17 oktober 2024

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vandaag opnieuw de rente verlaagd, de derde keer dit jaar. Deze stap is genomen om de zwakke economische groei in de eurozone te stimuleren. De basisrente, die bepaalt hoeveel banken betalen om te lenen bij de ECB, is nu gedaald naar 3,40%. De voor spaarders belangrijkste rente is de depositofaciliteit. Dit is de rente die banken ontvangen als ze overtollig geld bij de ECB storten. Deze rente is gedaald van 3,50% naar 3,25%. Maar wat betekent dit voor jou als spaarder?

Waarom verlaagt de ECB de rente?

De inflatie in de eurozone is in september gedaald naar 1,7%, wat lager is dan de door de ECB beoogde 2%. Die 2% is belangrijk omdat het de ECB helpt een stabiele prijsontwikkeling te garanderen: te lage inflatie kan wijzen op een zwakke economie, terwijl te hoge inflatie de koopkracht van consumenten aantast. Om de economie een boost te geven, verlaagt de ECB de rente, waardoor lenen goedkoper wordt voor bedrijven en consumenten. Dit zou de economische activiteit moeten stimuleren en uiteindelijk de inflatie helpen stabiliseren, maar heeft ook directe gevolgen voor jouw spaargeld.

Wat betekent dit voor je spaarrente?

Voor jou als spaarder betekent deze renteverlaging helaas dat de spaarrentes waarschijnlijk nog verder zullen dalen. Banken baseren hun tarieven vaak op de rente van de ECB, en met deze verlaging wordt het voor banken goedkoper om geld te lenen bij de centrale bank. Dit betekent dat zij minder hoeven te betalen aan spaarders, wat resulteert in lagere rentes op spaarrekeningen. Historisch gezien, als de ECB de rente verlaagt, volgen de spaarrentes meestal snel. De kans is groot dat je in de komende maanden een verdere daling van de rente op je spaarrekening zult zien, vooral bij de banken aan de top van de rentevergelijkingen.

Vergelijk de actuele spaarrentes

Wat kun je als spaarder doen?

Nu de rente verder daalt, is het belangrijker dan ooit om kritisch te kijken waar je je spaargeld onderbrengt. Het verschil tussen de hoogste spaarrentes in de markt (die liggen nog steeds boven de 3%) en de rentes bij grote banken (die zijn vaak ongeveer de helft daarvan) is enorm. Door actief te vergelijken en je spaargeld actief te beheren kun je veel meer rendement halen uit je spaargeld. Buitenlandse banken of kleinere, Nederlandse financiƫle instellingen bieden vaak betere rentes dan de grote traditionele banken. Daarnaast kan deposito sparen een goede optie zijn. Hierbij zet je je geld vast tegen een vaste rente voor een bepaalde periode, waardoor je je beschermt tegen verdere rentedalingen in de toekomst.

Toekomstige ontwikkelingen: verdere daling van spaarrentes?

Zoals we al eerder in onze spaarrente voorspellingen hebben aangegeven, achten we de kans groot dat de spaarrente voorlopig nog verder zal dalen. De ECB komt later dit jaar opnieuw bijeen om de rente te evalueren, en er is een kans dat de rente dan nog verder wordt verlaagd. Dit maakt het extra belangrijk om nu na te denken over waar je je spaargeld laat staan en of deposito sparen voor jou een aantrekkelijke optie is.

Vergelijk direct alle spaarrekeningen

Vergelijk alle deposito's

Deel via uw social media

Foto van Roland Bieleveldt

Roland Bieleveldt
Geschreven op donderdag 17 oktober 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.