
Zo heeft Trump invloed op onze spaarrente
Handelsoorlog kan zorgen voor hogere rente op spaargeld
De wereld is er maar druk mee: de fratsen van Donald Trump in de Verenigde Staten. Die beslissingen neemt hij dan wel aan de andere kant van de aardbol, maar ze hebben op allerlei manieren wel effect op ons hier in Nederland. Zelfs onze spaarrente kan hij beïnvloeden. Hoe dan?
Heel eerlijk... ik probeer me er vaak wel een beetje voor af te sluiten. Ik kan het gezicht en de stem van die man gewoon niet zo goed handelen, krijg er de kriebels van. Bovendien kunnen wij toch niets aan veranderen: de Amerikanen hebben ervoor gekozen om hem weer de macht te geven. Daar heeft de rest van de wereld het ook maar mee te doen. Net als met de effecten van zijn handelen.
Gruwelijke handelsoorlog door Trump
De handelsoorlog die hij heeft ontketend is gruwelijk, ja toch? Invoerheffingen van 20% op goederen uit de Europese Unie (EU) en zelfs nog véél meer op goederen uit Aziatische landen. In een artikel op AD.nl beantwoordt Carsten Brzeski, hoofdeconoom van ING in Duitsland, een aantal prangende vragen, met als kern: Een handelsoorlog met alleen maar verliezers.
Gevolgen voor ons
Het kan natuurlijk niet anders dan dat zo'n handelsoorlog ook gevolgen heeft voor ons als Europese consumenten. Er zijn nogal wat bedrijven die voor een goed deel afhankelijk zijn van de export naar Amerika - omdat hun producten daar veel duurder gaan worden. Zij gaan ongetwijfeld minder verkopen. Die bedrijven gaan dan reorganiseren, bezuinigen, om hun hoofd boven water te houden. En... hun prijzen verhogen.
Bovendien kun je tegenmaatregelen verwachten. Als ze er met onderhandelingen niet uitkomen is de kans groot dat de EU ook flinke importheffingen gaat zetten op alles dat vanuit Amerika deze kant op komt. Het effect daarvan... hogere prijzen.
Kortom: hogere prijzen voor heel veel artikelen, een hogere inflatie dus!
Wordt het leven nog duurder!
Om me heen hoor ik heel veel mensen de laatste tijd mopperen dat het leven zo duur is geworden. Boodschappen alleen al... en het is natuurlijk waar. Tenminste, ik neem aan dat jij het ook wel merkt. Dat heel veel artikelen in de supermarkt behoorlijk aan de prijs zijn, dat je soms echt schrikt van een prijskaartje. Dat kan dus door de acties van Trump nog veel erger worden. Laten we ons daar maar alvast geestelijk op voorbereiden.
Inflatie te hoog => ECB-rente omhoog?
We hebben de laatste jaren ervaren wat de Europese Centrale Bank (ECB) doet bij een hoge inflatie. Dan verhogen ze de beleidsrentes om de economie af te remmen. Het ideale inflatieniveau ligt op 2% - is het structureel hoger, dan komen de bankiers in actie. Toch kun je de vraag stellen of ze dat snel gaan doen in deze situatie. Het verhogen van de beleidsrentes betekent immers ook dat het duurder wordt om geld te lenen. Bedrijven hebben het dan al zo moeilijk door die handelsoorlog, en een hogere leenrente kan ze dan juist de das om doen.
Invloed op onze spaarrente
Daar komt onze spaarrente in beeld... een hogere ECB-rente zou waarschijnlijk weer zorgen voor een hogere spaarrente. Dat klinkt als heel prettig, aangezien de rentes op onze spaarrekeningen nu alweer een forse tijd alleen maar dalen. Dat is het logische gevolg van de verlagingen die de ECB stapsgewijs doorvoert na de snelle verhogingen in 2023/2024. Groene pijlen omhoog zouden wel weer eens leuk staan, maar ik geloof toch niet dat we er heel blij mee zouden moeten zijn. Niet als de oorzaak ligt in een nare handelsoorlog en een flink verhoogde inflatie.
Inflatie hoger dan spaarrente
Want de basis van spaarrente is nog altijd dat het deels een compensatie is voor de inflatie. Voor het feit dat door de hogere prijzen minder van jouw euro's kunt kopen. Als de inflatie hoger ligt dan de spaarrente schiet je er niets mee op dat je wat meer rente krijgt. Ik heb dan toch liever een lagere spaarrente met een nog lagere inflatie. En het is nog maar de vraag in hoeverre de ECB werkelijk de beleidsrentes gaat verhogen als de inflatie stijgt door een handelsoorlog met Trump.
Wat kun je doen?
Dat allemaal gezegd hebbende: we kunnen er persoonlijk niets aan doen. Handelsoorlogen, prijsverhogingen, rentewijzigingen, ze komen allemaal gewoon over ons heen - we hebben er geen invloed op. Wat we wél kunnen bepalen zijn onze eigen keuzes. Zoals wat we kopen in de supermarkt, en bij welke bank we ons spaargeld neerzetten. Liefst één met een rente die in ieder geval optimaal is, passend bij jouw wensen/eisen aan de spaargarantie.