6 november 2024

En toen was het alweer november. Tijd om weer een update te geven van onze verwachting over de ontwikkeling van de spaarrente. Wat denken wij dat er gaat gebeuren op rentegebied?

Actuele spaarrentes vergelijken

Spaarrente verwachting per november 2024

Nu zeg ik 'wij', maar eigenlijk is er niets van mij bij. De credits voor onze voorspelling over de renteontwikkeling gaan helemaal naar mijn collega Roland Bieleveldt. Hij zet zijn verwachting trouw elke eerste werkdag van een nieuwe maand online op onze pagina Spaarrente verwachting. Dat heeft hij dus ook afgelopen maandag (4 november 2024) weer gedaan.

Terugkijken kan handig zijn

Waarom schrijf ik er dan ook nog een blog over? Omdat de inhoud van de verwachting elke maand overschreven wordt, je ziet daar alleen de meest actuele versie. Wil je terugkijken, dan lukt dat niet via die weg. Soms is terugkijken naar het verleden wel echt interessant, daarom geef ik af en toe nog een korte samenvatting van de spaarrente voorspellingen van Roland. Niet elke maand, deze keer wel. Wat heeft Roland geschreven deze maand? Dit:

Deze voorspellingen onderbouwt hij verder op die pagina met informatie en cijfers over de inflatie, de rente van de Europese Centrale Bank (ECB), de ontwikkeling van de marktrentes en de concurrentie tussen banken. Neem dat vooral door als je behoefte hebt aan onderbouwing!

Voorspelling met onderbouwing

Ontwikkeling van de marktrentes

Wat ik persoonlijk heel interessant vind in dit verhaal is de ontwikkeling van de marktrentes. Die ziet er in de afgelopen 24 maanden als volgt uit:

Marktrentes okt 2022 - okt 2024

Ik vind dat plaatje vooral interessant vanwege de verschoven verhouding tussen de 12-maands Euribor en de kapitaalmarktrente. Maar laten we deze lijnen eens goed bekijken en naast de spaarrentes leggen.

1-weeks Euribor vs spaarrente zonder voorwaarden

De 1-weeks Euribor hangt sterk samen met de ECB-rente, dat is vrij logisch. Daarom zien we daar in september en oktober een duidelijke daling binnen korte tijd: de ECB heeft in juli, september en oktober een renteverlaging doorgevoerd.

Dit rentetarief is van grote invloed op de rente op vrij opvraagbare spaarrekeningen. Niet dat alle banken direct in actie komen als er iets gebeurt bij de 1-weeks Euribor, maar je ziet zeker bij de hoogste spaarrentes zonder voorwaarden dat die vaak meebewegen met de beslissingen van de ECB. 

Dit geldt ook voor de allerhoogste reguliere spaarrente zonder voorwaarden: 3,25% bij Trade Republic. Die vind je niet in onze vergelijking - misschien ingewikkeld maar dat leggen we uitgebreid uit. Ik zeg 'reguliere', omdat er bij de tijdelijke actierentes nog wel wat hogere rentes te vinden zijn - tot wel 3,65% bij Openbank. 

12-maands Euribor vs 1 jaars deposito

De naam zegt het al: de 12-maands Euribor draait om een langere termijn dan de 1-weeks versie. Het gaat om geld dat banken onderling aan elkaar uitlenen voor 12 maanden. Je kunt je vast wel voorstellen dat de 1-jaars depositorente hierdoor beïnvloed wordt.

Toch zien we daar dat de 12-maands Euribor de laatste maanden véél sterker gedaald is dan de hoogste depositorente bij 1 jaar vast:

Bij de hoogste 1-jaars depositorente zie je sinds juli 2024 wel een daling, maar lang niet zo enorm als bij de 12-maands Euribor. Interessant! Het is ook niet zo dat dit één bank is die enorm uitschiet, er zijn best veel banken waar de rente voor 1 jaar vastzetten nog boven de 3,00% ligt. Zij zijn kennelijk bereid een consument een ruim hogere rente te vergoeden voor geld dat ze een jaar bij hen vastzetten, dan de rente die ze zelf krijgen voor geld dat ze voor een jaar bij een andere bank stallen. 

Kapitaalmarktrente vs 12 maands Euribor

Bij de kapitaalmarktrente draait het om geld dat voor een langere tijd uitgeleend wordt. Het effectieve rendement op de meest recente 10-jaars staatsobligatie bepaalt dit tarief. Wat ik fascinerend vind is dat dit tarief inmiddels op grofweg hetzelfde niveau ligt als de 12-maands Euribor.

Normale rentestructuur
Dat was in de afgelopen 2 jaar niet het geval: de kortere termijn rente lag hoger dan de lange. Niet logisch: in een normale rentestructuur is de rente hoger naarmate geld langer vaststaat. Dan zou de kapitaalmarktrente dus hoger moeten zijn dan de 12-maands Euribor. Kijken we verder terug, dan zien we dat dit ook gebruikelijk is:

Het lijkt erop dat we op het punt staan terug te gaan naar een meer normale rentestructuur, waarbij geld langer vastzetten meer gaat opleveren dan kort. Behalve dan dat de depositorentes hier nog niet in meegaan - zie boven!

Depositorentes vergelijken

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op woensdag 6 november 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.