
Meer spaargeld, minder waard: zo bescherm je je geld tegen inflatie
Praktische tips om je spaarkapitaal op peil te houden
Wij Nederlanders zijn zuinige spaarders. Eind 2024 stond er meer dan 600 miljard euro op onze spaar- en betaalrekeningen. Toch betekent dat niet dat we erop vooruit zijn gegaan. Sterker nog: veel spaarders zijn onbewust een deel van hun vermogen kwijtgeraakt. Niet aan diefstal of gekke beleggingen – maar gewoon aan inflatie.
Hoe dat zit? En belangrijker: wat je eraan kunt doen? Dat leg ik je hier uit.
We sparen meer dan ooit – maar het levert minder op
Volgens De Nederlandsche Bank is het spaargeld van huishoudens in een jaar tijd met ruim 24 miljard euro gestegen. Dat komt onder andere door loonstijgingen en doordat veel mensen hun uitgaven bewuster zijn gaan doen.
Maar hier wringt de schoen: terwijl het saldo op onze rekeningen groeit, blijft de rente op spaargeld achter bij de inflatie. Resultaat? Je kunt met je spaargeld steeds minder kopen. Volgens spaarplatform Raisin zijn spaarders in 2024 samen zo’n 7,6 miljard euro aan koopkracht verloren.
Waarom blijft de spaarrente achter?
Veel grootbanken – denk aan ING, Rabobank en ABN AMRO – verhogen hun spaarrentes mondjesmaat. En hoewel dat beter is dan nul, ligt de rente nog steeds onder het inflatiepercentage. Dat betekent: je krijgt wel rente, maar je geld verliest tóch waarde.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) uitte recent kritiek op de beperkte concurrentie in de spaarmarkt. Er zijn wel banken met hogere rentes – vaak kleinere of buitenlandse instellingen – maar daar stappen we nog relatief weinig naartoe over. Zonde, want daar valt vaak meer te halen.
Wat kun je doen om je spaargeld te beschermen?
Gelukkig hoef je niet lijdzaam toe te kijken. Dit zijn drie stappen die je nú al kunt nemen:
1. Vergelijk spaarrentes actief
Gebruik een vergelijkingssite en kijk niet alleen naar de bekende namen. Er zijn betrouwbare buitenlandse banken (via platforms als Raisin) die tot 2,50% rente bieden op een vrij opneembare spaarrekening. Dat scheelt echt op jaarbasis.
2. Overweeg een deposito
Kun je een deel van je spaargeld langere tijd missen? Dan is een deposito met een vaste looptijd (bijvoorbeeld 1 tot 3 jaar) vaak een slimme zet. De rente ligt hier meestal hoger en je weet waar je aan toe bent.
3. Denk na over spreiding
Spreiden hoeft niet meteen te betekenen dat je in aandelen duikt. Maar een deel van je vermogen buiten de traditionele spaarrekening houden – bijvoorbeeld in een defensief beleggingsfonds – kan helpen om inflatie bij te benen. Doe dit alleen als je het begrijpt en het past bij je risicoprofiel.
Tot slot: laat je spaargeld niet sluimeren
Het voelt veilig om je geld ‘gewoon’ op de spaarrekening te laten staan. Maar in tijden van inflatie is stilstaan eigenlijk achteruitgaan. Door bewuster te kiezen waar je je geld stalt, kun je het beter beschermen – en haal je er meer uit.
We sparen massaal. Nu nog leren om dat slimmer te doen.