast geldt een rente van 3,60%, bij 3 jaar vast 3,50%. Banca Sistema biedt momenteel de hoogste rente voor beide perioden. Ook voor de meest populaire looptijd van 1 jaar biedt de bank een rente van 3,50%. Bij deze looptijd biedt het Zweedse Klarna echter momenteel de hoogste rente, te weten 3,56%.

Vergelijk direct alle depositorentes

Wie is Banca Sistema?

Wij krijgen vaak vragen over de buitenlandse banken op onze site. Voor vrijwel alle banken geldt dat wij ze niet kennen. Voor achtergrondinformatie zijn wij daarom aangewezen op Raisin. Op de site van Raisin kunnen we lezen dat Banca Sistema in 2011 werd opgericht en sindsdien een stevige positie heeft opgebouwd in de Italiaanse financiële markt. De bank begon als specialist in het kopen van handelsvorderingen van de overheid en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een veelzijdige financiële instelling. Sinds 2015 is de bank genoteerd aan de Italiaanse beurs (Borsa Italiana).

Banca Sistema bedient een brede klantenkring, variërend van grote multinationals en midden- en kleinbedrijven tot particulieren. Hun missie is om de financiële behoeften van zowel bedrijven als individuen efficiënt te vervullen, en tegelijkertijd een brug te slaan tussen de publieke en private sector.

Depositogarantiestelsel: vergelijkbaar met Nederland

Net als bij Nederlandse banken is uw spaargeld bij Banca Sistema gegarandeerd tot € 100.000 per rekeninghouder, volgens de Europese richtlijnen (EU-Richtlijn 2014/49/EU). Dit betekent dat als de bank failliet gaat, u uw spaargeld tot dit bedrag gegarandeerd terugkrijgt. De garantie wordt uitgevoerd door het Italiaanse depositogarantiestelsel, het Fondo Interbancario di Tutela dei Depositi. Binnen zeven werkdagen na de inwerkingtreding van het stelsel wordt het gegarandeerde bedrag aan de rekeninghouder terugbetaald.

Meer informatie over buitenlandse garantiestelsels

Geen bronbelasting voor Nederlandse spaarders

In veel landen wordt bronbelasting geheven, maar dat geldt niet voor Italië. Voor Nederlandse spaarders geldt dus dat er geen bronbelasting geheven wordt op renteopbrengsten bij Banca Sistema.

Meer informatie over bronbelasting en sparen in het buitenland

Conclusie

Voor spaarders die het zien zitten om hun spaargeld bij een Italiaanse bank te stallen, is Banca Sistema een interessante keuze. Gezien de dalende spaarrentes en de verwachting dat die nog wel verder zullen dalen in de komende tijd, is deposito sparen momenteel voor veel spaarders een aantrekkelijke keuze. Banca Sistema biedt bij deposito sparen op verschillende looptijden de hoogste rente.

Zie je sparen in Italië niet zitten, dan zijn er nog voldoende andere banken die momenteel ook rentes aanbieden die veel hoger liggen dan de spaarrentes die aangeboden wordt door de Nederlandse grootbanken waar meer dan 75% van het Nederlandse spaargeld staat. 

Vergelijk de actuele spaarrentes

Deel via uw social media

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.