25 september 2024

Gisteren was het weer zover: de publicatie van de eerste zorgpremie voor het aankomende jaar. Traditiegetrouw is zorgverzekeraar DSW de allereerste die laat weten wat de ziektekostenverzekering volgend jaar gaat kosten.

Een verrassing is het niet: de premie voor de DSW-basisverzekering stijgt in 2025 met bijna € 10 per maand (om precies te zijn: € 9,50). Zoiets had de regering op Prinsjesdag ook al voorspeld. Heb jij genoeg geld om zo'n zorgpremie te betalen of moet je daarvoor jouw spaargeld aanspreken?

Spaarrekeningen vergelijken

DSW wil verandering zorgstelsel

Zoals ieder jaar heeft DSW wel meer te vertellen over de zorgkosten dan alleen maar die nieuwe premie. 

DSW doet daarbij een dringend beroep op de politiek: binnen het huidige zorgstelsel moeten nu echt veranderingen worden doorgevoerd om de premie niet nog verder te laten oplopen. We moeten naar een eerlijk en betaalbaar systeem.

De reden daarvoor is simpel: volgens DSW is de grens aan wat mensen in Nederland voor zorg willen en kunnen betalen bereikt. 

De solidariteit staat onder grote druk. De gezondheidsverschillen in Nederland worden te groot. De rek is er echt uit. Er zijn nu fundamenteel andere keuzes nodig binnen het huidige zorgstelsel.

Wat ze voorstellen komt samengevat hierop neer:

  • samenwerking stimuleren door groot deel van de marktwerking uit het zorgstelsel te halen
  • premie basisverzekering fors omlaag (naar rond de €30), meer zorgkosten via belastingen (inkomensafhankelijk)
  • stoppen met zorgaanbieders betalen op basis van productie (hoe meer behandelingen, hoe meer geld)
  • stoppen met budgetpolissen en vrijwillig eigen risico

Volgens de huidige plannen zou het eigen risico in 2027 gehalveerd worden. Gevolg? Een hogere zorgpremie, want het geld moet ergens vandaan komen. DSW-voorman De Groot voorspelt voor dan een premie die boven de €200 per maand zal liggen.

Moet het zorgstelsel op z'n kop?

Ik moet zeggen: ik heb niet genoeg inzicht in het hele zorgstelsel en de bijbehorende kosten om hier een uitgesproken mening over te hebben. Vind het ook een lastig onderwerp: zorg is super belangrijk. Ik zie ook wel behandelingen langskomen waarvan ik op een afstand denk... 'is het nou reëel om daar zoveel geld voor uit te trekken?'. Maar ja, dat is op een afstand. Als het gaat om iemand in je eigen directe omgeving, als het dichtbij is, voelt dat natuurlijk heel anders. 

The Resident - geld verdienen aan zorg

Heel toevallig ben ik net op Netflix in de serie The Resident beland - daar gaat het nogal over de strijd tussen aan de ene kant artsen en verpleegkundigen die gewoon de beste zorg willen verlenen, en aan de andere kant het management en de specialisten die puur gaan voor het geld. Dat laatste geeft je wel sterk het gevoel dat marktwerking in de zorg geen goed idee is.

Zorgverzekering goedkoper door concurrentie

Het plan was natuurlijk om zorg door concurrentie tussen verzekeraars goedkoper te maken. Is dat gelukt? Dat weten we niet, want hoe zou het met de zorgkosten en verzekeringspremies gegaan zijn als er geen marktwerking ingevoerd was? Als we nog in het oude ziekenfondsstelsel zouden zitten?

Zorgpremie & sparen

Hier op VanSpaarbankVeranderen.nl gaat het natuurlijk over sparen, spaarrentes, spaarrekeningen en spaarbanken - niet over zorgverzekeringen en zorgpremies. Toch komt het onderwerp zo ongeveer ieder jaar wel langs in onze blog. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat dit oorspronkelijk komt doordat we ons via andere websites ook bezighielden met het vergelijken van zorgverzekeringen. Nu alweer een tijdje niet meer, maar het onderwerp zit daardoor wel in ons systeem.

Verband tussen zorgverzekering en (be)sparen

Er is ook wel een verband tussen zorgverzekeringen en (be)sparen. Inkopper: het gaat allebei over geld. Iets concreter zou je kunnen denken aan:

  • sparen voor het eigen risico & de eigen bijdrage (voor het geval dat)
  • besparen om daarvoor te kunnen sparen
  • jaarpremie ineens betalen met je spaargeld (dan krijg je korting)
  • besparen om de gestegen zorgpremie zonder problemen te kunnen betalen

Sparen voor zorgkosten

Ik blijf er voorstander van om een spaarpot te vullen voor zorgkosten. Juist als je weinig geld hebt is het belangrijk om altijd je eigen risico te kunnen dragen - en daar dus geld voor apart te leggen. Lukt dat niet, dan is dat een goede reden om je toch echt te verdiepen in mogelijkheden om geld te besparen. Of meer geld te verdienen. Daarbij neem ik dan aan dat je Zorgtoeslag hebt aangevraagd als je daar recht op hebt.

Zorgtoeslag aangevraagd?

Spaarrekening met leuke spaarrente

Die spaarrekening, waarop je geld parkeert voor zorgpremies en zorgkosten, laat die dan ook bij een bank zijn die een leuke spaarrente vergoedt. Daar komt VanSpaarbankVeranderen.nl dan in beeld - want wij vergelijken dat enorme aanbod aan spaarrekeningen voor je. Zo kun jij ervoor zorgen dat jouw spaargeld, zolang het niet nodig is om de rekening van jouw zorgverzekeraar of zorgverlener te betalen, nog wat oplevert ook!

Spaarrentes vergelijken

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op woensdag 25 september 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.