27 september 2024

Vraag jij je af of dit het moment is om een deposito af te sluiten? Je bent niet de enige: we krijgen die vraag de laatste tijd met grote regelmaat. Mensen vragen of ze nu een deposito moeten afsluiten of juist (nog) niet. Gezien de renteverwachting denken wij dat het - voor mensen die het geld een tijd kunnen missen uiteraard - wel interessant is. Laten we uitleggen waarom!

Hoogste depositorentes

Depositorentes dalen vooral...

Je hoeft maar een blik te werpen op de laatste rentewijzigingen bij de deposito's en je begrijpt waarschijnlijk wel waarom. Er zijn nog wel banken die voor een paar looptijden een hogere rente inzetten, maar het gros van de banken is toch vooral bezig om de depositorentes te verlagen. We zien renteverlagingen langskomen bij de toprentes uit het buitenland, maar ook bij onze grote Nederlandse banken.

... maar ja, als ze weer gaan stijgen...

Nu hoeft deze daling niet per se te betekenen dat het slim is om nu voor een deposito te kiezen. Als de rentes volgende week weer stijgen was het geen goede beslissing. Dan had je beter nog even kunnen wachten en profiteren van die rentestijging.

Verwachting: verdere daling van de spaarrentes

Het is en blijft altijd koffiedik kijken wat er met de rentes gaat gebeuren. Toch hebben wij daar wel een idee over. Of eigenlijk vooral Roland, als ik eerlijk ben. Die houdt zich graag bezig met de overall spaarmarkt en kan ook met onderbouwing vertellen wat hij verwacht hoe de rentes zich zullen ontwikkelen. Dat doet hij elke maand, had je dat al eens gezien? Zijn rentevoorspelling van begin september kun je nu nog zien... ergens volgende week gaat hij die vervangen door een nieuwe renteverwachting.

Actuele renteverwachting

De rentevoorspelling van begin september zag er zo uit:

De korte termijn gaat hier over de maand september, die is bijna voorbij. Maar je ziet het: onze verwachting voor komende tijd is dat de daling doorzet, zowel voor spaarrekeningen als voor deposito's. Voor de  uitgebreide onderbouwing hiervan: check de renteverwachting. Op dit moment ziet het er niet naar uit dat de verwachting die we volgende week publiceren er heel anders uit zien. 

Denk je aan een deposito? Wacht niet te lang!

Met die verwachting is het logisch dat wij zeggen: als je overweegt om geld vast te zetten voor een aantal maanden of jaren... wacht niet te lang! Als je nu een deposito afsluit staat de rente vast voor de looptijd die je kiest. Je weet dan precies wat je gaat krijgen aan rente, toekomstige rentedalingen hebben daarop dan geen invloed meer.

Rente op spaarrekening daalt mee

Op een spaarrekening kun je op dit moment ook nog best leuke rentes krijgen, zeker als je kijkt naar de Actierentes.

Hoogste rente spaarrekeningen

Het nadeel van een spaarrekening is alleen dat die rente ieder moment kan dalen. Je ziet aan onze verwachting hierboven wel dat wij er vanuit gaan dat dit inderdaad gaat gebeuren. Dus wacht je te lang met geld vastzetten, dan is de kans groot dat je uiteindelijk echt minder rente binnenharkt dat wanneer je nu de knoop doorhakt en een deposito opent.

Keuzestress bij deposito openen

Terwijl ik dit opschrijf denk ik: ja, dat moet ik zelf dus eigenlijk ook echt gaan doen. Heb al een hele tijd geen deposito meer lopen, alleen spaarrekeningen. Waarom eigenlijk niet? Bij mij komt het echt door keuzestress. Er is zoveel mogelijk, zoveel banken, zoveel landen, zoveel rentes, zoveel looptijden. Welke kies je dan? En waarom? Al die keuzes zorgen er bij mij voor dat ik dan maar géén keuze maak en het geld dat ik zou kunnen vastzetten gewoon op m'n spaarrekening laat staan. Ik kan me voorstellen dat dit voor jou ook een rol speelt.

Vooral die looptijd

Mijn keuzestress zit overigens niet zo zeer in de banken of de landen. Daar heb ik wel vrij helder wat ik acceptabel vind en wat niet. Maar de looptijd... wat is wijsheid? De allerhoogste depositorente (3,75% per jaar) krijg je als je geld voor 10 jaar vastzet bij Banca Sistema (Italië). No way dat ik daarvoor ga kiezen, 10 jaar vast.

Hoe lang wil ik dan wel geld vastzetten, en krijg ik daar geen spijt van? Ik houd er gewoon niet zo van om vast te zitten. Maar ja, om daar nou letterlijk geld door in te leveren, dat is ook weer zonde. Je merkt het... ik vind dit lastig.

Toch heb ik het in het verleden weleens gedaan. Maximaal 1 jaar volgens mij, misschien heel zelden 2 jaar. Dus laten we eens kijken naar de hoogste depositorentes voor 2 jaar en korter.

  • deposito voor 6 maanden vast: hoogste rente op dit moment 3.62% bij ProCedit Bank in Roemenië. Oost-Europa heeft net als Zuid-Europa niet mijn voorkeur, maar in Zweden kun je 3,58% bij Klarna. En ik heb dan weer wat moeite met Klarna... 
  • 1 jaar vast: daar is Klarna de hoogste met 3,56%
  • 2 jaar vast: de hoogste rente ligt daar nog net iets lager - 3,55% bij Haitong Bank (Portugal). Ook hier is Klarna de eerste niet-Zuid-Europese bank met 3,43%.

Ik ga er dit weekend nog maar eens goed over nadenken...

Langer vast - lagere rente?!

Het blijft interessant om te zien dat de rente lager is naarmate je geld langer vastzet. Even die 10 jaar vast van Banca Sistema uitgezonderd dan. De economische theorie is dat de rente hoger is naarmate deze langer vaststaat, dat is op dit moment duidelijk niet het geval. Daaruit kun je al afleiden dat ook de banken verwachten dat de rentestand in de komende jaren gaat dalen. Anders zouden ze wel hun best doen om geld langer vast te houden door hogere rentes te geven voor langere looptijden.

Dat is dan weer een extra reden om inderdaad maar eens de knoop door te hakken en een deposito te kiezen. Ben jij besluitvaardiger dan ik?

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 27 september 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.