Nieuwe spaarrente verwachting & misverstand
Eerste voorspelling over sparen in 2025
Het nieuwe jaar is ruim begonnen, het is alweer 9 januari 2025 inmiddels. Na een lekkere kerstvakantie was het weer even wennen aan het normale werkleven. Driekoningen is al geweest, dus formeel mag ik je geen gelukkig nieuwjaar meer wensen, maar natuurlijk doe ik dat toch: ik hoop voor al onze lezers op een prachtig 2025 in goede gezondheid en liefst met een mooie spaarrente 😘.
TIP: Check zeker ook de Actierentes, want die staan niet in de rentevergelijkingen...
Spaarrente verwachting januari 2025
Terwijl ik van mijn vakantie genoot heeft collega Roland de spaarrentes natuurlijk netjes bijgehouden in de eindejaarsperiode. Ook heeft hij een nieuwe spaarrente verwachting gepubliceerd vorige week! Direct op 2 januari 2025 kon je alweer lezen wat hij denkt dat er gaat gebeuren met de rente op spaarrekeningen en deposito's.
Actuele spaarrentes
Eerlijk is eerlijk, heel spannend is het allemaal niet de laatste tijd - als het gaat om de spaarrentes. Er gebeurt niet veel schokkends. Zo wel, dan melden we dat natuurlijk zo snel mogelijk bij onze blogs. Het is altijd handig om die gewoon regelmatig te checken.
En wil je de details weten over de rentewijzigingen die banken doorvoeren? De laatste rentewijzigingen brengen we eenvoudig voor je in beeld:
En naast de laatste wijzigingen (verleden), de huidige spaarrentes (heden) publiceren we dus ook elke maand een verwachting, een voorspelling over wat wij denken dat de spaarrentes gaan doen. Of... waarom zeg ik eigenlijk 'wij'? De spaarrente verwachting is écht van Roland!
Vragen over sparen
Nu vind je op VanSpaarbankVeranderen.nl héél veel informatie over sparen. Bij de blogs gaat het over de actualiteit, onder Informatie vind je allerlei algemene wetenswaardigheden en tips over sparen. En antwoord op een flink aantal veelgestelde vragen.Â
Heb je een vraag over sparen waarop je daar het antwoord niet vindt? Aarzel dan niet ons te mailen op info@sparen.com - we helpen je graag!
Misverstand over spaarrente
Een vraag die we regelmatig aantreffen in onze mailbox: of de spaarrentes op onze websites wel kloppen. Nu kan ik niet beweren dat we nóóit iets over het hoofd zien bij het bijhouden van de rentes, natuurlijk wel - wij zijn ook maar mensen.
Toch is dat 9 van de 10 keer niet wat er aan de hand is als mensen deze vraag stellen. Zo kregen we eerder deze week dit bericht:
Door de slotzin kwam deze mail op mij niet bepaald vriendelijk over. Jammer wel, want het is helemaal niet nodig om direct zo te oordelen. Wie weet is er immers een andere verklaring voor het verschil tussen deze twee percentages?
Effectieve vs nominale spaarrente
En ja, die is er. We snappen dat het soms verwarrend is, maar wij publiceren in onze vergelijkingen bij voorkeur de effectieve spaarrente. De rente die je werkelijk krijgt. Dat proberen we zo goed mogelijk uit te leggen. Bij de Spaarinformatie, bij de veelgestelde vragen, regelmatig in een blog én bij de bijzonderheden van de spaarrekeningen waar het om gaat. Zoals bij de rekening van Santander:
Maandelijkse rente-uitkering bij Santander
Santander keert elke maand rente uit. Die rente wordt berekend met het nominale rentepercentage (in dit geval 2,95%) en bijgeboekt op de spaarrekening. Daardoor wordt het saldo verhoogd. De maand daarna krijg je dan rente over dat hogere saldo - rente-op-rente noemen we dat. Of samengestelde interest. Daardoor krijg je uiteindelijk over een jaar bekeken méér rente dan het nominale percentage. De rente die je in totaal werkelijk krijgt noemen we de effectieve rente (in dit geval 2,99%).
Eerlijk vergelijken met effectieve spaarrente
Om spaarrekeningen goed te vergelijken moet je in onze ogen uitgaan van de effectieve rente, dat is wel zo eerlijk. Er zijn immers ook rekeningen die maar één keer per jaar rente uitkeren - daar is de effectieve rente wel gelijk aan de nominale. Dus nemen we de effectieve spaarrente op in onze vergelijkingen, voor zover die ook door de bank zelf gepubliceerd wordt. Vaak gebeurt dat in de kleine lettertjes, maar wij kunnen goed speuren 😊.
Dus: dat misverstand is hierbij opgelost. En mocht jij een rentepercentage tegenkomen waarvan je denkt dat het niet klopt... check even of het niet gaat over het verschil tussen nominale en effectieve rente. Is dat niet het geval - dan horen we het heel graag!