
Nederlandse inflatie blijft hoog: waarom dat slecht nieuws is voor jouw spaargeld
Nederlandse inflatie blijft veel hoger dan Europese gemiddelde
De nieuwste inflatiecijfers zijn binnen en het verschil tussen Nederland en de rest van Europa wordt steeds pijnlijker. In maart kwam de inflatie in Nederland uit op 3,7%, terwijl de inflatie in de eurozone verder daalde naar 2,2%. Goed nieuws? Niet voor Nederlandse spaarders.
Waarom dit slecht uitpakt voor Nederlandse spaarders
Wat veel mensen niet beseffen: Nederlandse banken baseren hun spaarrente vooral op het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). En die kijkt naar het gemiddelde inflatiecijfer van de hele eurozone. Dus bij het bepalen van jouw spaarrente is de Europese inflatie belangrijker dan de Nederlandse inflatie. En zoals je kunt zien in onderstaande grafiek, is de Nederlandse inflatie al ruim een jaar (flink) hoger dan de Europese inflatie.
Daardoor is er voor de ECB geen reden om de rente te verhogen — integendeel: begin maart is de rente zelfs opnieuw verlaagd. Dat was alweer de zesde verlaging in minder dan een jaar tijd.
Negatieve reële rente
Het gevolg? De spaarrente daalt, terwijl de prijzen in Nederland blijven stijgen. Het resultaat is een negatief reëel rendement. Dat betekent simpelweg dat je spaargeld minder waard wordt. Rente of geen rente: als de inflatie hoger is dan je spaarrente, verlies je elk jaar koopkracht.
Wat is reëel rendement precies?
Je hoort de term vaker, maar wat betekent het nou? Reëel rendement is je spaarrente minus de inflatie. Als jouw bank — zoals de meeste grootbanken momenteel — 1,5% rente biedt, maar de inflatie 3,7% is, dan verdampt je koopkracht met maar liefst 2,2% per jaar. En dat is nog zonder rekening te houden met eventuele belastingen!
Voor spaarders die het spaargeld gebruiken als buffer of voor toekomstige uitgaven, is dat een pijnlijke optelsom.
Wat kun je doen?
Gelukkig zijn er wel alternatieven. Buitenlandse banken bieden de Nederlandse spaarder nog steeds spaarrentes boven de 2,5%. Ook deposito’s kunnen een veel hoger rendement bieden dan standaard spaarrekeningen bij grote Nederlandse banken.
Vergelijk hier de hoogste spaarrentes
Bekijk het actuele aanbod van deposito’s
Wat verwachten wij?
Volgens onze actuele spaarrenteverwachting is de kans groot dat de daling van de spaarrentes voorlopig doorzet. Zowel de variabele rentes als de rentes op deposito’s zullen de komende maanden naar verwachting verder zakken.
Wat de Amerikaanse regering onder Trump zal doen, is daarbij een onzekere factor. Mocht er werkelijk een wereldwijde handelsoorlog ontstaan, dan kan de inflatie zomaar ineens weer oplopen. Dus houd onze spaarrenteverwachting goed in de gaten!
Laat je spaargeld niet wegsmelten
Samenvattend: de Nederlandse inflatie blijft erg hoog, maar de spaarrente volgt vooral het beleid van de ECB. Daardoor liggen de spaarrentes inmiddels fors lager dan de inflatie. Dit knaagt aan het reële rendement van je spaargeld. Door actief te vergelijken, kun je het tij nog een beetje keren.