2 oktober 2024

Spaargeld vastzetten op een deposito - doe jij dat al? Het kan qua spaarrente heel gunstig zijn, en toch twijfelen veel mensen erover. Op een deposito staat jouw geld immers echt vast, je kunt het (uitzonderingsgevallen daargelaten) niet opnemen. Vind je dat ook een vervelend idee, dat je langere tijd niet bij je geld kunt? Misschien is een depositoladder voor jou dan wel een fantastisch idee!

Wat is de depositorente nu?

Depositoladder, wat is dat?

Een depositoladder (ze noemen het ook wel een depositotrap) is een verzameling van deposito's met verschillende looptijden. Je bepaalt welk bedrag je niet op je spaarrekening wilt laten staan. Dat geld verdeel je over die looptijden, waardoor er steeds weer een bedrag vrijkomt. Een voorbeeld van een verdeling van € 25.000:

Alle depositorentes

Nooit lang wachten tot geld vrijkomt

 Zo hoef je nooit lang te wachten voordat er weer een deel van jouw spaargeld beschikbaar komt voor als je het nodig zou hebben.

Niet zo afhankelijk van spaarrente op één moment

Een ander voordeel is dat je niet meer zo afhankelijk bent van de rentestand op één moment. Heb je een groot bedrag voor 5 jaar vastgezet op een deposito, dan kun je pech hebben met de spaarrente als het  geld weer beschikbaar komt. Zit de spaarrente dan net in een dip, dan zet je het óf voor die lage rente vast, óf je moet wachten wat er gaat gebeuren voordat je weer een deposito neemt.

Flexibeler omgaan met je spaargeld

Kortom: met zo'n depositoladder ben je veel flexibeler. Steeds komt een deel van je geld vrij en kun je weer een nieuwe keuze maken wat je ermee doet. Tijdelijk stallen op een vrij opvraagbare spaarrekening of opnieuw vastzetten, en voor welke periode.

Gestructureerd of juist niet

Je kunt dat heel gestructureerd doen met een vaste strategie die je niet afhankelijk maakt van de rentestand, of juist heel flexibel kijken naar de rente van dat moment en de renteverwachting voor de periode daarna. Het is maar net wat jij prettig vindt.

Actuele renteverwachting

Renteverwachting oktober

Over renteverwachtingen gesproken: Roland heeft gisteren alweer zijn nieuwste voorspelling over de ontwikkeling van de spaarrente gepubliceerd.

Depositoladder slim bij dalende rente?

Een logische vraag bij deze verwachting is of het nou slim is om een depositoladder samen te stellen als je verwacht dat de depositorente gaat dalen.

Qua rente opbrengst niet

Mijn eerste reactie: nee, qua rentes niet. Zo'n ladder is vooral interessant bij stijgende depositorentes. Zet je nu geld voor 6 maanden vast, dan is het fijn als je dat deposito over een half jaar voor een hogere rente kunt verlengen (of overzetten naar een andere spaarbank). Ga je er vanuit dat de rente daalt in het komende jaar, dan is het voor de rente opbrengst gunstiger om te kiezen voor een langere looptijd. Maar ja, dan staat je geld dus voor lange tijd vast.

Flexibiliteit en spreiding nog steeds fijn

Daarom kan een depositoladder ook bij een dalende rente nog steeds een fijn idee zijn: als het je vooral gaat om de flexibiliteit en de spreiding van looptijden. Het feit dat er steeds geld vrijkomt en je niet afhankelijk bent van de rentestand op één bepaald moment. Terwijl je ondertussen tóch profiteert van een rente die hoger is dan wanneer je het geld op een spaarrekening laat staan.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op woensdag 2 oktober 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.