
ECB verlaagt rente opnieuw: wat betekent dit voor jouw spaargeld?
ECB verlaagt de depositorente met 0,25%
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vandaag – zoals al werd verwacht – bekendgemaakt dat haar belangrijkste rentetarieven met 0,25 procentpunt worden verlaagd. De depositorente, die van groot belang is voor spaarders, daalt naar 2,25%. Dit is alweer de zevende renteverlaging in minder dan een jaar. Voor spaarders is dat slecht nieuws: de kans is groot dat spaarrentes opnieuw gaan dalen.
Overzicht van de actuele spaarrentes
De drie rentetarieven van de ECB
Er wordt vaak over de ECB rente gesproken alsof er maar 1 rentetarief is, maar in werkelijkheid hanteert de ECB drie kernrentetarieven:
- Depositorente:
- de rente die banken ontvangen voor het parkeren van overtollig geld bij de ECB. Deze is verlaagd van 2,50% naar 2,25%.
- Herfinancieringsrente (refirente):
- de rente die banken betalen wanneer ze geld lenen van de ECB voor een week. Deze daalt van 2,65% naar 2,40%.
- Marginale beleningsrente:
- de rente waartegen banken één dag (overnight) geld kunnen lenen. Deze gaat van 2,90% naar 2,65%.
Voor spaarders is vooral de depositorente van belang, omdat deze veel invloed heeft op de spaarrentes die banken aanbieden.
Wat betekent dit voor jouw spaargeld?
Een lagere ECB-depositorente betekent dat banken minder rente ontvangen over hun tegoeden bij de ECB. Dit zet druk op de rentes die ze hun klanten bieden. Vooral de banken met de hoogste spaarrentes passen hun tarieven vaak direct aan na een rentewijziging van de ECB. Er zijn zelfs banken – zoals Scalable en Trade Republic – die de ECB depositorente normaal gesproken exact volgen. De verwachting is dan ook dat deze partijen hun rente in de komende dagen zullen verlagen van 2,50% naar 2,25%.
Bij de grote Nederlandse banken (ING, Rabobank en ABN AMRO) gaan renteaanpassingen doorgaans trager, mede omdat hun spaarrentes sowieso lager liggen dan bij de buitenlandse concurrenten. Toch zien we ook daar inmiddels de eerste dalingen. Het zou mij niet verbazen als de maximale spaarrente (variabele rente) bij deze banken binnen een maand onder de 1,5% zal komen te liggen. Bij de ING is dat vanaf morgen al het geval.
Impact op leningen en hypotheken
Voor mensen met een lening of hypotheek is de renteverlaging juist gunstig. In theorie dalen de rentetarieven op nieuwe leningen, wat lenen goedkoper maakt en consumptie kan stimuleren. Toch is de invloed van de ECB rentes op hypotheekrentes in Nederland minder direct. Hypotheekrentes zijn namelijk met name afhankelijk van de kapitaalmarktrente en die laat de laatste tijd een totaal andere ontwikkeling zien dan de ECB-rente.
Waarom verlaagt de ECB de rente?
De ECB wil prijsstabiliteit, met als doel een inflatie van rond de 2%. De inflatie in de eurozone daalde recent naar 2,2% en hoewel dat inflatiecijfer nog net boven de doelstelling ligt, ziet de ECB ruimte om de rente te verlagen.
Daarbij spelen geopolitieke spanningen een rol. De recente handelsoorlog tussen de EU en de VS zorgt voor onzekerheid, die investeringen en groei in Europa kan afremmen. Door de rente te verlagen, probeert de ECB het vertrouwen in de economie te versterken.
Vooruitblik
De ECB heeft aangegeven dat toekomstige renteaanpassingen afhangen van economische ontwikkelingen. Nieuwe verlagingen zijn dus niet uitgesloten (sterker nog: die zijn waarschijnlijk), maar worden van vergadering tot vergadering bekeken.
Voor spaarders betekent dit dat het belangrijk is om alert te blijven op rentewijzigingen. Dit kan betekenen dat je je spaargeld soms moet verhuizen naar een andere bank om nog een enigszins aantrekkelijk rendement te behouden.
Direct spaarrentes vergelijken